Comencen els talls del servei de tren a l'R4: indignació i resignació dels usuaris

Les obres que ADIF fa per implantar el corredor mediterrani s'allargaran fins al mes d'agost i afecten els trens de l’R4 entre les estacions de Sant Vicenç de Calders, al Vendrell, i Vilafranca del Penedès

ADIF ha posat un servei de bus cada trenta minuts per compensar el tall de trens.
ADIF ha posat un servei de bus cada trenta minuts per compensar el tall de trens. | TarragonaDigital
15 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 10:35h

Aquest dilluns, 15 de gener, a les vuit del matí han deixat de circular els trens de l’R4 entre les estacions de SantVicenç de Calders, al Vendrell, i Vilafranca del Penedès en ambduesdireccions per les obres que ADIF fa per implantar el corredormediterrani. Com a alternativa, Renfe ha habilitat un serveid’autobusos amb parada a totes les estacions, però els usuaris han lamentat la falta d’informació prèvia.

"Em sembla malament perquè ningú ens havia avisat", ha assegurat una afectada quan pujava al bus del servei alternatiu, mentre altres usuaris tot just s’assabentaven que l’afectació serà fins el 16 d’agost. La interrupció diària del servei de trens’allargarà fins les 19.00 hores i es repetirà de 21.30 a 22.30 hores. No afectarà els caps de setmana ni dies festius. Mentre dura el tall, l'R4 queda senseservei a les estacions de SantVicenç de Calders, el Vendrell, l'Arboç, els Monjos i Vilafranca.

Talls en el servei fins a l'agost

Renfe apunta que va anunciar aquest tall dijous de la setmana passada. Fonts de la companyia indiquen a l’ACN que no es va comunicar amb més antel·lació perquè era període de vacances de Nadal i consideren que la informació hauria pogut quedar dispersa degut a que molts treballadors no van a la feina. “Es va acordar informar a partir de la primerasetmanalaborable perquè es va concloure que era més eficaç”, insisteixen.

El fet que el tall sigui a partir de les vuit del matí esquiva l’horapunta en què més usuaris utilitzen aquest transport en direcció Vilafranca i Barcelona, o bé en direcció sud: des de la capital de l’Alt Penedès cap a les estacions del Vendrell i SantVicenç de Calders. D’aquesta manera, avui, al punt inicial dels primers autobusos alternatius cap a Vilafranca han pujat una desena de persones. A la parada del Vendrell, ho fan fet al voltant d’una desena més de mitjana.
 

Els usuaris s'han queixat de manca d'informació sobre la interrupció del servei. Foto: TarragonaDigital


Gairebé tots els passatgers consultats per l’ACN a les estacions de Sant Vicenç i el Vendrell es queixaven de no haver rebut informació amb antelació per part de la companyia. Tot i que Renfe assegura que va començar la campanyainformativa dijous, els usuaris han dit que se n’han assabentat “per casualitat” a través de coneguts o bé quan han arribat aquest dilluns a l’estació.

Els usuaris es queixen de falta d'informació

Com la Isabel, una noia de SantaMargarida i els Monjos que cada dilluns utilitza el tren fins a SantVicenç de Calders per anar a la universitat a Coma-ruga a les 9h. Avui ha dit que s’ha desplaçat una hora abans perquè tot just ahir al vespre els companys de classe la van avisar que no hi hauria tren a partir de les 8 h. "Em sembla horrible que això duri fins l’agost, i tinc dubtes que als busos hi capiguem tots els estudiants que venim fins a Coma-ruga", ha apuntat.

Tot i les queixes de la majoria d’afectats, altres usuaris han celebrat que el dispositiu d’autobusos millora la freqüència de pas que habitualment tenen els trens de l’R4 entre Sant Vicenç i Vilafranca: cada dia només hi ha un tren per hora i ara disposen d’un bus cada 30 minuts.

"M’afecta bastant perquè cada dia vaig del Vendrell a Vilafranca en tren i ara m’hauré d’organitzar diferent durant set mesos, però em sembla una bona idea que hi hagi una alternativa de bus amb més freqüència", ha apuntat en Daniel mentre esperava l’autobús al Vendrell, a uns 300 metres de l’estació de Renfe. En el cas d'aquesta estació, altres usuaris protestaven per, deien, una mala senyalització a l'hora de saber on paraven els autobusos en direcció sud.
 

Avançament de les obres del corredor mediterrani

Amb les obres iniciades aquest dilluns, ADIF instal·larà el tercercarril i implantarà l’amplemixt a les vies generals de circulació, així com en alguna via d’apart. Al mateix temps, adequarà la configuració de l’esquema de vies a l’Arboç per a què les vies generals quedin situades a l’exterior, i habilitarà una via d’apartat amb ample mixt a la part central. En aquesta mateixa estació es construirà un nou pasinferior i dues noves andanes, mentre s’habilitarà l’accés en amplemixt a una indústria propera.

Altres operacions consistiran en l’adequació de la líniaaèria de contacte, la instal·lació de nous aparells de via aptes per als dos amples -internacional i ibèric- i l’adaptació dels sistemes de gestió de trànsit i d’equipaments de control de comandament, senyalització i instal·lacions. Renfe apunta que les obres estan cofinançades pel Mecanisme ‘Connectar Europa’ de la Unió Europea (CEF).

Arxivat a