REPORTATGE

Col·lectius contraris a la Lotte alerten de l'impacte ambiental i les irregularitats legals del projecte

L'alcalde de Mont-roig del Camp exposa que «no serà una química» i que el subministrament d'aigua provindrà dels excedents per a indústria del CAT

El projecte de la Lotte constaria de les fàbriques de producció i un gran parc solar per abastir-les energèticament
El projecte de la Lotte constaria de les fàbriques de producció i un gran parc solar per abastir-les energèticament | ACN
11 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a la 13:22h

La futura arribada de la fàbrica Lotte Energy Materials a Mont-roig del Camp ha aixecat diversitat d'opinions i debats des que es va anunciar, l'estiu de l'any 2023, l'interès per part de l'empresa coreana d'ubicar-se en els terrenys del sector SUD 4 - "Els Comellarets" i la petició de signar un conveni urbanístic per modificar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. La principal preocupació relativa al projecte industrial sempre ha estat l'impacte ambiental, la contaminació dels sòls i l'aigua i altres conseqüències pel territori.

 

En conjunt, des del Col·lectiu Salvem Mont-roig del Camp reivindiquen que "aquest no és el model de creixement que volen pel municipi i l'entorn", en referència a la "taca d'oli" que la Generalitat de Catalunya va dir que seria la Lotte, com a punt d'atracció d'inversions. "Són propostes de reindustrialització que es carregaran el territori, caldria treballar en gestió forestal, regeneració del terreny i buscar noves fórmules econòmiques més sostenibles", exigeixen al Govern.

Davant la preocupació pel medi ambient i la voluntat de seguir la via judicial, el Col·lectiu denuncia la manca de transparència i reclama que no va rebre l'expedient complet del projecte fins al divendres 1 de març -després de fer diverses instàncies-, amb un període insuficient per actuar legalment abans del plenari d'aquest dilluns 11 de març. L'alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, respon a aquestes acusacions assegurant que tots els documents estan en exposició pública.

Impacte mediambiental i ús de l'aigua

Des del Col·lectiu argumenten que no s'ha fet cap estudi ambiental, quan "pel procés de fabricació de l'Elecfoil es necessita molta aigua i que, un cop utilitzada, van dir que tractarien els sulfats de coure contaminants i l'abocarien a l'aqüífer de Mont-roig", el més gran del Baix Camp.

A més, indiquen que les plantes de la Lotte "emetran àcid sulfúric i es preveu que la temperatura al voltant de les instal·lacions -a poc més de 200 metres de la urbanització- augmentarà entre un i dos graus. Denuncien, per aquest motiu, una perillositat química de nivell 6 i recalquen com afectarà negativament al subministrament d'aigua una necessitat de consum de 4.500 metres cúbics diaris (dels quals 2.000 es reutilitzarien), tant a l'ús de boca com de regadiu en el context actual de sequera.

 

En contraposició, l'alcalde de Mont-roig del Camp, defensa que "la indústria no està catalogada com a química" i que "no hi haurà cap impacte que pugui ser perjudicial per al medi ambient i les persones", perquè es compleixen estàndards europeus. També, desmenteix que l'aigua provindrà de la xarxa municipal ni de l'aqüífer, sinó que "el Consorci d'Aigües de Tarragona destinarà al subministrament de la Lotte els excedents que té per a indústria", segons ha detallat a TarragonaDigital.

El col·lectiu Salvem Mont-roig del Camp ha organitzats actes i assemblees per informar la població Foto: Instagram / @salvemmontroigdelcamp

"L’alarma va saltar quan a alguns pagesos del poble els van oferir més diners dels que inicialment valien aquests terrenys", recorda Jep Borrull, membre de Salvem Mont-roig del Camp. L'empresa coreana ja ha comprat part del bosc consolidat -conreus en desús des de fa 70 o 80 anys- i, segons apunten des del col·lectiu, les plaques solars s'instal·laran just damunt de l'aqüífer. "El poder sobre l'aigua el tindrà una empresa externa", lamenta Esther Roman, una altra de les persones contràries a la Lotte.

Antecedents i detalls tècnics

El conveni urbanístic que es va fer públic el desembre 2023 detallava, en el marc del projecte Lotte, una "inversió industrial que consistirà a construir i operar un conjunt de plantes industrials per a la fabricació d’Elecfoil, un component essencial en el procés de fabricació de bateries de liti i productes tecnològics".

Aquest implicava el desenvolupament del sòl industrial on es construiran fins a tres plantes de fabricació amb una superfície total prevista de 44,1 hectàrees. Així mateix, l'empresa requeria una superfície de 96 ha en una zona pròxima per a instal·lar plaques solars necessàries per al subministrament d'energia renovable.

La modificació del conveni urbanístic que es va aprovar feia referència a "l'adaptació de l'alçada reguladora màxima (de les infraestructures) als estàndards actuals del sector logístic". Alhora, l'acord manifestava la necessitat expressa d'adquirir finques que no eren propietat de l'Ajuntament per destinar-les al Projecte Energies Renovables Lotte.

