REPORTATGE

Una cervesa artesana per dinamitzar l'oci a Montbrió, el «somni en construcció» de Birres 1312

El projecte cooperatiu d'Albert Baiges i Marina Gavaldà té en el seu horitzó un celler i un nou pub on gaudir, degustar i divulgar la cultura cervesera

Els impulsors de Cerveses 1312, durant la 4a Mostra de Maig de Cervesa Artesana de Castellvell del Camp
Els impulsors de Cerveses 1312, durant la 4a Mostra de Maig de Cervesa Artesana de Castellvell del Camp | Cedida
08 de juny de 2024, 06:00

El celler de Birres 1312 és un projecte cooperatiu l'objectiu final del qual és instal·lar una fàbrica de cervesa artesana a Montbrió del Camp per tal de tornar a posar el món rural al centre, reivindicar l'ofici tradicional i proporcionar al poble una oferta d'oci de proximitat.

Es troben al capdavant Albert Baiges i Marina Gavaldà, els quals treballen amb la voluntat de distribuir cinc tipus de cerveses a principis del 2025 i ja estudien col·laboracions amb altres cerveseres del territori. De fet, s'han incorporat a un Camp de Tarragona que, fins fa relativament poc, quan van sorgir la Blaih, la Black de Reus o el Celler Brewing, era un "desert" pel que fa al sector.

"Tot plegat està donant diversitat i visibilitat a aquesta manera de fer, perquè som un 3% de la cervesa que es ven a l'estat espanyol, però abans érem el 0,5%", reivindiquen. Així mateix, defensen que al territori hi ha "molt espai per créixer" i que la seva obligació és que el "producte garanteixi una bona qualitat".

Antecedents: per què un celler artesà?

"Soc enòleg de formació i sempre m'ha interessat la documentació sobre el tema del vi, però vaig estar a Bilbao i vaig conèixer una persona que gestiona una cervesera prou important del País Basc i em va introduir en el món de la cervesa", recorda Baiges, qui va tornar al poble i va decidir que "volia fer cervesa a petita escala, com a hobby".

Amb dos companys de la universitat, van començar a produir uns 20 litres; es repartien les caixes, provaven diferents receptes i, de ser quelcom molt precari, es van anar sofisticant. Després, ell va continuar pel seu compte, va comprar maquinària amb més capacitat i va començar a produir 50 litres. "Ja era una experimentació que sabia que, quan estigués perfeccionada la recepta, podria passar-la a gran producció", descriu.

albert baiges marina gavalda cerveses 1312 concactiva nacio
Albert Baiges i Marina Gavaldà produeixen les seves cerveses a la Conca de Barberà, a l'espera d'instal·lar-se a Montbrió. Foto: Cedida

A poc a poc, va anar adquirint més indumentària -fermentadors, bullidors, envasadors...- fins que va sorgir l'oportunitat de Concactiva, que els cedeix un espai al viver de cerveses de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), on Albert Baiges i Marina Gavaldà comparteixen fàbrica amb altres productors. Així, la seva "aventura" es va començar a consolidar el passat mes de febrer.

Un producte de proximitat

La marca Cerveses 1312 ofereix actualment al mercat artesà dos tipus de cervesa. A curt termini, a finals d'any, aspiren a tenir-ne cinc. Ara mateix, estan acabant de fermentar la segona, que posaran en circulació per Sant Joan, i estan treballant amb llevats propis, aïllant llevats autòctons de Montbrió del Camp, en col·laboració amb diferents laboratoris. A més, elaboren sense proteïnes afegides, sense retencions de l'espuma ni clarificants, per assimilar-se el màxim possible al "mètode" tradicional.

Els responsables del projecte expliquen que la seva voluntat és anar de menys a més, ja que "no es pot tenir tot de cop": primer, han de parlar amb els productors, els pagesos, perquè la proximitat "pugui ser un 360° de tots els ingredients de la cervesa". De fet, estan testejant diverses espècies i plantes aromàtiques -com es feia abans en l'ofici cerveser- per dotar la beguda d'uns sabors i cultura oblidats: pebre, herba gatera, romaní, llorer... són algunes de les plantes amb què estan experimentant.

cerveses 1312 artesana fumada nacio
La segona cervesa ja està acabant de fermentar i destaca pels seus tocs fumats. Foto: Cedida

La recepta de la primera cervesa que han elaborat, per exemple, compta amb agulles de pi del Pinar del Lluert, un indret molt emblemàtic a la vora de Montbrió. "Hem agafat les agulles de pi, les hem posat dins el macerador i això li dona un caràcter del poble", exposen. La segona, en canvi, és més fumada. "Té un toc de brasa, de calçotada; és molt més romàntica que no pas efectiva", descriu Baiges.

Un "got" d'arrelament local

Alhora, el futur de Birres 1312 passa per la innovació. La tercera beguda que faran vol emular un cafè amb llet. "La plaça del poble és una zona molt neuràlgica on tothom va a fer el cafè i, per això, la cervesa portarà un 20% de lactosa perquè quan te la beguis faci la sensació d'estar prenent un cafè; com un cigaló suau (carajillo)", descriu el cerveser aquesta aposta molt poc habitual al sud d'Europa.

