L’oposició exigeix al Govern de Reus una «sortida» per a la gestió i dèficits del centre MQ

El consistori també ha arribat a un punt comú per avançar en el trasllat de l'aparcament de camions

El centre MQ s'ubica a les instal·lacions de l'antic hospital Sant Joan i de la clínica Fàbregas
El centre MQ s'ubica a les instal·lacions de l'antic hospital Sant Joan i de la clínica Fàbregas | Sandra Pérez
19 d'abril del 2024
Actualitzat a les 16:46h

Un dels principals temes tractats en la sessió plenària d'aquest divendres 19 d'abril a l'Ajuntament de Reus ha sigut la gestió actual i futura del Centre Mèdic i Quirúrgic. Els grups municipals de la CUP i el PP han reclamat al Govern local una "sortida" davant les pèrdues econòmiques del centre, que va tancar l'exercici del 2023 amb més de 400.000 euros de dèficit, segons publicava Canal Reus el passat 3 d'abril.

Per tant, aquestes xifres ja no es justificaven amb el context de la Covid-19, com en el cas del 2021 (2 MEUR de dèficit). Així, ambdós partits a l'oposició han proposat vies diferents per a una mateixa problemàtica: que la Generalitat de Catalunya es faci càrrec del servei o vendre'l al 100% a un gestor privat.

Servei públic o privat?

Com a portaveu de la CUP, Arnau Martí, ha exposat la petició que el Servei Català de la Salut integri el CMQ com un servei de titularitat, gestió i aprovisionament públic, com ja es va fer amb l'Hospital Sant Joan de Reus l'any 2020. També, han demanat que "l'Ajuntament rellevi l'actual gerent del centre, donat que no s'ha produït una millora en els comptes de l'empresa municipal". 

Per aquest mateix motiu, des del Partit Popular, Sebastià Domènech considera que cal unificar tots els serveis en un sol espai per reduir la despesa de lloguer i, alhora, "cercar compradors de l'àmbit privat per donar el servei a mútues i particulars" perquè es deixi de gestionar municipalment, amb el corresponent impacte econòmic.

Ambdues propostes han sigut rebutjades i el debat ha focalitzat en aspectes com oferir serveis privats en instal·lacions públiques, la necessitat de descongestionar les llistes d'espera a l'hospital o els serveis sanitaris que s'ofereixen als reusencs i reusenques. De fet, el regidor de Salut i Esports, Enrique Martin, ha defensat el concert propi que l'Ajuntament manté amb el CatSalut.

centre mq reus antic hospital sandra perez nacio
El centre MQ s'ubica en instal·lacions de propietat i titularitat de l'Ajuntament de Reus. Foto: S.P

Modificació urbanística del camí de Valls

En el mateix ple, el Govern ha portat a aprovació una modificació urbanística puntual que afecta la zona del Camí de Valls, que ja s'havia aprovat inicialment el desembre del 2022, amb la intenció d'elevar-la a la Comissió d'Urbanisme de Tarragona i la Generalitat de Catalunya per fer definitius els tràmits.

Després de rebre al·legacions per part de Repsol, per l'afectació de la benzinera i les seves instal·lacions, la regidora Marina Berasategui ha exposat els canvis: "passar de la classificació de sòl urbanitzable delimitat a sòl urbà no consolidat, delimitat per a unitat d'actuació; i es distribueix de manera diferent els usos del sostre als previstos, per destinar els 2.400 m² d'ús residencial a ús d'aparcament en planta baixa i un possible establiment comercial".

La proposta ha avançat favorablement, amb el vot en contra de la CUP, que ha criticat la manca de zones verdes i l'aposta per un nou centre comercial a la zona, on conflueixen altres grans superfícies i dos instituts com el Gabriel Ferrater i el Pi del Burgar.

Altres grups municipals han refermat la necessitat d'actualitzar el POUM i apuntat que el futur projecte haurà d'atendre a criteris de qualitat de l'espai públic, la mobilitat sostenible, la proximitat del Centre Social El Roser, etc.

Pas endavant per traslladar l'aparcament de camions

La primera moció de Junts x Reus ha recuperat la proposta de traslladar el pàrquing de camions ubicat entre l’avinguda Sant Bernat Calvó i el carrer Pintor Fuster. En aquesta ocasió, ha progressat, ja que des del Govern han celebrat que es proposi de forma participativa a través d'una comissió per treballar conjuntament.

Segons han detallat en sessió plenària, resten tres anys de vigència a la concessió que la Generalitat va fer a l'empresa que gestiona l'aparcament i, per això, es comprometran a "fer força" per aconseguir el canvi d'ubicació i potenciar a llarg termini l'àmbit ciutadà de la zona.

A més, tenint en compte el perjudici del trànsit pesant, a més de contaminant d'acord amb la ZBE, suggereixen substituir les instal·lacions per una zona verda amb equipaments d'oci esportiu per a la població reusenca. Així mateix, l'aparcament de camions hauria d'ubicar-se als polígons industrials, "que estan infrautilitzats", en opinió de la CUP.

aparcament camions carrer pintor fuster googlemaps nacio
El trasllat de l'aparcament de camions ha estat una moció recurrent des de Junts x Reus. Foto: GoogleMaps

Altres debats al ple

La moció del grup municipal Vox en relació amb l'estat de les palmeres i la conservació del patrimoni forestal ha generat un extens debat al voltant de les diferents espècies vegetals, plagues que els afecten i possibles solucions. No ha prosperat, perquè el Govern ha defensat els tractaments que es duen a terme i el nou contracte de poda recentment licitat.

En canvi, sí que ha rebut el suport de tot el consistori, a excepció dels anteriors, la proposta de la CUP per fomentar la lectura a la ciutat en col·laboració amb les biblioteques, llibreries i entitats culturals, així com iniciatives itinerants i adreçades a tots els públics. Els polítics reusencs han coincidit en els beneficis dels llibres i defensat la promoció ciutadana, més enllà de l'escolarització.

De la mateixa manera, s'ha acceptat la moció de Junts referent a la implementació de nous passos de vianants per millorar la seguretat viària, amb caràcter però de progressivitat i no d'urgència, d'acord amb el compliment del PAM 2023-2027 sobre la pacificació del trànsit i actualització dels encreuaments per garantir la convivència amb els vianants.

Arxivat a