Municipis del Baix Camp i el Priorat protagonitzen una campanya que fomenta l'ecoturisme

«EcoTour Challenge» és una iniciativa de National Geographic que promociona, enguany, els oficis tradicionals a les Muntanyes de Prades i la Serra del Montsant

A la Serra del Montsant, hi ha diverses activitats que uneixen l'ecologia i el turisme
A la Serra del Montsant, hi ha diverses activitats que uneixen l'ecologia i el turisme | National Geographic / Javier Corso
04 d'octubre de 2024, 12:22
Actualitzat: 12:22h

Diferents municipis de la província de Tarragona són protagonistes en la darrera campanya promocional de National Geographic. En concret, en un recorregut pel món rural de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre, la revista sobre natura, ciència, història, viatges i aventura fomenta l'ecoturisme a través de l'EcoTour Challenge. Es tracta d'una iniciativa de l'Agència Catalana de Turisme, creada l'any 2022 conjuntament amb Imagine Creativity Center, l'objectiu de la qual és buscar solucions innovadores per a un turisme més sostenible, conscient i regeneratiu, creant propostes de valor que contribueixin al benestar social i mediambiental del territori.

Enguany, de la mà de Cristian Varela, fundador de "Be Origen" -un marketplace d'experiències i coneixements que visibilitza i digitalitza el món rural- i guanyador de l'EcoTour Challenge 2023, aquesta acció promociona els oficis tradicionals a les Muntanyes de Prades i la Serra del Montsant. Al llarg de l'últim any, Varela ha treballat per millorar el seu projecte, fent crida entre productors del territori, per visibilitzar agricultors i ramaders, la feina del camp i l'artesania, així com tornar als orígens, a través de diferents professionals.

En el seu viatge, ha fet parada a Cabacés (Priorat), Capafonts i Prades (Baix Camp) per conèixer gent local, aprendre sobre les seves tasques i veure com donar-los veu. A més, l'objectiu de l'emprenedor és connectar les comunitats rurals amb les persones mitjançant una transformació social, cultural i digital. Així, continua en la cerca d'històries inspiradores.

capafonts national geographic nacio
Capafonts ocupa la part alta de la conca del riu Brugent. Foto: National Geographic / Javier Corso

Ecoturisme a la Serra del Montsant

A tocar del municipi prioratí de Cabacés, al Parc Natural de la Serra del MontsantNational Geographic presenta al geògraf i guia de senderisme Ferran Mestres, qui dirigeix l'experiència ecoturística "Rucs del Montsant", un seguit d'activitats que permeten connectar amb la natura i comprendre la sensibilitat i tranquil·litat que desprenen els animals, mentre convivim, cuidem i passegem amb tres rucs catalans pels racons més màgics i desconeguts de la zona.

Es descriu com un massís rocós, símbol de la comarca del Priorat, que configura un paisatge únic caracteritzat per una abrupta orografia, amb barrancs i congosts, a més d'una intensa tradició d'ermitans. Tot plegat, constitueix un patrimoni natural i cultural vinculat als valors espirituals de la muntanya.

Formatges artesanals a Capafonts

A les Muntanyes de Prades, a la part alta de la conca del riu Brugent, es troba el municipi de Capafonts, on el Sergi Serra i l'Eva Hortoneda van decidir traslladar-se per canviar el seu estil de vida urbanita i iniciar el seu propi projecte, els formatges artesanals "La Vall del Brugent". Varela parla amb Serra, reusenc de naixement, per descobrir les tasques que comporten la cria de cabres, el seu pasturatge i la producció dels formatges, que ja són un dels referents gastronòmics de la demarcació de Tarargona.

La revista descriu, alhora, la zona com un acollidor destí rural en què es pot experimentar la vertadera essència de la muntanya mediterrània més salvatge i inhòspita. En aquesta vall hi viuen poc més d'un centenar de persones, en un entorn de gran riquesa forestal i de fauna.

sergi serra formatge vall brugent capafonts national geographic nacio
Reusenc de naixement, Serra va deixar la ciutat per dedicar-se a la seva passió. Foto: National Geographic / Javier Corso

Apicultura a les Muntanyes de Prades

Amb 70 anys d'experiència a les espatlles en aquest ofici tradicional, l'apicultor Joaquim "Quimet" Salvadó va començar amb tan sols onze anys a treballar els ruscs d'abelles a Prades i, per iniciativa pròpia -descriu a National Geographic- va aprendre a tenir cura d'elles per obtenir la mel. Actualment, la seva feina és molt reconeguda al poble i és gairebé un reducte d'una producció mel·lífera que estava molt estesa en gran part de les Muntanyes de Prades per les òptimes condicions climatològiques.

Malgrat tot, continua desapareixent, com moltes altres professions del món rural. La "Mel Quimet" és fruit d'un procés artesanal molt curós que es distribueix en diverses fases al llarg de l'any i que prioritza les abelles prodcutores.

apictultor joaquim domingo prades national geographic nacio
Amb tantes dècades de feina, Salvadó s'ha convertit en un referent molt reconegut. Foto: National Geographic / Javier Corso
Arxivat a