12 hores per viatjar de Vic a Reus entre autobusos i trens. És el temps que va trigar la reusenca Clara Macaya per anar amb cadira de rodes, quan el trajecte habitualment es fa en aproximadament 4 hores.
La jove de 21 anys ha denunciat a través de Twitter les incidències que va patir el passat 22 de desembre de 2023, en un cúmul de problemes d'accessibilitat i la manca de transports adaptats que l'impedien desplaçar-se fins a la ciutat on viu la seva família. Tot i incidents anteriors, el viatge mai abans havia superat les 5 hores.
22/12/2023 12h
— Clara Macaya (@ClaraSomriures) January 2, 2024
♿9.15h Vic Autobús no adaptat per error de registre
♿10.45h Autobús a BCN adaptat @sagalesbus
♿11.55h Ascensor sagrera espatllat
♿13.30h Sants Ascensor espatllat. 5 hores d'espera per una solució (canvi v) @Renfe@rodalies@Adif_es
♿20.45h TGN
♿21.15h Reus pic.twitter.com/gpEyNoY9DJ
Macaya va trigar mig dia per anar de Vic fins a Reus. Segons ha explicat aquest divendres 5 de gener a "El món a RAC1", normalment, el tren Vic-Barcelona està molt ben adaptat, però per les obres a la R3, va optar per agafar un bus de l'empresa Sagalés, "un servei que havien reforçat i que en teoria havia de ser més curt".
Tot i haver avisat amb antelació i amb la reserva confirmada, el dia 22 a les 9.15 hores no va arribar el transport sol·licitat.
Cúmul d'incidències i retards
Malgrat tot, l'empresa d'autobusos va facilitar-li un bus adaptat a les 10.45 hores, fet que va endarrerir el seu viatge ja en hora i mitja. Un cop a l'estació de La Sagrera de Barcelona, però, l'ascensor per accedir a l'andana estava espatllat.
Allà va haver d'esperar que el personal l'atengués i, 20 minuts després, li van gestionar un taxi fins a Sants Estació. A causa del retard acumulat, el tren que havia reservat prèviament -"perquè els de l'R15 no acostumen a estar adaptats", explica la reusenca-, ja no estava disponible.
Clara Macaya reclama que el reglament europeu nº1371/2007 sobre els drets i obligacions dels viatgers de ferrocarril "assenyala que la llibertat de moviment és un dret per les persones amb mobilitat reduïda, que la llei estatal no garanteix".
A l'estació de Sants, tampoc funcionava l'ascensor per baixar a les vies de Reus i, sumant un temps extra, des de Rodalies van demanar un canvi de via dels trens. Finalment, però, el tren que va arribar (al voltant de les 16 hores) era més car i Macaya apunta que "no li van permetre abonar la diferència al revisor".
12 hores més tard, a Reus
Sense cap garantia de serveis alternatius, va haver d'esperar fins a les 18.30 hores perquè arribés un tren adaptat. “Vaig trucar amigues de Barcelona perquè si no m’oferien hotel si podria quedar-me a dormir a casa seva perquè tal com està el transport públic tampoc podia tirar enrere, estava encallada”, ha descrit a RAC1.
"No sabien segur si podria baixar a l'estació de tren de Reus i em van dir que per la meva seguretat baixés a Tarragona", ha afegit Macaya. Allà, on va arribar a les 20.45 hores, la va haver de recollir amb cotxe el seu pare per arribar a casa, al seu torn, a les 21.15 hores. És a dir, 12 hores més tard del moment en què hauria iniciat el trajecte.
La reusenca ha animat altres persones que s'hagin trobat en la mateixa situació per manca d'accessibilitat a denunciar-ho perquè "lluitar pels nostres drets també és lluitar pels dels altres", afirma. L'emissora de ràdio ha confirmat que les empreses de transport ferroviari reconeixen que va ser "un cúmul d'incidències" i que agraeixen les queixes i suggeriments.