100 dies d'acord de govern satisfactori pel tripartit tarragoní amb una oposició «histèrica»

L’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros es mostra content perquè el pacte aparca les “picabaralles estèrils” i treballa des de la “unitat” per tirar la ciutat endavant

Publicat el 09 de maig de 2016 a les 20:36
El govern de tripartit de Tarragona (PSC, PP I UDC) ha fet un balanç molt satisfactori dels 100 primers dies de l'acord, i ha considerat que la ciutat ha guanyat en estabilitat i consens. "N'estic àmpliament satisfet i convençut que hem fet el millor per Tarragona. Hem donat estabilitat, ens hem deixat de picabaralles estèrils i hem unit esforços perquè la ciutat tiri endavant", ha subratllat l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

"Partint d'una situació complexa amb vuit formacions polítiques al plenari hem assolit el que preteníem. Tenim els llums curts enfocats al dia a dia, sense deixar de tenir els llums llargs posats, amb els objectius estratègics com els Jocs o el pla general ben enfocats", ha destacat Ballesteros. El batlle ha valorat que "poques grans ciutats de Catalunya tenen aquesta estabilitat, projectes il·lusionants de present i futur i estan en tan bones condicions per tirar endavant". També ha insistit que, amb els seus socis, es reconeixen com a "companys de feina" partícips d'un mateix projecte i no com a adversaris polítics.

Al seu torn, el primer tinent d'alcalde, Alejandro Fernández (PP) ha assegurat que «l'oposició està histèrica amb l'estabilitat del pacte», i ha etzibat que "no hem guanyat ni populars, socialistes, ni Unió. Ha guanyat Tarragona". També ha destacat que la majoria de què disposen al plenari i la "bona sintonia" existent ha permès desencallar i agilitar alguns dels projectes pendents com seria el cas de la situació dels Jocs Mediterranis. Fernández ha explicat que ja s'està treballant en la redacció del Pla d'Esports de Tarragona per treure el màxim rendiment dels equipaments una vegada finalitzi l'esdeveniment esportiu.

El regidor de Cultura, Josep Maria Prats (UDC), ha defensat també la legitimitat del pacte, malgrat que se l'hagi acusat "d'oportunista" o de "pretendre aconseguir el poder a qualsevol preu". "El nostre plantejament va ser únicament en clau de Tarragona. El plenari s'estava convertint en una pugna de trabucaires i ens negàvem a participar de la paràlisi de la ciutat", ha etzibat Prats, qui ha garantit que no es presentarà mai a unes eleccions "amb unes sigles que no siguin UDC". El regidor democratacristià ha defensat la seva voluntat de convertir la ciutat en un referent cultural, i també ha reivindicat la solidesa, la lleialtat i l'estabilitat política i la prioritat pels projectes estratègics de ciutat.

En l'àmbit cultural, el regidor ha defensat el desenvolupament d'una "política de la cultura" comptant amb els principals agents de la ciutat per tal de crear una indústria cultural del territori que sigui un referent arreu. El regidor ha avançat també un replantejament del festival d'estiu ETC, que canviarà de nom, que han obert converses amb el Port de Tarragona perquè el Tinglado 2 pugui ser la seu del nou Centre d'Art, la creació del servei municipal de biblioteques o les gestions per portar a Tarragona l'Arxiu Jujol.

El cas Inipro i els plenaris maratonians

Els socis de govern han tancat files amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. "En aquest assumpte em remeto a les declaracions de la portaveu del govern i de l'alcalde, que comparteixo al 100% i les faig meves", ha manifestat Alejandro Fernández, responent a les preguntes dels mitjans. En la mateixa línia, Prats s'ha limitat a dir que també ho comparteix i que, en tant que és part del govern, "assumim les responsabilitats del govern".

Per altra banda, l'alcalde també s'ha compromès a abordar el problema de durada excessiva dels plenaris municipals. "Que només dediquem 40 minuts com a molt a gestionar la ciutat és indicatiu de com alguns entenen la política", ha etzibat Ballesteros. Davant d'aquesta situació, l'alcalde ha obert la porta a què el govern limiti la presentació de mocions o que no en presenti cap. A més, Ballesteros ha reiterat que les portes del govern segueixen obertes "a tothom" que vulgui treballar per a la ciutat i ha manifestat que el seu és un acord "de mandat".

L'oposició acusa el govern de no tenir projecte per a la ciutat

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament ha opinat que els 100 dies de govern han estat marcats per "la inexistència d'un horitzó clar de ciutat i la manca de transparència". El seu portaveu, Pau Ricomà, ha considerat que l'equip de govern és "més inestable que mai i està molt preocupat en evitar que l'oposició faci la seva tasca legítima de fiscalització".

El portaveu de Convergència, Albert Abelló, ha acusat el govern d'haver mantingut una "inacció total", de mantenir la ciutat "paralitzada", de manca de transparència i de poca voluntat de diàleg. A més, ha recordat que hi ha grans temes com "el Mercat Central o el pàrquing Jaume I que continuen estancats", i que l'acord suposa un sobrecost de 200.000 euros per a les arques municipals.

Per la seva banda, la CUP ha afirmat que suspèn a l'equip de govern i ha criticat el "triomfalisme" del seu discurs com a eina "per amagar la realitat". Segons la formació, els 100 primers dies de tripartit han evidenciat la incapacitat del "pacte de la debilitat" per a afrontar les veritables problemàtiques que es viuen a la ciutat.

Finalment, la regidora d'ICV-EUiA a l'Ajuntament, Arga Sentís, ha insistit que les forces d'esquerres són majoritàries al consistori i que "no té sentit que partits tan conservadors com el PP o UDC governin mentre les forces polítiques de progrés s'han quedat a l'oposició".