El Govern de Reus ha convocat el veïnat dels barris del Carrilet, Mas Iglesias i Fortuny a una ronda de trobades informatives per explicar a la ciutadania la proposta de trasllat de l’estació d’autobusos i resoldre possibles dubtes. Assistiran a les sessions l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui; i la regidora de Relacions Ciutadanes, M. Mar Escoda.
La planificació de la ronda de trobades és la següent:
- Barri del Carrilet: Dimarts, 3 de setembre, 20 hores, Mercat del Carrilet.
- Barri de Mas Iglesias: Dijous, 5 de setembre, 20 hores, Biblioteca Pere Anguera.
- Barri Fortuny: pendent d’agendar al llarg de la setmana del 16 de setembre.
El Govern també es reunirà amb les direccions de l’escola Eduard Toda i de l’Institut Roseta Mauri. La programació de les sessions informatives s’emmarca en la política d’escolta activa del Govern municipal i dona continuïtat a les trobades que van tenir lloc el passat mes de juliol amb els representants de les associacions de veïns dels tres barris, els paradistes del Mercat del Carrilet i els grups municipals del consistori.
Avantprojecte pendent d'aprovació
L’Ajuntament de Reus ja ha rebut de l’equip extern redactor l’avantprojecte de la reordenació urbana i els nous equipaments i la documentació per a la Modificació puntual de la Revisió del Pla general d’ordenació urbana. Aquests documents iniciaran ara la tramitació administrativa i hauran de ser aprovats en les diferents fases, tant pel ple de l’Ajuntament com per la Generalitat de Catalunya.
L’avantprojecte de transformació preveu l’execució de les diferents actuacions per fases, per bé que l’ordre pot variar donada la implicació de diferents administracions: Recuperació de l’edifici del Mercat i la urbanització de l’entorn, nou edifici d’equipaments i habitatge dotacional, nova estació d’autobusos intermodal i urbanització de l’entorn i nou edifici de l’actual estació de busos d’equipaments i completar la urbanització de l’entorn.
La construcció i configuració de la nova estació està consensuada amb la Generalitat, que serà l’encarregada de gestionar-ne la planificació i l’execució. Es planteja com una estació amb la màxima intermodalitat possible, molt pròxima a l’estació de Bellissens; estarà enfonsada, amb l’espai de les andanes cobert per evitar la contaminació acústica; i es relaciona directament amb el Parc Mas Iglesias, amb una integració paisatgística que canvia l’estètica habitual d’aquests tipus d’equipaments.
Mobilització veïnal per protegir la zona verda
Des de l'Ajuntament, asseguren que l'avantprojecte preveu l'extensió del parc de Mas Iglesias fins als nous espais oberts del Carrilet i la prolongació de la zona verda cap al centre de la ciutat, així com la plantació de vegetació autòctona amb baix consum hídric i la construcció de sistemes urbans de drenatge sostenible per a la recuperació de l’aigua.
Malgrat tot, la preocupació perquè les obres i la nova infraestructura perjudiqui l'entorn de Mas Iglesias ha mobilitzat els veïns del barri les últimes setmanes, que han penjat nombroses pancartes oposant-se al trasllat de l'estació i rebutjant tant l'impacte negatiu sobre la zona verda com l'augment de trànsit rodat a tocar dels centres educatius.
De fet, més enllà de la recollida de signatures que han iniciat des de la Plataforma Defensa Parc Mas Iglesias, han convocat la iniciativa "Apadrina un arbre!" per al pròxim diumenge 8 de setembre, a les 11 hores. L'objectiu, a més de constituir-se formalment com a associació, és fer una penjada de cartells per conscienciar i informar sobre els arbres que "es volen fer desaparèixer" amb el projecte de trasllat.
“L’Ajuntament ha de veure que no som quatre gats”, refermen en la convocatòria des del col·lectiu, que demana ajuda a la ciutat de Reus "per salvar el parc", perquè “és el futur de tots” i diuen “no” a “l’estació d’autobusos a qualsevol preu”. “Un sol arbre absorbeix la contaminació de 100 cotxes al dia; no soc el problema, soc la solució”, expressaran en els cartells.