Colla Castellera de Madrid: «Mai hem tingut cap problema per motius polítics»

El president destaca que ja són més de 100 persones i que menys de la meitat són catalanes

Publicat el 04 d’octubre de 2018 a les 19:30
Josep Ramon Casas, president de la Colla Castellera de Madrid, destaca que el creixement que ha patit la colla des de la seva fundació ha estat molt significatiu. Afirma que ja han superat el centenar de persones i que hi ha menys catalans que madrilenys. Aquest dissabte participaran a la plaça de la Font de Tarragona en la diada prèvia a la primera jornada del Concurs de Castells. Els de Madrid actuaran en aquesta diada extraordinària amb altres colles de fora de Catalunya com els Xiquets de Copenhaguen, els Castellers of London, els Castellers de París, els Castellers d'Andorra i la Muixeranga d'Algemesí.

- Quan neix la Colla Castellera de Madrid?

- La colla va néixer el 21 de gener del 2017, amb l'assemblea constituent, va fer el primer assaig el 3 de febrer i la primera actuació el 4 de març del mateix any.

- Com apareix la necessitat de crear aquesta colla a la capital espanyola?

- Fa dos anys vaig anar al Concurs de Castells de Tarragona, que no hi havia anat mai. Soc el secretari del Cercle Català de Madrid i quan vaig tornar mitjans d'octubre del 2016 vàrem tenir una junta on els explicava tot el que havia vist al concurs, que era preciós, que era una cosa magnífica. A partir d'aquí vàrem començar a parlar i a preguntar-nos per què no ho podíem fer nosaltres aquí a Madrid. I d'aquí en va néixer la idea.

- Com van aconseguir arreplegar gent perquè formés part de la colla?

- Un cop teníem la idea, vàrem intentar buscar més adhesions a través d'un grup que hi ha al Facebook que es diu "Catalans a Madrid" i també vam fer una crida a totes les colles castelleres. Els vam enviar un correu electrònic dient-los que volíem fer aquesta colla i que tots els castellers que coneguessin que visquessin a Madrid, que els hi diguessin, i que se sumessin a la iniciativa. Això era abans de Nadal i en l'assemblea constituent ja érem més de 25 persones. Aquell dia ja vàrem tancar la data del primer assaig.

- Hi havia il·lusió per part seva, però sabien com posar-hi?

- El tema tècnic no el teníem massa per mà. Només teníem una persona que ens va ajudar molt, que havia estat deu anys dels Xics de Granollers portant més temes de seguretat que tècnics però en sabia molt. Amb aquesta persona ens vàrem anar arrepenjant per tirar endavant. Després del 3 febrer, ens va aparèixer molta gent que n'havia fet, que tenien molta experiència, entre ells, el que és el nostre cap de colla ara, que és en Ferran de Batlle. Ell havia estat dos anys el cap de colla dels Marrecs de Salt i fa molts anys que és casteller. Va estar fora d'Espanya molts anys i va tornar un dimecres i el divendres ja estava assajant amb nosaltres. També comptem amb gent amb experiència de Vilafranca, de Sant Pere i Sant Pau (Tarragona), Xiquets de Tarragona, i gent de moltes colles.A partir d'aquí vam agafar ritme d'assajos i ja vam començar a fer coses.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-GmoGaj6wAM[/youtube]
- Quanta gent són a la colla a Madrid?

- Fa un parell de setmanes vàrem passar de les 100 persones. Estem molt contents perquè aquest era l'objectiu que s'havia fixat la junta per a finals d'any i a mitjans de setembre ja ho hem assolit.

- Quins castells han aixecat?

- En l'actuació a Granollers de l'any passat, quan ens van convidar els Xics, vàrem fer el 2d6, el 4d6 i el 3d6a, tots d'una tacada. Això és el que hem fet més durant aquest temps. Ara estem amb assajos per Tarragona i ho superarem. No sé de quina manera però ho farem.

