
La central de Vandellòs II. Foto: Sílvia Berbís
Aquest dimecres al vespre es va presentar a l'Espai Jove Kesse de Tarragona la proposta de calendari de tancament de les centrals nuclears de part de l'ecologisme social de l'Estat Espanyol. El document es va elaborar i acordar després de recollir aportacions a la proposta en diferents reunions amb col·lectius diversos i arribar a un consens amb prop de cinquanta persones expertes i activistes del moviment antinuclear de tot l'Estat espanyol.
A l'acte de presentació van assistir representants dels diferents col·lectius que han elaborat la proposta i dels diferents partits d'esquerres amb representació parlamentària. Per part de la CUP va intervenir el diputat Sergi Saladié, per part d'ICV la diputada Hortènsia Grau, el diputat Marc Sanglas que va assistir en representació d'ERC i finalment l'exconseller Xavier Sabaté intervenint en representació del PSC. L'acte va començar amb la presentació del document per part d'Eloi Nolla de la Xarxa per la Sobirania Energètica i Ecologistes en Acció. Nolla va ressaltar «la necessitat que les forces polítiques d'esquerres facin de punta de llança de les propostes sorgides de la base de l'ecologisme social» i va manifestar el seu convenciment que «amb un canvi amb l'actual majoria parlamentària, la proposta que presentem anirà endavant».
Seguidament van intervenir els representants de les forces polítiques convidades a l'acte, en primer lloc el diputat de la CUP Sergi Saladié que va incidir en el fet que «l'energia nuclear és prescindible». Saladié també va esmentar que en el context de la República Catalana «s'haurà de fer un esforç per tenir una bona base de producció energètica pròpia», la qual cosa «no és possible per la manca de competències del Govern català en aquest tema». Per la seva banda, Hortènsia Grau, de Catalunya Sí que es Pot, que també va assistir a la reunió de Madrid on es va aprovar la proposta de calendari de tancament, va ressaltar que «el document sorgeix d'un gran acord social que arriba en un bon moment». Grau també es va mostrar d'acord amb la part del document elaborat que incideix en la necessitat de trobar una sortida econòmica a les comarques que com la Ribera d'Ebre han fet de les nuclears un monocultiu econòmic i a la vegada va destacar el paper que els sindicats de treballadors poden tenir en l'obtenció d'un consens sobre el calendari.
El republicà Marc Sanglas va destacar que «el document aposta pel replantejament del model energètic i la democratització de l'energia» i va coincidir amb Sergi Saladié en el fet de que a la República Catalana «necessitem una base important d'energia pròpia per no tenir tanta dependència de l'exterior» a la vegada que es va manifestar d'acord amb el conjunt de la proposta presentada. Sanglas va apostar també per un canvi social que faci possible aconseguir els objectius del document. Finalment l'exconseller Xavier Sabaté va afirmar que «l'energia és un dret i s'ha de reconèixer». Per Sabaté és «incomprensible» que països com Alemanya amb molts menys recursos renovables passin en aquests moments per davant de l'Estat espanyol en el desenvolupament de les energies netes. L'exdiputat es va mostrar però partidari que el calendari de tancament es faci en base a arribar als quaranta anys de funcionament de cada central quan el document en canvi preveu no renovar els actuals permisos d'explotació. Això situaria el desmantellament entre l'any 2020 i 2024 i permetria no abordar cap indemnització a les empreses per part de la soferta ciutadania que és qui acabarà pagant la factura del llegat nuclear, els residus nuclears.
Tots quatre van coincidir en que si hi ha un canvi en la majoria parlamentària actual després del 20-D, el decret que limita l'autoconsum serà derogat. L'acte va finalitzar amb l'intervenció del públic assistent que va resoldre algunes dubtes sobre les diferents intervencions i amb la voluntat de seguir en contacte per tal d'anar avançant en les propostes del document a través sobre tot d'iniciatives parlamentàries.