Els pescadors de Tarragona reduiran l'ús de plàstics guardant el peix en caixes fabricades amb clofolla d'arròs

El projecte fet realitat gràcies a l'aliança entre pescadors i arrossaires ebrencs, té vocació d'expansió i permetrà reduir l'ús de plàstics i millorar la conservació de les captures

  • Les caixes, a més de ser sostenibles, també aïllen millor el peix. -
Publicat el 06 de maig de 2025 a les 11:50

Les confraries de pescadors de l'Ebre i Tarragona s'han aliat amb la Cambra Arrossera del Montsià per introduir de forma pionera caixes de peix fabricades utilitzant clofolla d'arròs, que permetran reduir considerablement l'ús de plàstics i millorar les condicions de conservació de les captures. A partir de l'ús de l'Oryzite, un material biocompost elaborat amb aquest subproducte orgànic, es vol reduir l'ús plàstics al voltant del 20% i disposar d'envasos amb un millor aïllament tèrmic respecte els actuals. El projecte d'economia circular, amb el suport del Departament d'Agricultura, arrenca amb vocació d'arribar a la resta de ports catalans, espanyols i europeus. El primer prototip a escala es presenta aquest dimecres a la fira Seafood.

El disseny i composició adequats de les caixes de peix és un dels eterns maldecaps que el sector pesquer de la costa de l'Ebre i de Tarragona arrossega des de fa força anys. Després d'utilitzar pesades caixes de fusta de fins a dotze quilos, es va passar a l'ús de porexpan -poliestirè expandit-, que encara usa el sector de l'encerclament, i les actuals fetes de plàstic de color blau -i que poden portar fins un màxim de deu quilos de peix.

La necessitat d'adaptar aquests elements a les exigències de la normativa europea, que preveu eliminar l'ús del plàstic i promoure la reutilització a partir de 2030, ha estat un dels principals motius que ha impulsat el canvi. Però també, segons ha remarcat el president de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita i de la Federació de Confraries de Pescadors de la demarcació de Tarragona, Eusebi Rosales, la necessitat de dotar els professionals del mar de caixes més ben preparades per conservar i transportar el peix.

L'Oryzite, en aquest sentit, permet superar les prestacions ambientals i funcionals de les actuals caixes de plàstic que s'utilitzen als vaixells i llotges. El material, desenvolupat en col·laboració amb la Cambra Arrossera del Montsià -que genera unes 14.000 tones del material a partir del 20% de clofolla resultant del pes total de la collita d'arròs- ja s'utilitza en sectors com l'automoció o els envasos alimentaris i vol esdevenir una alternativa al plàstic convencional.

D'entrada, amb la nova normativa, el sector tenia "el doble problema de la reducció de plàstics i d'emissions", segons remarca el CEO i inventor d'Oryzite, Iban Ganduxer. Dissenyadors i pescadors han treballat conjuntament per desenvolupar el prototip que compleixi aquests requisits, a més de les demandes del sector. En aquest projecte concret, es preveu assolir el 20% de reducció de plàstic, per sobre del 10% que s'exigirà a partir de 2030. Al mateix temps, calculen que la reducció global d'emissions de carboni que aquest nou material permetrà se situarà al voltant d'un 30%.

Evitar que el peix blau s'acabi coent

Addicionalment, l'Oryzite presenta millors condicions mecàniques, aïlla millor tèrmicament i es pot produir "més ràpid" que les peces de plàstic convencional. També, en una fase posterior, la circularitat i reciclatge del material un cop acabada la seva vida útil. Per al dia a dia dels pescadors, això ha d'ajudar a resoldre el problema del sobreescalfament de les actuals caixes. En el cas del peix blau, apunta Rosales, les captures es couen pràcticament al sol quan acumulen temps exposades.

També des del punt de vista dels traginers i compradors, als quals es consultarà i plantejarà reduir la capacitat del nou recipient a entre sis i set quilos. "Quan portem caixes tant plenes els compradors compren més barat perquè a la caixa hi ha massa producte", indica Rosales.

La idea, en definitiva, és unificar i fabricar un model de caixa que vagi "bé per a tots". Un cop estigui enllestit el motllo definitiu, es fabricaran entre 200 i 300 caixes que repartiran entre les barques de pesca perquè les provin. La previsió és poder començar la producció -en una factoria de Barcelona- a partir del mes de febrer de l'any vinent, un cop aconseguides les homologacions pertinents.

L'aliança entre confraries de pescadors i arrossaires encaixa com a projecte d'economia circular en dins del sector primari de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Els arrossaires, veuen com es pot rendibilitzar un subproducte de la seva collita col·laborant amb altres agents del mateix sector primari. "La clofolla es llença i produeix metà: si la posem dins d'un plàstic, és un embornal de carboni. És l'únic material al món que s'ha de conrear conrea amb l'arròs i sobra. Pot suposar la meitat de plàstic d'ús al món, amb el que això suposa per reduir el carboni i el plàstic", insisteix Ganduxer.

Vocació d'expansió empresarial

La Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona i la Cambra Arrossera del Montsià van posar el projecte sobre la taula del Departament d'Agricultura. "Donem total suport a la iniciativa perquè va molt alineada amb la reducció de plàstics dins dels circuits alimentaris que demana la Unió Europea. El fet que surti de Catalunya i de l'Ebre és motiu de satisfacció", ha reflexionat el secretari general de Pesca, Toni Espanya.

El Departament ha finançat la totalitat de la primera fase de desenvolupament del prototip amb un ajut de 704.220 euros, cofinançat al 70% pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA). Preveuen fer acompanyament de la iniciativa fins el moment que es comenci la fase de producció industrial. Segons Espanya, el nou producte podria ser d'utilitat no només per a les confraries de Tarragona, "sinó de tot Catalunya". Tampoc descarta que des de les Terres de l'Ebre es puguin "emetre caixes de peix dins la normativa europea per a tot el sector estatal que ho necessiti".

La idea passa perquè, un cop s'iniciï la fabricació, s'estableixi formalment una aliança empresarial a tres bandes -entre Oryzite, la Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona i la Cambra Arrossera del Montsià- que pugui aportar beneficis a totes les parts amb el subministrament de caixes amb una "baixa empremta de CO2", una menor "quantitat de plàstics de la manipulació del peix" i que "s'alinea amb els objectius ambientals de la Unió Europea".