Cada 2 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l'Autisme i, enguany, El Círcol de Reus ha acollit dos actes reivindicatius amb l'associació Supera't i el Servei prelaboral de la Fundació Pere Mata. Professionals, famílies i usuaris han llegit un manifest conjunt amb què han pogut denunciar les injustícies i necessitats que té aquest col·lectiu de persones.
Així, des de l'associació Supera't, han fet públic un decàleg amb aquells aspectes que cal tenir en compte per evitar que es vulnerin els drets de les persones amb autisme i per garantir serveis especialitzats en totes les etapes vitals. Sota el reclam "les persones amb autisme no som invisibles, no volem ser invisibilitzades", s'exposen els següents punts:
- Especificitat del col·lectiu: l'administració pública no reconeix l'autisme com a condició específica, fet que impedeix proporcionar els suports necessaris.
- Dret a la participació: cal que es facilitin els suports professionals especialitzats en cada context per garantir l'accés a diferents espais de vida i socialització en infants, joves i adults, independentment de les seves necessitats.
- Dret a l'educació inclusiva: calen recursos econòmics, humans i tecnològics per a garantir la igualtat d'oportunitats a l'escola ordinària, també per accedir a la formació professional i graus superiors.
- Assistència personal: dret fonamental per a l'autodeterminació i la vida independent, contemplat per la Llei de Dependència.
- Dret al treball: accessibilitat i oportunitat de llocs de treball dignes.
- Accés a la salut: les persones amb autisme tenen una esperança de vida un 16% menor.
- Vida adulta digna i de qualitat: no existeixen programes públics que fomentin la vida independent i la participació de la comunitat.
- Discriminació per gènere: les dones, adolescents i nenes pateixen una doble discriminació.
- Suports personals i especialitzats: perquè puguin aportar el seu valor a la societat i assolir els seus projectes vitals.
- Abandonament institucional: reclamen suport i respostes com a persones de ple dret.
Testimonis en l'àmbit laboral
A la tarda, la seu de la societat reusenca ha acollit una segona xerrada amb testimonis vivencials al voltant de l'àmbit laboral, centrada en les repercussions per a les persones amb condició autista. Tots plegats han anat desgranant les seves experiències i propostes per a construir entorns laborals inclusius, trencar barreres creant oportunitats, enfrontar els reptes i trobar solucions.
Segons han explicat Míriam Torre, psicòloga i fisioterapeuta de Supera’t, i Miriam Gonçalves, monitora ocupacional del Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata, entre el 76% i el 90% de les persones adultes amb diagnòstic de TEA estan a l’atur, mentre que el percentatge que treballa ho fa per sota de les seves capacitats reals.
Mònica Bellido, presidenta de Supera’t, ha denunciat que “gairebé un 2% de la població adulta no té accés al món laboral”. Per aquesta raó, ha volgut deixar patent que “l’objectiu d'aquesta xerrada no és només informar, sinó fer que els assistents a l’acte surtin amb la voluntat de passar a l'acció”.