Deixen en llibertat l'exgerent de l'IMSS després de ser detingut pel cas Inipro

Haurà de comparèixer amb advocat al jutjat d'instrucció número 1 quan sigui requerit | La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dilluns al matí el domicili d'Antonio Muñoz

Publicat el 26 d’octubre de 2015 a les 18:00
Actualitzat el 02 de febrer de 2024 a les 13:19

Un vehicle de la Guàrdia Civil no logotipat emportant-se detingut pel pàrquing del seu domicili l'exgerent de l'IMMS Antonio Muñoz, assegut a la part posterior del vehicle, aquest migdia. Foto: TarragonaDiari.cat


ACTUALITZACIÓ 18.13h | Llibertat a l'espera de declarar davant del jutge

La Guàrdia Civil deixa en llibertat l'exgerent de l'IMSS detingut pel cas Inipro
Antonio Muñoz haurà de comparèixer al jutjat amb advocat quan sigui citat a declarar
La Guàrdia Civil ha deixat en llibertat l'exgerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona Antonio Muñoz, que aquest dilluns al migdia ha estat detingut en relació al cas Inipro i traslladat a la Comandància de Tarragona per prestar declaració.

Muñoz haurà de comparèixer amb advocat al jutjat d'instrucció número 1 quan sigui requerit. Se l'acusa dels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i alteració de preus en concursos i subhastes públiques, dins les presumptes irregularitats en la contractació d'Inipro per a la prestació de serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants del consistori tarragoní durant els anys 2011 i 2012. Muñoz va dimitir del seu càrrec l'any 2013.

ACTUALITZACIÓ 14.00h | Detingut a casa l'exgerent d'IMSS pel cas Inipro

La Guàrdia Civil ha detingut l'exgerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona Antonio Muñoz en relació al cas Inipro, que investiga possibles irregularitats en la contractació d'aquesta empresa per a la prestació de serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants del consistori tarragoní durant els anys 2011 i 2012. Agents de paisà s'han personat al seu domicili del número 51 del carrer Ramon i Cajal i se l'han endut detingut poc abans de la una del migdia per ordre del jutjat d'instrucció número 1. Muñoz està acusat, entre d'altres, dels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i alteració de preus en concursos i subhastes públiques.

Després de practicar un escorcoll, el secretari judicial i diversos agents de paisà de la Guàrdia Civil han sortit de l'edfici poc abans de la una del migdia i, poc després, Muñoz n'ha sortit detingut a l'interior d'un vehicle no logotipat de la Guàrdia Civil per l'aparcament de l'immoble. 

El passat 9 d'octubre la Guàrdia Civil ja va escorcollar fins a cinc dependències municipals, entre les quals l'actual despatx d'Antonio Muñoz a l'edifici municipal de la plaça Imperial Tarraco. Aquell dia, els registres pel cas Inipro van arribar fins a l'edifici de l'Ajuntament de Tarragona, on els agents de la Unitat de delictes econòmics van recollir informació sobre els expedients de contractació de l'Institut Municipal de Serveis Socials dels anys 2011 i 2012. 

La Guàrdia Civil va començar l'operatiu registrant la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials durant sis hores, entre les onze del matí i les set de la tarda, i els agents en van sortir amb caixes amb documentació. A continuació, els agents i la comitiva judicial es van traslladar al despatx de Muñoz, a l'Arxiu Municipal de la Tabacalera, a l'Ajuntament i a la seu de la Unitat Tècnica d'Immigració i Ciutadania (UTIC) del barri de Campclar. Els agents buscaven un expedient original que no se'ls va lliurar fins després de diverses hores de cerca. 

El cas parteix d'una denúncia de la CUP a la fiscalia, l'any 2013, en què s'apuntava que l'empresa Inipro es va adjudicar uns treballs relacionats amb serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants de l'Ajuntament de Tarragona l'any 2010 i que aquests s'haurien prorrogat irregularment els anys 2011 i 2012. Segons va manifestar aleshores, la CUP veu en el cas la comissió dels presumptes delictes de prevaricació, tràfic d'influències i malversació.

La formació va justificar, en el seu moment, diverses irregularitats per portar el cas a la fiscalia: l'absència de motius per a l'externalització del servei tenint en compte l'existència de personal propi de l'IMSS, la inexistència d'informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròrrogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s'hagués superat el pressupost màxim de licitació -uns 60.000 euros-, i que s'hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys. 

Una auditoria del mateix IMSS assenyalava al 2011 que les pròrrogues en l'adjudicació no es van efectuar pels procediments previstos en la Llei de Contractes del Sector Públic. A tot això, també planen ombres sobre l'adjudicació inicial del projecte, materialitzada l'any 2010. El consistori, governat aleshores pel PSC i ERC, va licitar el servei per la via del procediment negociat sense publicitat, tal com permet la llei en casos de serveis que no superen els 60.000 euros. 

L'IMSS hauria convidat tres empreses a presentar oferta, amb el compromís d'adjudicar el servei a la que presentés la millor, segons el plec de condicions. Una de les firmes hi va renunciar. Les altres dues eren Itinere i Inipro -amb seu a Viladecans-, la qual es va acabar adjudicant el servei, amb la particularitat que l'altra firma en discòrdia, Itinere, era a la vegada una filial d'Inipro.