- Quins castells portaran a la plaça de la Font de Tarragona?

- En funció de com vagi l'assaig, estàvem parlant de fer un castell de 7, com un 3d7 o un 4d7. El 5d6 segur que el portarem i algun més. Probablement també el pilar de 5, que és el que va més maco en els assajos, i en aquests ens movem. De moment, nosaltres estem encantats de la vida amb el que vàrem fer l'any passat, quan ens van donar el premi de la Revista Castells perquè havíem assolit molt de pressa els castells de sis. Anem fent.

- Tota la gent que forma part de la colla és catalana?

- No, al contrari. Quan vàrem començar pràcticament el 90% érem catalans. Ara menys de la meitat ho som, hi ha molta més gent de Madrid que de Catalunya.

[blockquote]"Quan vàrem començar pràcticament el 90% érem catalans. Ara menys de la meitat ho som, hi ha molta més gent de Madrid que de Catalunya"[/blockquote]
- Han tingut una bona acollida.

-El creixement ha sigut molt bo però això ja era la nostra idea, perquè nosaltres des d'aquí no podem captar gent catalana indefinidament, evidentment. Els catalans que hi ha per aquí ja es preocupen de venir però el nostre objectiu era que amb una ciutat que té més de 3 milions d'habitants, i que això és una activitat que agrada i enganxa, poder fer que participés fent d'aquí de Madrid i ho estem aconseguint. Hem començat a tenir gent, famílies que venen amb la canalla, i de moment ens està anant molt bé. Fins ara el creixement ha estat sostingut i molt positiu.
 

La canalla de la Colla Castellera de Madrid Foto: Colla Castellera de Madrid


- És difícil ser català i fer castells a Madrid?

- No hem tingut cap problema per motius polítics. Ni el més mínim. Nosaltres sempre ho hem dit des de Cercle Català i des de la colla que el que fem és cultura, no fem una altra cosa. Fem cultura catalana. Hem portat aquí una cosa típica de la cultura catalana i que no l'amaguem. A les nostres camises hi portem la Senyera al coll, el nostre logotip és molt simptomàtic del que volem, que és la senyera en horitzontal a la part de baix i a la part de dalt l'escut de la Comunitat de Madrid amb bandera vermella u amb les set estrelles i un enxaneta amb un pilar que toca una estrella. És una activitat d'arrel catalana que arriba a Madrid, que vol estar-hi i que vol que això s'expandeixi. Problemes cap ni un, la gent, en general, és conscient que el que fem és un tema cultural, exclusivament. Ningú ens ha recriminat mai res.

[blockquote]"No hem tingut cap problema per motius polítics. Ni el més mínim."[/blockquote]
- On solen actuar?

- El problema que tenim nosaltres és que no tenim colles per aquí al voltant i per tant, no podem fer intercanvis en diades i la nostra planificació és anar a totes les festes que es poden fer per aquí, les festes de barris de Madrid. Amb l'Ajuntament hem tingut molt bona relació, potser pel perfil polític que té. Estem un dia a la setmana en una nau i l'altre en un poliesportiu que depenen de la junta del barri del Retiro. El regidor ens ha acollit molt bé, i de fet, vindrà dissabte acompanyar-nos a Tarragona. Hem intentat ficar-nos a dins de l'ajuntament per poder actuar a tots els barris que puguem. Ja fa dos anys que ens conviden a la Plaza Mayor per les Fiestas de San Isidro, a la culminació del que són les festes de Madrid. També anem a pobles del voltant.

- Quantes actuacions fan durant l'any?

- L'any passat van ser 14, una a Catalunya a Granollers. Enguany hem anat una vegada a Altafulla i ara anirem a la prèvia del Concurs de Castells. Nosaltres ens fixem això, dues vegades a l'any anar a Catalunya per poder actuar en una diada amb altres colles que no ho podem fer i així fer que se'ns conegui a Catalunya.