Bandera vermella en una platja de Tarragona per la presència d'una perillosa medusa

La presència de meduses caravel·la portuguesa, una de les espècies més perilloses amb picades doloroses, ha obligat a prohibir el bany als usuaris de la platja Tamarit

La caravel·la portuguesa és una de les meduses més perilloses i ha fet acte de presència a Tarragona.
La caravel·la portuguesa és una de les meduses més perilloses i ha fet acte de presència a Tarragona. | TarragonaDigital
26 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:11h

La platja de Tamarit a Tarragona ha hagut d'hissar la bandera vermella després que els serveis de socorrisme hagin detectat la presència de meduses de l'espècie caravel·la portuguesa (Physalia physalis). Aquesta espècie, coneguda pel seu perillós verí, ha estat detectada a la zona, fet que ha obligat les autoritats locals a prohibir el bany de manera immediata. L'àrea de la platja de Tamarit, la més oriental del municipi, toca amb Altafulla on s'ha prohibit el bany per la presència d'aquestes perilloses meduses.

La caravel·la portuguesa és una de les meduses més perilloses del Mediterrani, amb tentacles que poden causar picades doloroses i potencialment perilloses per a la salut humana. Es recomana als banyistes que evitin acostar-se a l'aigua fins que la situació estigui sota control i es pugui garantir la seguretat dels usuaris de la platja.

Els serveis de vigilància i rescat estan treballant intensament per monitorar la presència d'aquestes meduses i garantir la seguretat de tots els visitants. Així mateix, es fa una crida a la ciutadania per seguir les indicacions de les autoritats i respectar la prohibició de bany per evitar qualsevol incident.

Què fer en cas de rebre una picada de la caravel·la portuguesa

En cas de picada de caravel·la portuguesa, es recomana sortir immediatament de l'aigua per evitar més contactes amb els tentacles de la medusa. És important no rascar-se ni fregar la zona afectada, ja que això pot empitjorar la situació fent que el verí s'escampi més.

Cal rentar la zona afectada amb aigua salada, ja que l'aigua dolça pot activar les cèl·lules urticants que encara no hagin alliberat el verí. Si és possible, s'ha d'aplicar vinagre a la zona afectada per desactivar aquestes cèl·lules.

Amb cura, s'ha de retirar els tentacles utilitzant unes pinces o un objecte de plàstic, mai amb les mans directament. Posteriorment, es pot aplicar fred amb una bossa de gel envoltada en un drap per reduir el dolor i la inflamació. En cas de reacció severa o si el dolor persisteix, és fonamental consultar un metge.