Entre l'1 de gener i el 31 d'octubre d'aquest 2024, l'Ajuntament de Reus ha atès 242 dones víctimes de violència masclista des de l'Àmbit d'Igualtat de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de diversos serveis, alguns dels quals són de caràcter universal, com el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV). Una xifra lleugerament superior a la de l'any passat durant el mateix període, en què es van atendre 224 dones. Aquestes dones reben atenció psicològica, jurídica i social, en funció de les seves necessitats.
Altres dades destacades sobre l'atenció a les dones víctimes de violència masclista durant el mateix període a la ciutat de Reus són les següents:
En l'actualitat, hi ha 147 ordres de proteccions actives.
10 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l'Hospital Sant Joan.
8 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d'urgència.
47 dones han estat usuàries d'ATENPRO, el servei telefònic d'atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.
Hi ha hagut 0 feminicidis a la ciutat. L'any passat n'hi va haver 1.
Demanar ajuda en cas de violència masclista
Per demanar ajuda en cas de violència masclista, hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores cada dia de l'any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial. En cas d'emergència davant d'una agressió, cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 001 122.
També, és important conèixer el senyal internacional de socors per a casos de violència masclista. Es tracta d'un moviment amb la mà. Primer es mostra el palmell de la mà i després es tanca en un puny seguint un ordre: es comença tancant només el dit gros i en acabat la resta, que hi passen per sobre. Pel que fa a l'Ajuntament de Reus, les dones víctimes de violència masclista són ateses des de l'Àmbit d'Igualtat de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de diversos serveis, com el SIAD i l'OAV:
- El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s'escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal. Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic [email protected]. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l'enllaç següent.
- L'OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental...) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal. Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, al número 27 de l'avinguda Marià Fortuny. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092. Per a més informació sobre l'OAV es pot consultar l'enllaç següent.