Diverses organitzacions socials, agrupades sota el nom de Red Antiracista Tarragona, ha denunciat la "persecució policial" contra el top manta del Camp de Tarragona. En un comunicat, han assegurat que "venim observant amb preocupació un augment en els operatius de caràcter policial en contra del col·lectiu de treballadors ambulants, especialment en els municipis de Salou i Cambrils". En aquest sentit, afegeixen que "els operatius cada vegada escalen en la seva freqüència, en el nombre d'efectius desplegats, en la quantitat d'institucions policials involucrades i en el llenguatge emprat per anomenar les persones venedores".
Les organitzacions socials que signen el comunicat han assenyalat que "els operatius es donen no només quan aquestes persones estan treballant: ara també se'ls violenta i criminalitza directament a les seves llars mentre dormen". A tall d'exemple, han recordat el dispositiu del 17 de juny a Salou, amb més de 300 agents, que va acabar amb 19 persones detingudes. Sobre aquesta qüestió, han afirmat que van quedar en llibertat al cap de poques hores, "únicament amb causes obertes pel suposat delicte contra la propietat industrial i per la suposada pertinença a una organització criminal".
"Es retrata a aquestes persones com uns criminals"
Així mateix, el text diu que "queda clar que s'està duent a terme una persecució sistemàtica del col·lectiu de treballadors ambulants del top manta, en una actuació que no pot ser entesa sinó com a part d'una lògica de persecució social: una política de l'enemic aplicada contra persones en condició de racialització, migrants, empobrides i treballadores". En aquest sentit, han assegurat que "es retrata a aquestes persones com uns criminals, mentre se'ls nega sistemàticament l'accés a drets fonamentals"
El comunicat de Red Antiracista Tarragona també carrega contra els mitjans de comunicació, assegurant que "han replicat sense matisos el llenguatge i la lògica de sospita i criminalització". També asseguren que "s'esgrimeixen suposades afectacions al comerç local, però s'omet deliberadament qualsevol referència a la vulneració de drets humans o a les condicions de vida dels treballadors".
El cas de l'agressió a un treballador de la neteja a Cambrils
Un dels exemples que han posat sobre la taula és l'agressió amb arma blanca a un treballador de la neteja de Cambrils el passat 9 de juny. Segons diuen, "sense cap prova i sense el menor procés de verificació, es va vincular de manera immediata amb el col·lectiu de manters al presumpte responsable; en una maniobra mediàtica irresponsable i profundament nociva". Així mateix, asseguren que "la notícia va ser replicada per diferents mitjans sense contrastar fonts ni oferir informació verificada, reproduint un patró perillós de criminalització infundada".
Red Antiracista Tarragona afegeix que els operatius contra el top manta a les comarques de Tarragona "ocorren en paral·lel a altres episodis de racisme institucional ocorreguts a Catalunya, com l'intent de prohibir l'ús del hijab, la normalització de l’ús de les pistoles tàser, les devolucions en calent de migrants sol·licitants d'asil o les pràctiques de perfilament racial en controls d'identitat". Tot això, diuen, "és un símptoma del racisme estructural que impregna les nostres institucions i discursos".
El comunicat d'aquestes organitzacions socials acaba exigint "el cessament immediat dels operatius policials de caràcter intimidatori, desproporcionat i racista contra el col·lectiu top manta"; la creació d'una taula de diàleg amb els manters, institucions i organitzacions de drets humans; "que no es parli del col·lectiu de treballadors ambulants sense comptar amb la seva veu"; "la rectificació pública per part dels mitjans de comunicació"; "polítiques públiques de regularització que garanteixin drets laborals, habitatge i protecció social"; i "un compromís per part de les administracions amb l'erradicació del racisme institucional".