Les activitats pedagògiques d'Aigües de Reus arriben a més de 5.000 alumnes de la comarca

El programa pedagògic inclou visites a les instal·lacions de l'empresa municipal, activitats als centres educatius i propostes a l'exterior vinculades a l'aigua

L'objectiu de les activitats és que els alumnes valorin el procés de gestió de l'aigua i en tinguin cura
L'objectiu de les activitats és que els alumnes valorin el procés de gestió de l'aigua i en tinguin cura | Sandra Pérez
05 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:47h

Un total de 5.484 alumnes de centres d’ensenyament de Reus, del Baix Camp i fins i tot d’altres comarques han pres part, al llarg del curs 2023-2024, en alguna de les activitats pedagògiques que impulsa Aigües de Reus al voltant de la gestió i la cultura de l’aigua. 

La xifra representa un rècord per segon any consecutiu (davant els 4.388 alumnes del curs anterior), que justament arriba pocs mesos després que Aigües de Reus hagi adjudicat la contractació de la gestió i monitoratge d’aquestes activitats amb l’objectiu de fer-les més dinàmiques i garantir la seva constant actualització.

Daniel Rubio, regidor responsable del servei, afirma que “la promoció de la cultura de l’aigua, és una de les línies estratègiques de l’empresa municipal, perquè ajuda a entendre com funciona un servei tan essencial i, alhora, contribueix a reflexionar sobre els usos de l’aigua, els seus valors, la seva gestió i la importància de l’estalvi d’aquest recurs tan valuós”.

Diversitat de propostes pedagògiques

El programa pedagògic d’Aigües de Reus es concreta en tres blocs. D’una banda, la visita a les instal·lacions de l’empresa municipal, que permet conèixer el funcionament de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) i l’Espai Aigua. D’una altra, tot un seguit de propostes per als estudiants que tenen lloc als respectius centres d’ensenyament.

laboratori pedagogic aigues reus nacio
L'Ajuntament va inaugurar el nou laboratori pedagògic el passat mes de novembre a l'ETAP. Foto: Reus.cat

Finalment, hi ha les activitats batejades com “Un passeig viu”, que discorren a l’espai de la Boca de la Mina i que tenen l’aigua com a element essencial de la vida en un sentit ampli. Mentre que la visita a les instal·lacions fa anys que s’ofereix a la comunitat educativa, Aigües de Reus porta un parell de cursos potenciant les activitats tant als centres escolars com a la Boca de la Mina.

Així doncs, un total de 1.377 nens i nenes han visitat les instal·lacions de l’empresa al llarg del curs (una xifra en la línia del que ha estat habitual al llarg dels anys), mentre que han estat 1.991 els alumnes que han participat en alguna activitat en el seu centre educatiu (davant els 1.578 del curs anterior) i 2.116 els que ho han fet en el programa “Un passeig viu” (davant els 1.443 del curs 2022-2023).

És precisament a la Boca de la mina i en el marc del programa “Un passeig viu” on es registra el creixement més elevat de participació, un 32%. Un fet que també respon a l’increment d’activitats, que han estat un total de 85 al llarg del curs acadèmic.

Dins i fora de l'aula

Tot i que la majoria de participants són estudiants de primària, secundària i batxillerat, també sol·liciten la visita de les instal·lacions diversos centres universitaris, centres cívics i Centres d’Assistència Primària (CAP) de la ciutat. Així, es divulga el valor de l’aigua i es consciencia els alumnes de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs, però alhora se’ls explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants.

Pel que fa als tallers que es desenvolupen a les aules, han estat tres al llarg del curs. Hi ha, d’una banda, “Els carrers de l’aigua”, un taller itinerant adreçat a nens i nenes d’Infantil i Primària, que els porta a descobrir el sistema de transport i gestió de l’aigua de la ciutat, amb l’objectiu que reflexionin, mentre juguen, sobre la importància de la cura de l’aigua. 

D’una altra, s’ofereix als centres una sessió de contacontes que du per títol “La revolució de les aixetes”, i que vol ser un toc d’atenció i de conscienciació sobre la necessitat de l’estalvi d’aigua. En tercer lloc, es proposa als centres educatius una activitat que permet conèixer quin és el cicle urbà de l’aigua.

Pel que fa al programa que Aigües de Reus fa possible a la Boca de la Mina (“Un passeig viu”), també són diverses. “Un passeig amb història”, “Els jocs dels nostres besavis”, “Descobrim les formes de la natura”, “Respirem”, “Pau Casals, l’amic dels ocells”, “Fem salut amb el Doctor Frias” i “Ruta teatralitzada de l’aigua” són els noms de les set activitats proposades i que sempre tenen ben present la importància de l’aigua en la vida comunitària, la cultura i la salut.

Arxivat a