La ciutat de Reus manté un any més els índexs de delinqüència per sota la mitjana de Catalunya: 62,74 delictes per cada 1.000 habitants vers els 64,88 delictes en territori català. Així s’ha constatat en la reunió de la Junta Local de Seguretat que s'ha celebrat, aquest divendres 14 de març, presidida per l'alcaldessa Sandra Guaita i amb la presència de la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez; la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Lucía López; i comandaments de les diferents forces i cossos de seguretat que operen a Reus: Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional.
Fruit de la feina de prevenció, col·laboració, pressió, proximitat i els dispositius en matèria de seguretat, el nombre de fets delictius ha augmentat un 5%. La major pressió i activitat policial han fet aflorar més fets delictius: s’han fet un 32% més d’identificacions de persones i un 71% més d’identificació de vehicles i un total de 30 dispositius conjunts entre Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra.
Com a conseqüència, del model de seguretat, augmenta també l'activitat i l'efectivitat policials, amb un 42,5% de resolució dels delictes registrats (un increment d’un punt respecte del 2023); i un increment de les detencions realitzades del 18,4%. A més, la Guàrdia Urbana ha realitzat durant l'any passat un total de 22 campanyes coordinades amb Trànsit.
La Junta Local de Seguretat ha fet balanç també de la proximitat, un dels altres pilars del model de la seguretat a Reus que està potenciant la Guàrdia Urbana. Durant el 2024, s'han realitzat 6.560 patrulles de proximitat, un increment del 7% respecte de l'any anterior. La unitat específica de proximitat i la Comissaria Mòbil de Proximitat van fer 3.928 serveis, un increment del 2,4%.
Robatoris en domicilis i establiments, els més nombrosos
Els delictes contra el patrimoni són els més nombrosos, representen el 75%, i es mantenen en xifres semblants a les de 2023, amb un increment del 2,8%. La meitat correspon a furts (32,9%) i danys (20,3%). Les principals tipologies delictives, com el robatori amb força a l’interior de domicili, robatori amb força a l’interior d’establiment i robatori amb força a l’interior d’empresa, han disminuït un 13%, un 39% i un 40%, respectivament.
Especialment destacable és el descens en domicilis, en tractar-se d’un delicte que genera molta angoixa a la ciutadania que el pateix. Dins del patrimoni, però, destaca l’increment de 24,1% dels robatoris amb força a l’interior de vehicles, que són en part els responsables del petit increment del 2024. Es recomana a la ciutadania tenir cura i no deixar objectes a la vista a l’interior dels vehicles.

La resta de tipologies de delictes segueixen a molta distància als delictes contra el patrimoni. Els delictes contra les persones representen el 13,2% del total i han augmentat un 15%; i els delictes contra la seguretat viària representen el 5,2% i s’han reduït un 4,2%.
Finalment, hi ha una estabilització dels delictes amb violència o intimidació. Quan aquests són a l’espai públic (el 71,6%) s’han reduït un -1,3%; i quan són en establiments han incrementat un 71% (de 38 a 65), tot i que la meitat són furts que acaben amb una acció lleu violenta (intimidació verbal o empenta) per garantir la fugida.
La lluita contra l'incivisme
Els expedients sancionadors per civisme baixen un 4,64% (155) el 2024 respecte de l'any anterior. Destaquen, per volum, la tinença o consum de drogues, que ha baixat un -10,49%; orinar al carrer, que ha baixat un -18,86%; els sorolls i molèsties veïnals, que han pujat un 9,5%; els expedients relacionats amb gossos, que han baixat un -35,53%; i el consum d'alcohol a la via pública, que ha pujat un 17,45%, però amb nivells més baixos respecte d'anys anteriors.