REPORTATGE

La comunitat musulmana a Reus fomenta l'acció solidària i l'ajuda mútua durant el Ramadà

La recollida d'aliments s'ha substituït enguany per donacions econòmiques adreçades a les famílies més vulnerables

L'àpat popular i les oracions nocturnes del Ramadà reuneixen un centenar de persones diàriament
L'àpat popular i les oracions nocturnes del Ramadà reuneixen un centenar de persones diàriament | Cedida
03 d'abril del 2024
Actualitzat el 04 d'abril a les 18:36h

Les comunitats musulmanes d'arreu del món celebren, fins al pròxim 10 d'abril, el Ramadà, un mes de dejú, oració i reflexió que 'ocupa' la novena posició en el calendari islàmic. En aquest període sagrat, els musulmans dejunen des de la sortida fins a la posta de sol amb l'objectiu de purificar els seus pecats i es renoven per sentir-se més a prop d'Al·là.

La lectura de l'Alcorà i altres activitats comunitàries formen part del seu dia a dia. Els musulmans reusencs, per exemple, fomenten l'ajuda mútua entre familiars i amics i l'acció solidària per acompanyar aquelles persones més necessitades.

A més, el seu punt de trobada principal és la mesquita As-Sunnah, la més gran i més important de la ciutat -arriba a acollir 1.500 persones diàriament-, que es troba al polígon Granja Vila, a tocar de la carretera de Montblanc. El centre islàmic és la seu, alhora, de l'associació cultural dels musulmans de Reus i comarca.

Els musulmans matinen especialment, durant aquests 29 o 30 dies, per fer el suhoor, un àpat abans de la sortida del sol. Entre aquest i l'iftar, l'àpat just després de la posta, dejunen, és a dir, no poden menjar ni beure. No és obligatori, però, per a persones adultes amb malalties cròniques, embarassades, en període de lactància, diabètiques o durant la menstruació.

Àpats populars i dejuni

"Les activitats a la mesquita comencen amb la posta del sol, es fa la penúltima oració i, després, un àpat popular, on assisteixen un centenar de persones diàriament", explica Farid Khattouti, secretari de la comunitat musulmana de Reus. Tot seguit, al voltant de les 20.30 hores, comencen les oracions nocturnes, que duren aproximadament una hora i mitja i són les més importants del Ramadà.

A As-Sunnah, a causa de la gran afluència de gent, sovint utilitzen l'exterior, el carrer de la Tolerància, a més dels patis de les instal·lacions per trobar-se en comunitat a l'hora de trencar el dejuni. Tradicionalment, el primer aliment que es consumeix és un dàtil. Khattouti descriu que "sobretot, els primers dies, s'acostuma a consumir principalment sopes, sucs, dolços, lactis, productes frescos, etc, per fer àpats més lleugers".

L'increment dels preus ha afectat significativament la compra de la comunitat musulmana a la ciutat. El secretari d'aquesta especifica que "per fer les típiques pastes, per exemple, és on s'ha encarit més"; tot i que durant aquest mes és més evident perquè "quan tens més gana, compres més".

Mesquita As Sunnah de Reus
La Mesquita As-Sunnah de Reus està situada al polígon Granja Vila, a tocar de la carretera de Montblanc

Així mateix, els reusencs i reusenques preparaven cada any una cistella de Ramadà a partir d'una recollida d'aliments per a les famílies vulnerables, que, aquest 2024, han substituït per donacions econòmiques. Una seixantena de famílies recull cada cap de setmana les targetes amb un valor concret que poden consumir a una carnisseria determinada, amb què l'entitat ha "signat" un acord.

Nova mesquita a Reus

D'aquesta manera, les persones o famílies poden comprar allò que més els agrada o que necessiten en el moment i no "s'acumulen" productes prèviament recollits. Al mateix temps, és molt més àgil. Precisament, aquesta acció solidària i d'ajuda comunitària s'aconsella des de l'àmbit religiós, ja que "cadascú coneix millor les necessitats o mancances de les persones més properes", apunta Farid Khattouti.

Es regeix per vincles familiars i d'amistat i, en cas de persones nouvingudes, sempre ho poden portar a la mesquita, des d'on s'encarreguen de repartir aliments i productes. A la mesquita, també, es fan moltes activitats pedagògiques i lúdiques amb els nens i nenes, en paral·lel als regals familiars.

Els més petits reben joguines o roba nova i les parelles es regalen obsequis, com en un "amic invisible", per celebrar motius religiosos i socioculturals vinculats al Ramadà i s'emmarquen en l'Eid al-Fitr, una festivitat que marca la fi del novè mes amb oracions comunes i reunions familiars.

De fet, Khattouti explica que, per celebrar-ho, enguany volen fer una oració conjunta amb totes les mesquites de Reus, que aviat sumarà una cinquena mesquita a Mas Abelló, al barri de Sant Josep Obrer. "És el primer dia que es menja, és un dia per rebre visites i molt festiu entre la comunitat musulmana", afegeix.

Arxivat a