Des del GEPEC, expliquen que "de tot el sector, hi ha gairebé 18.76 ha de cultius arboris, més 1.6 ha de bosc (pinedes mediterrànies), que hauran d’eliminar-se amb el desenvolupament industrial".

'Problemes' amb el parc solar

Tenint en compte que el POUM, aprovat amb un procés participatiu el 2006limitava la implantació de fonts d'energia renovable en el sòl no urbanitzable, "per la seva adequada implantació paisatgística i ambiental, només a la part del terme municipal situada a llevant del barranc de la Palma Negra, entre l’AP-7 i el Corredor del Mediterrani"; la modificació del Pla Urbanístic buscava disposar dels terrenys suficients (96 hectàrees).

Debat sobre l'ús de l'aigua a banda, Morancho apunta que és "la Generalitat qui dona el permís mediambiental per desenvolupar l'activitat d'acord amb la normativa de la Unió Europea", que també s'aplica en les instal·lacions fotovoltaiques. En aquest sentit, el Govern ha aconsellat l'Ajuntament separar els dos expedients de modificació urbanística.

Segons explica el batlle, "s'està tornant a fer tot el procés administratiu sense la tramitació de les energies renovables, només amb la modificació de les alçades i el tipus d'activitat que es podrà desenvolupar" en l'àmbit del polígon Els Comellarets. La possibilitat d'implantar el parc solar actualment no està regulat i caldrà veure com avança normativament i, alhora, l'empresa estaria estudiant les dimensions reals que necessiten per abastir-se.

Des de l'entitat ecologista GEPEC, han informat a aquest mitjà que el canvi urbanístic "permetia la implantació de plantes solars fotovoltaiques d’autoconsum, de manera que aquestes instal·lacions hauran de tenir com a màxim 10 hectàrees", motiu pel qual van denunciar que es contemplés una ampliació fins a les 100 ha per a "projectes empresarials estratègics d'inversió productiva" promoguts per l'administració municipal.

La Plataforma Defensa Mont-roig ha denunciat el projecte a l'Agència Europea Antifrau Foto: Cedida

Impacte econòmic a Mont-roig

El conveni preveia des del principi la creació de com a mínim 200 llocs de treball fixos directes per al personal en la primera de les plantes i 400 addicionals en les altres dues, que s'anirien desenvolupant en funció de l'execució satisfactòria del projecte. A més, s'ha plantejat la possibilitat d'iniciar una formació professional d'acord amb els perfils tècnics que hi treballaran.

En aquesta línia, l'alcalde de Mont-roig descriu el que serà una inversió "importantíssima pel municipi i el Camp de Tarragona, de 1.200 MEUR i la generació de 750 llocs de feina totals. Directament als nuclis de Mont-roig del Camp, Miami i urbanitzacions suposarà "uns 13 MEUR que aniran a les arques municipals per fer inversió".

Encara més, Morancho assegura que "s'obriran moltes possibilitats per la gent que viu al municipi, que és sobretot dependent del turisme -de març a octubre-, perquè permetrà diversificar l'economia local". Des del Col·lectiu, en canvi, consideren que l'impacte econòmic no és prou justificació, entre altres motius, perquè les fàbriques "estaran altament automatitzades i portaran personal qualificat propi".

El projecte d'Ametller Origen

A la futura implementació de la fàbrica Lotte a Mont-roig del Camp, els col·lectius locals sumen el rebuig a la voluntat d'Ametller Origen d'instal·lar-hi hivernacles amb cultius hidropònics. Segons exposa en un comunicat Juan Manuel Olivella, president de la Plataforma Defensa Mont-roig (PDM), han denunciat al Parlament Europeu i la Unitat Antifrau de la Unió Europea ambdós macroprojectes.

Des de PDM, assenyalen que la "Lotte és una empresa química" i que "Ametller Origen crearà 500 hectàrees d'hivernacles en règim industrial", decisions que no estarien autoritzades en el POUM. Alhora, Olivella denuncia la concessió de subvencions europees, "fet que està discriminant la col·locació d’empreses del territori, autòctones, petites i mitjanes empreses"; en particular, en contra de la pagesia del poble.

Argumenta, també, que aquests ajuts s'hagin concedit per a implantar Lotte Energy Materials, una multinacional que té un historial de greus casos de corrupció a Corea del Sud. La Plataforma lamenta "el desplegament descontrolat i sota interessos de grups multinacionals que fan desaparèixer camps fèrtils i zones protegides" tot i impulsar energies netes.

D'altra banda, Borrull i Roman rebutgen tot aquest "conglomerat químic" que s'implementarà al municipi perquè "baixarà la demanda de compra de vivendes, el seu preu es devaluarà", així com perjudicarà el turisme del poble com a destinació rural.