L'IPHES-CERCA ha identificat restes fòssils d'un ocell propi de regions boreals desaparegut fa més de 24.000 anys i n'ha ubicat la presència a les Muntanyes de Prades, concretament al terme municipal de Mont-ral. Segons l'estudi, publicat a la revista Geobios, l'espècie Pinsà dels pins ('Pinicola enucleato') va viure a les Muntanyes de Prades en un moment en què el clima era molt més fred i sec, amb boscos oberts i condicions boreals. Actualment, aquesta espècie només habita les zones àrtiques del nord d'Europa.
La recerca s'ha centrat en la cova del Cudó i la dels Galls Carboners, d'on s'han analitzat més de 450 restes. L'equip investigador ha aplicat una anàlisi tafonòmica detallada per entendre com es van acumular les restes i quins depredadors hi van intervenir. L'estudi s'inclou en un projecte de recerca més ampli sobre el període del Plistocè a la península Ibèrica.
Les troballes dels investigadors
La recerca s'ha centrat en la cova del Cudó i la dels Galls Carboners, al terme municipal de Mont-ral, a l'Alt Camp. En la primera, s'han localitzat restes majoritàriament de petits ocells que van ser devorats per rapinyaires, mentre que a la segona s'ha trobat acumulació de coloms immadurs, fet que suggereix que podia haver estat un espai de cria.
Segons l'autor principal de l'estudi, Mario Marqueta, el que han trobat en aquests espais de les Muntanyes de Prades representa un "arxiu natural excepcional" amb què podran reconstruir amb "gran precisió" com eren els ecosistemes durant un dels períodes més freds del Plistocè.