[noticiadiari]99/13250[/noticiadiari]
Aquests recursos serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears. L'impacte d'aquest es traduirà en la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.
Només s'ha fet el primer pagament perquè l’import definitiu a repartir no es coneixerà fins que es comuniquin els ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d'energia elèctrica d'origen nuclear.
Previsions de tancament pel 2030
D'aquesta manera, el Fons de Transició Nuclear busca donar resposta al centenar de municipis que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. Cadascun rebrà 174.418,60 euros en concepte de bestreta de l’import definitiu que es pagarà una vegada s’hagi meritat la totalitat de l’impost per al 2023.[noticiadiari]99/12956[/noticiadiari]
Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellòs II ho va fer l’any 1988. El Consejo de Seguridad Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2030 i 2031.
L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.