'Zoocosis' és la nova exposició del Mèdol Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona que es pot veure des d'aquest divendres 17 de maig i fins el 16 de juny a l'edifici del Banc d'Espanya. La zoocosis també és el trastorn que desenvolupen els animals salvatges quan se'ls posa en captivitat, especialment en zoològics. Apatia, angoixa, soledat, caminar en cercles, inadaptació a unes condicions climàtiques que no els són pròpies o menjar-se els seus excrements són alguns dels símptomes que desenvolupen els animals que la pateixen.
Això, juntament amb l'antropocentrisme i el "fals argument" de protegir-los, és el que denuncia la fotògrafa, artista i activista Estela de Castro, que durant tres anys ha retratat els animals que hi ha al zoo de Madrid. Ara, aquestes fotografies es poden veure al Banc d'Espanya de Tarragona els divendres, dissabtes i diumenge fins al pròxim 16 de juny.
Aqmb aquesta exposició, l'Ajuntament de Tarragona reobre les portes del Banc d'Espanya, tancat des de fa anys i que resta pendent d'un projecte per a la seva rehabilitació i reobertura.
"Aquesta exposició genera una incomoditat molt necessària"
L'acte de presentació de la mostra s'ha fet aquest divendres 17 de maig i ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura i Benestar Animal de l'Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos. En aquest sentit, la regidora ha apel·lat a la capacitat de l'art per atreure l'atenció i generar debat sobre temes que interpel·len a la consciència crítica.
"L'exposició 'Zoocosis' genera una incomoditat molt necessària. No parla d'animals, parla de víctimes. I no es limita a commoure. Vol que alcem la veu, que prenguem posicions sobre el que és evident però passa a segon terme per una falsa visió que segueix sent dominant: que els animals no tenen drets", ha assegurat.
Ramos ha reivindicat el fet "d'acollir la mostra en un nou espai de la ciutat en desús, com és el Banc d'Espanya, de la mateixa manera com ho va fer Tabacalera ara fa poques setmanes, generant un diàleg cultural més enllà dels museus i els espais normatius de la cultura, i donar visibilitat i noves interpretacions a les arts utilitzant els espais públics per apropar-les a la ciutadania".
"El zoo és un món irreal creat per l'antropocentrisme"
Així, la col·lecció no només captura el patiment en silenci dels protagonistes animals sinó que també planteja preguntes crítiques sobre l'ètica del captiveri animal i els límits de la curiositat dels humans. A través d'imatges, l'artista desafia els espectadors a reconsiderar la relació amb la natura i a reflexionar sobre les conseqüències de les accions humanes en la resta d'éssers vius.
"El zoo és un món irreal creat per l'antropocentrisme amb excuses com que en aquests recintes es conserven algunes espècies i s'educa en el respecte als animals. Però aquesta concepció és tramposa. L'únic que aprenen els infants és que l'ésser humà té dret a privar de llibertat els animals. Al final, aquesta falta de llibertat provoca estrès, soledat i apatia, i genera conductes estereotipades i repetitives en els animals", ha afirmat Estela de Castro.