Tarragona es prepara per «donar-ho tot» durant els dies forts de Santa Tecla

La festa major de Tarragona ofereix fins al 24 de setembre multitud de propostes que ompliran els carrers i places

La Baixada de l'Àliga és l'acte més multitudinari de les festes de Santa Tecla de Tarragona.
La Baixada de l'Àliga és l'acte més multitudinari de les festes de Santa Tecla de Tarragona. | Júlia Abelló
17 de setembre de 2024, 06:00
Actualitzat: 11:45h

Les festes de Santa Tecla de Tarragona van començar oficialment el passat divendres 13 de setembre amb la Crida, en la qual es va homenatjar Romà Solé com a Perpetuador de les Festes i es va encendre la primera tronada. Durant el cap de setmana, l'activitat a la capital tarragonina ha estat frenètica, amb nombrosos actes festius que han omplert els carrers i places. Ha estat un cap de setmana ple d'actes destacats, com la 40a Mostra de Folklore Viu, la Diada castellera del primer diumenge, el Teclatapa, la Festa per a Tothom, el TeclaPonent, la 2a Mostra de Bestiari Singular de Foc de Catalunya o els concerts d'Estopa i el Pot Petit a l'Anella Mediterrània.

Però els pròxims vuit dies la programació festiva es multiplica a la ciutat, amb els dies grans de la festa major de Tarragona i la celebració d'alguns dels actes més emblemàtics. No faltarà la música, activitats per als més petits, una mica de gastronomia, així com els actes més tradicionals. En aquest article us proposem una dotzena de propostes de Santa Tecla que no us podeu perdre.

El Pastís del Braç de Santa Tecla

El moment més dolç de la festa major de Tarragona arribarà el dimecres 18 de setembre, a les 18 hores, a la plaça Corsini, amb el repartiment del Pastís del Braç de Santa Tecla. Es repartiran 1.200 racions de pastís, amb racions també aptes per a celíacs. En aquest sentit, els tiquets es poden recollir el mateix dimecres a l'estand de Festes al Teatre Tarragona i a la plaça Corsini a partir de les 17.30 hores. Cal destacar que divendres 20 de setembre, a les 18 hores, es repartiran 600 racions del Pastís del Braç de Santa Tecla al Mercat de Torreforta.

La Baixadeta

El més petits podran gaudir del seu moment amb la Baixadeta de l'Aligueta, la Mulasseta, el Lleonet, els Gegants Moros Petits, els Negritos Petits, els Gegants Vells petis i la Cucafereta. La cita serà dimecres 18 de setembre, a les 18.30 hores des del Pla de la Seu, passant per la plaça de les Cols, la plaça del Fòrum i la plaça del Rei, fins a la plaça de la Font. Durant el recorregut, els nens i nenes de la ciutat podran portar els elements festius tot i no ser-ne portadors oficials.

Cercavila de la Santa Tecla Petita

Dijous 19 de setembre, a les 18.30 hores, el Seguici Petit iniciarà la Cercavila de la Santa Tecla Petita des de la plaça de la Font, omplint la Part Alta de Tarragona de música, balls i espurnes. Un dels fets més destacats d'aquest acte serà l'estrena del Carrer del Silenci, al carrer Santa Anna, un espai on els elements festius no faran servir pirotècnia, oferint un lloc tranquil a les persones amb diversitat funcional i hipersensibilitat. Així mateix, la plaça de l'Espiridió es reservarà per a persones amb mobilitat reduïda. A les 20 hores, acabada la Cercavila, el Seguici Petit farà una tanda de lluïment i es podrà gaudir dels versots i parlaments del Ball de Gitanes Petit.

El Retaule de Santa Tecla

L'Esbart Santa Tecla representarà divendres 20 de setembre, a les 22 hores a la Catedral, el Retaule, una creació coreogràfica de Jaume Guasch Pujolà que repassa la vida, la conversió i el martiri de la patrona de Tarragona. Es tracta d'un dels actes més tradicionals i especials de la festa major de Santa Tecla. L'esdeveniment comptarà amb l'acompanyament musical de la cobla La Principal de la Bisbal, dirigida per Francesc Cassú, i la direcció general, escènica i coreogràfica de Lluís Calduch i Ramos. 

El Pregó

El Pregó de Santa Tecla 2024, que tindrà lloc el dissabte 21 de setembre, a les 18.30 hores, anirà a càrrec de la periodista Griselda Pastor, corresponsal a Brussel·les de la Cadena SER. L'acte tindrà lloc des del balcó principal del Palau Municipal de la plaça de la Font i l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, serà l'encarregat de glossar la pregonera. Com mana el costum, hi haurà tres Tocs de Pregó i després es desplegarà la Senyera de la ciutat mentre esclaten les 21 salves dels morterets, alhora que sonen els Tocs de Pregó des del campanar de la Catedral. El punt final arribarà amb la Tronada del Pregó, a càrrec de la Pirotècnia Poleggi de Canepina.