Les altres dues cerveses que tenen previstes també tindran un marcat caràcter local. Una serà un híbrid entre cervesa i vi -una cervesa amb tocs de vi blanc- que elaboraran amb raïm moscatell de Montbrió. L'altra serà una cervesa sense llúpol, ja que, segons Albert Baiges, "és un element que costa molt de cultivar al Baix Camp, perquè necessita molta diferència de temperatura entre nit i dia i té una demanda hídrica molt alta".

A les característiques climàtiques del territori, a més, s'afegeix que el 90% de la producció del llúpol la gestionen unes poques mans. Però des de Cerveses 1312 volen fomentar el producte de proximitat, promocionar els petits productors i sumar-se al "joc" de les patents "seria incongruent amb la nostra filosofia", refermen.

cerveses 1312 birres artesanes sandra perez nacio
"Fum, fum fum" i "Ulrike in the Forest" són els noms amb què Birres 1312 llença els seus dos primers productes. Foto: S.P

Fins i tot, l'arrelament local es tradueix en el nom de la iniciativa. Aquest fa referència a una data clau per al municipi del Baix Camp, ja que l'any 1312 és quan Montbrió va aconseguir la independència oficial de Cambrils; per primera vegada, va assolir el dret a representació com a nucli poblacional. Aquell moment va ser l'inici del Document de Concòrdia, per ser independent del terme municipal de la vila marinera.

Dinamitzar el nucli de Montbrió

"El nostre punt de partida és començar a vestir Montbrió de coses arrelades al territori", afirma Albert Baiges. D'aquesta manera, la futura fàbrica gaudirà d'una zona de tast i taproom, que incorporarà al poble un nou servei d'oci nocturn autòcton. La seva voluntat és dinamitzar la zona nord de Montbrió amb la fàbrica i, al mateix temps, obrir un nou pub per recuperar els espais socials al centre.

El pas del temps, per exemple, a la plaça de la Vila evidencia que hi havia més botigues i cafeteries, a més d'una escola bressol, que ara han tancat. "Pretenen que la gent no hagi d'anar a fora a buscar quelcom que pot oferir perfectament el poble, no en grans dimensions, però almenys que el jovent no s'hagi d'estar al carrer a l'hivern", argumenten.

El celler també serà un espai on fer difusió de la cultura cervesera i el seu vessant més tradicional per posar en valor el procés natural i l'esforç que comporta, independentment del productor que l'elabori. Aquesta "responsabilitat" també acompanya els impulsors de Birres 1312 en tastos pel territori (Vilaverd, Riudecanyes, Montbrió) i mostres com la MOMA de Castellvell o l'espai per a artesans cervesers que ha tingut la 65a Fira Multisectorial de Cambrils.

marina gavalda cerveses 1312 concactiva nacio
Gavaldà considera que la fàbrica a Montbrió del Camp es podrà inaugurar en un període d'un any i mig a dos anys. Foto: Cedida

En aquest sentit, Baiges i Gavaldà calculen que d'aquí a un any i mig, aproximadament, les obres a la fàbrica -d'uns 110 metres quadrats- estaran bastant avançades i s'hi podran instal·lar, almenys, per produir una primera tanda "des de casa". "Per engegar un projecte així es necessiten uns deu mil litres", assenyalen com una de les dificultats que tindran al principi, tenint en compte que ara mateix la producció és de 300 litres i la pròxima ho serà de 600.

Finançament i dificultats del camí

El projecte d'Albert Baiges i Marina Gavaldà va ser un dels dos seleccionats en el darrer programa d'emprenedoria en cooperativisme per una economia justa i sostenible, impulsat des de la regidoria d'Empresa, Formació i Ocupació de l'Ajuntament de Reus i l'Ateneu CoopCamp, i com a tal comptaran amb un any d'assessorament per tirar Cerveses 1312 endavant i tenir eines suficients perquè el "somni" esdevingui una realitat.

Baiges descriu que han estat treballant en algunes sessions -atenció personalitzada- sobretot al voltant de qüestions "d'economia i la viabilitat del producte, els tràmits de diverses subvencions europees" a què volen optar. El principal repte, com en qualsevol projecte, és el finançament: han de pagar impostos de l'alcohol, lloguers, el seu propi sou... Entrebancs, que fan que no avanci tan ràpidament com voldrien.

No obstant això, estan animats i il·lusionats perquè venien de zero. "Ja sabem que no ens farem milionaris, però si podem construir un mode de vida i arrelar-nos al territori, aquesta serà la nostra raó de ser", continua l'enòleg. Pel que fa a les obres del futur celler, la seva evolució també dependrà d'aspectes econòmics i altres controls com els certificats de sanitat o medi ambient, així com legals, per constituir jurídicament una cooperativa sense ànim de lucre.

albert baiges marina gavalda cerveses 1312 nacio
En els pròxims mesos, Cerveses 1312 treballarà sobretot per donar-se a conèixer, fer promoció i participar en fires. Foto: Cedida

"L'objectiu seria no cremar-se en el primer any", conclouen optimistes, ja que "és el primer negoci artesanal que s'impulsa a Montbrió des de fa molts anys i estem molt contents". Alhora, "dins el món cerveser craft, artesanal, hi ha molta camaraderia, la gent s'ajuda molt i no hi ha secrets", assegura Baiges, qui reivindica els "anys de picar pedra i fer cervesa per amics" que els ajudaran a "fer el salt" tot i que molts companys els hagin advertit que "han entrat en el pitjor moment del sector cerveser", que ha patit fortament la manca dels cereals que s'importaven d'Ucraïna i viu una gran especulació amb el gra.