L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha reclamat de nou al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible una reunió urgent per abordar la problemàtica del pas de trens de mercaderies per la línia ferroviària Picamoixons-Valls-Sant Vicenç de Calders. Aquesta setmana l’alcaldessa ha enviat una nova carta al Secretari d’Estat de Transports, José Antoni Santano, sol·licitant una reunió que continua pendent tot i que ja la setmana vinent, a partir de l’1 d’octubre, la línia ferroviària de Valls haurà d’absorbir els trens desviats per les obres que s’efectuen al túnel de Roda de Berà.
Des del mes de juny, l’alcaldessa ha sol·licitat per escrit reunió en tres ocasions, unes peticions que, a més dels contactes telefònics amb el gabinet de la Secretaria d’Estat de Transports, se sumen a la que Farré va fer directament en persona a Santano el passat 6 de setembre durant la trobada informativa convocada pel Ministeri amb Ajuntaments i plataformes ciutadanes de la demarcació que va tenir lloc a Tarragona. Ahir mateix, el secretari d’estat ha comunicat a l’Ajuntament que deriva a Adif la trobada, organisme al que l’alcaldessa havia sol·licitat també reunió urgent, en concret, amb el nou president, Luís Pedro Marco.
El consistori reclama tota la informació sobre el trànsit de trens de mercaderies, incloent combois de mercaderies perilloses, que seran desviats mentre durin les obres d’adaptació del túnel de Roda de Berà a l’ample internacional com a part del desplegament del projecte del Corredor Mediterrani ferroviari al seu pas per les comarques de Tarragona.
Durada de 5 mesos
Durant els cinc mesos que preveu el Ministeri que s’allarguin les obres a Roda de Berà, els trens seran desviats per Valls. Els combois efectuaran un recorregut de 8 quilòmetres pel terme municipal, dels quals tres quilòmetres són a tocar de zones residencials de l’EMD de Picamoixons i barris densament poblats de Valls com Sant Josep Obrer, la Xamora, Cases Verdes, Fornàs, Vallvera-C/Tren, passeig de l’Estació i Bon Sol, a més de la presència molt a prop de la línia ferroviària de dos centres educatius. En total, més de 7.000 habitants segons els últims càlculs efectuats per l’Ajuntament es podrien veure afectats de manera directa pel pas de trens de mercaderies.
Davant d’aquesta situació, el passat mes de juliol, el ple de l’Ajuntament de Valls ja va aprovar una moció de rebuig al pas massiu de trens de mercaderies per Valls per les obres vinculades a la construcció del Corredor del Mediterrani al Camp de Tarragona. En la mateixa moció, s’instava al Ministeri i també a la Generalitat a incloure la ciutat de Valls i a les institucions i agents de l’Alt Camp en tots els fòrums i debats vinculats al present i futur de les infraestructures ferroviàries.
En aquest sentit, el consistori vallenc també ha reclamat en les diverses peticions de reunió amb el Ministeri i Adif que, a més de les afectacions ara per les obres a Roda de Berà, informi dels diversos estudis d’ordenació ferroviària que s’estan efectuant. En concret, l’Ajuntament vol conèixer de primera mà l’estat de l’Estudi d’Alternatives de Reconfiguració de la Xarxa Arterial Ferroviària de Tarragona, però també projectes com el que Adif vol executar a la línia convencional Saragossa-Lleida-Tarragona per adequar-la com Autopista Ferroviària.
Entre els estudis que l’Ajuntament demana també que s’informi hi ha el que recentment ha adjudicat el Ministeri per analitzar la viabilitat d’un nou itinerari per connectar la línia Pau-Canfranc amb el futur Corredor del Mediterrani. En la seva carta, l’alcaldessa recorda que "no hem rebut informació directa sobre cap d’aquests estudis per part del Ministeri i a més desconeixem si es plantegen nous treballs relacionats amb la configuració ferroviària que puguin afectar Valls i el Camp de Tarragona".