Un altre municipi del Priorat iniciarà els tràmits per canviar oficialment de nom

Se sumarà al procés engegat a la Bisbal de Falset, però en aquest cas serà per «catalanitzar» el topònim

Cabacés és un municipi de la comarca del Priorat amb aproximadament 300 habitants
Cabacés és un municipi de la comarca del Priorat amb aproximadament 300 habitants | Naturaki
10 de juliol del 2024
Actualitzat a les 9:38h

L'únic municipi de Catalunya que encara conserva el nom de l'època franquista podria deixar de ser-ho en els pròxims mesos. Després d'una llarga reivindicació, i probablement "animats" pel procés engegat al poble veí de la Bisbal de Falset, Cabacés iniciarà els tràmits per poder esdevenir oficialment Cabassers, "catalanitzant" d'aquesta forma el seu nom.

Així ho han anunciat des del grup municipal de Junts en un comunicat en què detallen que l'Ajuntament explicarà, aquest divendres 12 de juliol, la decisió que ha pres per corregir el nom i oficialitzar el topònim català i els passos que caldrà seguir. La reunió serà a les 19.30 hores, a la sala del cinema del Cafè, i els veïns i veïnes de Cabacés han rebut una carta informativa on se'ls convida a participar.

Aquesta comptarà amb la presència de representants de l’Institut d’Estudis Catalans (Dr. Joan Anton Rabella, director de l’Oficina d’Onomàstica) i del Govern de la Generalitat de Catalunya (Sr. Joan Plana, cap del servei territorial d’Administració Local a Tarragona) per atendre els dubtes que els pugui plantejar el públic; i moderarà la sessió el Dr. Pere Navarro, professor de la Universitat Rovira i Virgili i president de la Societat d’Onomàstica.

No hi haurà votació popular

Els tràmits seran lleugerament diferents, però, als iniciats a la Bisbal de Falset per convertir-se en la Bisbal de Montsant. Recordem que va ser la votació favorable amb majoria absoluta del consistori, en la sessió del passat 14 de maig, el que va ser decisiu després que la consulta popular acabés en empat, amb els vots de més del 80% del cens.

A més, el canvi de denominació era acceptat per l'Institut d'Estudis Catalans, ja que responia a arguments "geogràfics", per tal d'evitar confusions amb possibles dependències de Falset, la capital prioratina, i volien optar per vincular-se a un element característic del territori com és la Serradel Montsant.

Per contra, la correcció de l'ortografia -Cabacés per Cabassers- no es pot sotmetre a votació, perquè la legislació és explícita en aquest sentit i, per tant, no serien dos noms "lingüísticament correctes", tot i les llargues reivindicacions del poble. Coincideixen en aquest fet les autoritats acadèmiques, polítiques i administratives.

Per aquest motiu, hi haurà una dinàmica de grups on els participants podran compartir les seves impressions sobre la correcció i aclarir tots els dubtes que els generi. El Govern local presentarà també el calendari de la correcció del topònim oficial.

Arxivat a