Un antic portal marcava la sortida del nucli antic de Reus per encaminar-se a la muntanya i conduir el bestiar cap als pobles del voltant. La partida Monterols o Munterols, ubicada a la zona nord-oest de la ciutat, ocupava una gran extensió de terrenys que arribava fins a l'Aleixar, cobrint el que avui en dia és el polígon Agro-Reus i molts conreus i masos que limitaven amb el barranc del Roquís. El camí ramader que portava fins a aquesta partida va acabar adoptant, precisament, el nom de carrer Monterols.
Aquest és l'origen de l'eix comercial més important de la capital del Baix Camp i, encara més, la mateixa partida havia estat el poblat neolític de Monterols, segons va descobrir l'arqueòleg i doctor Salvador Vilaseca a mitjan segle XX. Un assentament que refermava el passat agrícola i la seva importància per a la "subsistència" de la zona.
Amb el pas dels segles i l'increment de l'activitat industrial i comercial, especialment amb el Reus del 1900 que va agafar embranzida amb la indústria tèxtil i la producció de vermut i aiguardent; la ciutat també va créixer físicament i, ja a principis del s. XX, hi havia els primers comerços i botigues en aquest carrer, que no havia estat urbanitzat fins al 1855, quan l'alcalde Joan Martell així ho va ordenar. A més, l'època modernista va deixar alguns exponents al carrer Monterols, com Cal Pujol, la Drogueria Roca o la Casa Laguna, obres les dues últimes de Pere Caselles.
La transformació del municipi va continuar i, en els darrers 50 anys, la vida comercial s'ha expandit entre els diferents carrers del centre, però la via que uneix les places de Prim i del Mercadal continua sent la més transitada de Reus i una de les que més moviment ciutadà té. Com a curiositat, va portar en dos moments del segle passat el nom del pintor Marià Fortuny.