Els ajuts del Fons de Transició Nuclear s'esgotaran per millorar la competitivitat de les empreses

El departament d'Empresa, a través d'ACCIÓ, destinarà les subvencions a noves oportunitats de negoci al Baix Camp i Priorat

Els dos reactors de la central nuclear d'Ascó hauran de tancar el 2030 i 2032
Els dos reactors de la central nuclear d'Ascó hauran de tancar el 2030 i 2032 | TarragonaDigital
16 de maig de 2024, 12:47
Actualitzat: 12:53h

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha presentat aquest dijous 16 de maig a Tarragona els instruments de l’Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) enfocats a la transformació digital, innovació i millora de la competitivitat de les empreses.

Com a conseller delegat d’ACCIÓ, ha informat que les ajudes finançades parcialment pels Fons de Transició Nuclear aniran destinades a empreses que tinguin la seva activitat econòmica o planegin tenir-la al Baix Camp i al Priorat.  Tot i que la convocatòria no està tancada, Castellanos ha explicat que "la demanda és més alta que el finançament disponible". Alhora, s'ha felicitat perquè s'ha assolit l'objectiu de "generar activitat econòmica" en entorns on les centrals nuclears tenen un paper predominant en l'àmbit industrial.

Així mateix, sense poder concretar xifres, ha fet una valoració "molt positiva" de la resposta de les companyies. "Són empreses que estan disposades a invertir, a desenvolupar noves plantes productives o a fer ampliacions en aquestes zones d'influència" que s'han d'adaptar al tancament de les nuclears previst a partir del 2030.

Les inversions d'ACCIÓ a Catalunya

Globalment, ACCIÓ destinarà enguany a Catalunya fins a 100 milions d'euros en ajudes, un 4,5% més que el 2023. "Són subvencions destinades a crear noves oportunitats de negoci, a cupons d'estratègia, instruments de reforç de la competitivitat i ajudes de l'impacte", ha destacat el conseller delegat.

albert castellanos accio fons transicio nuclear baix camp priorat acn nacio
Castellanos ha celebrat la capacitat de generar activitat econòmica a l'entorn més pròxim a les nuclears. Foto: ACN / Eloi Tost

"En general, les ajudes públiques incentiven la inversió privada; mai són finançaments al 100% sinó que el que pretenen és accelerar processos que l'empresa ja té al cap, o que gràcies a l'ajuda s'anima a fer aquell procés de transformació digital o innovació que sense cap acompanyament no s'atreviria a fer", ha valorat.

Castellanos ha destacat la incidència de la indústria tarragonina en el conjunt de Catalunya i ha concretat que en l'última dècada han augmentat un 56% les exportacions, fins als més d'11.000 MEUR a finals del 2023. Alhora hi ha 1.100 empreses del Camp de Tarragona que exporten regularment a l'estranger, una xifra que ha crescut un 30% en els últims anys .