Les quatre colles de la ciutat han alçat els tradicionals pilars a l'entrada del braç de Santa Tecla a la Catedral.
Els pilars de les quatre colles de la ciutat saluden l'Entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral.

Mushkaa i Figa Flawas en concert

El gran concert gratuït de Santa Tecla tindrà com a protagonistes Mushkaa i els vallencs Figa Flawas, que actuaran el dissabte 21 de setembre, a les 23 hores, al Parc del Francolí. La nit començarà amb Mushkaa i la seva combinació de reggaeton, dancehall, R&B contemporani i rap. Posteriorment, serà el torn de Figa Flawas i els seus ritmes urbans, que presentaran el seu darrer treball, 'La Calçotada', publicat aquest 2024. Dos concerts d'alt nivell amb entrada gratuïta en un escenari que The Tyets va omplir l'any passat.

La Baixada de l'Àliga

L'acte més multitudinari de les festes de Santa Tecla és la Baixada de l'Àliga, que es podrà gaudir la mitjanit de dissabte 21 de setembre des del pla de la Seu. La icònica Àliga de Tarragona, però, no baixarà sola, ja que estarà acompanyada dels Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa i les bandes. Es tracta d'una nit màgica en què tot aquell que ho desitgi podrà portar els elements festius, amb el consell i assistència dels portadors titulars. A dos quarts de dues de la matinada, es farà la segona Baixada de l'Àliga, que acabarà una hora després a la plaça de la Font, on els elements festius entraran al Palau Municipal.

Cercavila de Santa Tecla

La vigília de Santa Tecla, diumenge 22 de setembre, es podrà veure la primera sortida al complet de la Cercavila, amb la participació de tots els elements i balls del Seguici Popular de Tarragona. Començarà a les 19 hores des de la plaça de la Font i el seu recorregut recorre la Part Alta, baixant fins a la Rambla Vella i la Rambla Nova, finalitzant de nou a la plaça de la Font. Com en la Cercavila Petita, el carrer Santa Anna esdevindrà el Carrer del Silenci, sense pirotècnia i amb la música i els sons més silenciosos, per tal que les persones amb hipersensibilitat sensorials puguin gaudir de la festa. Així mateix, la plaça de l'Esperidió estarà reservada per a les persones amb mobilitat reduïda.

Diada Castellera de Santa Tecla

La Diada Castellera de Santa Tecla se celebrarà el dilluns 23 de setembre, a les 13 hores, a la plaça de la Font, amb la participació de les quatre colles de la ciutat: Jove de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau i Xiquets del Serrallo. Seran tres rondes amb torn rotatiu i els pilars de comiat. 

L'Entrada del Braç del Santa Tecla

La Professó de Santa Tecla arrencarà des del pla de la Seu el dilluns 23 de setembre a les 19 hores i recorrerà els carrers de la Part Alta de Tarragona per retornar al pla de la Seu. Allà, aproximadament a les 21 hores, tindrà lloc l'Entrada del Braç de Santa Tecla, moment en què la relíquia tornarà a la Catedral, amb una ballada conjunta de tot el Seguici Popular, la salutació dels pilars de les colles castelleres i l'esclat de les campanes, les salves pirotècniques i els focs d'artifici. Una vegada la relíquia hagi retornat a la seva capella, el Seguici baixarà fins a la plaça de la Font on es farà la darrera tanda de lluïment.

Pilars Caminant

L'endemà de Santa Tecla, la Mercè, és el dia dels Pilars Caminant. La Diada castellera del 24 de setembre, començarà a les 13 hores, a la plaça de les Cols, i cada colla oferirà dos castells i un pilar. En acabar, els Pilars Caminant, en ordre d'antiguitat, pujaran els 20 esglaons de les escales de la Catedral, els tornaran a baixar i enfilaran el carrer Major fins a la plaça de la Font.

El Correfoc

Les festes de Santa Tecla 2024 posaran el seu punt final el dimarts 24 de setembre, a les 22 hores, amb el Correfoc. Com és habitual, començarà a la plaça de la Mitja Lluna i pujarà fins a la Rambla Nova, baixant posteriorment fins a la plaça Corsini, on es farà l'encesa, una tanda de lluïment i l'encesa conjunta de sortidors. L'esclat final arribarà amb la traca, el Visca Santa Tecla! i la façana pirotècnica que s'enlairarà des de l'estàtua del Roger Llúria i el Balcó del Mediterrani.