La confirmació, a finals del passat mes de juliol, per part del Govern de Reus que l'estació d'autobusos es traslladaria una mica més al sud, a tocar de l'entrada del Parc de Mas Iglesias, ràpidament va tenir els seus primers detractors i més de 200 veïns i veïnes de la zona s'han mobilitzat per crear una plataforma ciutadana en defensa de la zona verda.
A través d'aquesta "eina" busquen que es revisi el projecte perquè l'impacte en el parc sigui el mínim possible. De fet, no s'oposen al trasllat, sinó a la futura ubicació que proposa l'Ajuntament i que han treballat conjuntament amb la Generalitat de Catalunya. El plantejament "institucional" és la d'una infraestructura amb la màxima intermodalitat possible, estretament lligada a la nova estació de Bellissens, i amb un format semisoterrat per integrar-se paisatgísticament al parc i voltants.
Des de la Plataforma Defensa Parc Mas Iglesias, asseguren que es destruirà la meitat del parc. "La canvien només 50 metres de lloc i destrossen tot el parc natural que tan necessaris són a Reus, que es troba entre les tres pitjors ciutats de Catalunya pel que fa a les recomanacions de l'OMS de metres quadrats (de zona verda) per habitant", lamenten a les xarxes. Qualsevol persona que estigui interessada a formar part de la iniciativa o vulgui mantenir-se informada sobre futures actuacions, es pot unir a la plataforma a través d'un grup de WhatsApp obert a tothom.
Una ubicació alternativa
Ara com ara, gairebé 250 reusencs i reusenques s'han sumat a la crida i el principal objectiu és penjar pancartes -en contra de "l'estació al mig del parc" i "davant zona escolar"- dels balcons dels diferents edificis del barri i aconseguir que la gent estigui informada sobre el projecte. Carrers com el de Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner o l'avinguda del Carrilet són algunes de les comunitats que intenten "fer-se visibles", demanant col·laboració dels diferents veïns per repartir despeses.
El trasllat de l'estació d'autobusos de Reus és una de les accions en què el nou Govern català haurà de complir els seus compromisos amb la ciutat, en termes de competències per a la transformació urbanística i de la mobilitat. En aquest sentit, la proposta de la plataforma, en lloc de desplaçar-se a la vorera del Parc de Mas Iglesias, és moure l'estació a l'altre costat de la via del tren, més a prop del campus universitari Bellissens i més al sud de la nova parada ferroviària, perquè "els busos no entrarien en zones urbanes" i per recuperar la proposta de construcció d'un pont que unifiqui amb l'avinguda de Salou.
Alguns veïns, en canvi, manifesten que seria preferible millorar les instal·lacions actuals, aprofitant la revalorització que es farà de la zona del Carrilet. Esmenten, també, la implantació de la Zona de Baixes Emissions i la necessitat d'incrementar la quantitat de zones verdes al municipi; i qüestionen què passarà amb les places d'aparcament que hauran d'eliminar-se amb el trasllat a l'altra vorera.
Així mateix, la plataforma critica que es vulgui ubicar la nova estació encara més a prop de l'Escola Eduard Toda -i la projectada nova escola bressol municipal L'Ametller- i l'Institut Roseta Mauri, provocant un augment del trànsit rodat a l'entorn escolar i, en conseqüència, de la contaminació acústica i mediambiental. La plataforma treballarà per redactar un manifest amb els diferents punts i motius que proposen.