La millora de la connexió ferroviària del Camp de Tarragona amb Barcelona és una reivindicació històrica dels usuaris del tren. El servei ha anat empitjorant amb el pas dels anys, amb combois antics, una infraestructura obsoleta, diversos robatoris de coure i una massificació de les vies —amb més trens de passatgers i mercaderies—, provocant que el temps de trajecte hagi anat allargant-se. Així mateix, les incidències s'han multiplicat, amb retards constants i trens amb centenars de persones que viatgen dempeus. En els darrers mesos, les obres del Corredor Mediterrani han fet escac i mat, empitjorant encara més aquesta problemàtica.
😤Cap de setmana horribilis als Regionals Sud
— Dignitat a les vies (@dignitatavies) September 29, 2024
🤬Retards que han superat els 90 minuts i, en alguns casos, 180 minuts
🕙Sense publicar horaris i pocs dies de preavís
👎🏻La situació de la línia de Vilafranca fa inviable que hi circulin regionals (recordem tall Vilanova?)@rodaliespic.twitter.com/RnU39izAgV
Tot això ha provocat que els usuaris —la gran majoria tarragonins i tarragonines es desplacen a Barcelona per treballar o estudiar— acabin organitzant-se en associacions per reivindicar un transport ferroviari digne. La darrera associació creada és Dignitat a les Vies, amb persones usuàries del tren del Camp de Tarragona que s'han organitzat per reclamar un "servei digne" i que segueix l'exemple de les plataformes Trens Dignes Terres de l'Ebre i Priorat o Mercaderies per l'Interior.
Des de la seva constitució, la plataforma Dignitat a les Vies ha fet trobades amb representants polítics i institucionals, així com amb dirigents de Renfe i Adif, alhora que han fet públiques les mancances històriques de la connexió ferroviària entre Tarragona i Barcelona. Des de l'estiu, el seu gran cavall de batalla és el tall ferroviari que durant cinc mesos afectarà el Camp de Tarragona.
Les obres al túnel de Roda de Berà arriben en un moment crític
Aquest dimarts 1 d'octubre comença el tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders a causa de les obres al túnel de Roda de Berà, que serà la cirereta al pastís al deficient servei de Renfe i que afectarà 15.000 usuaris diaris de les línies R14, R15, R16, R17 i RT2. Seran cinc mesos de treballs durant els quals l'odissea per arribar fins a Barcelona en tren es multiplicarà. Renfe ha previst un pla de transport alternatiu, amb servei per carretera en autobús, fins a Sant Vicenç de Calders, però a poques hores que es produeixi l'afectació, els usuaris estan preocupats i tenen molts dubtes.
📅 Entre l'1 d'octubre i el 2 de març
— Rodalies Obres Roda Berà (@RodObresBera) September 29, 2024
⚠️Per les obres a la infraestructura del túnel de Roda de Berà, Rodalies estableix un pla de transport alternatiu entre Sant Vicenç i Tarragona
🚎Més de 300 circulacions i 30.500 places de bus
👉Horaris a: https://t.co/psk4rMtjP8pic.twitter.com/zGpAekmldc
En aquest sentit, les obres arriben en un moment crític per al servei ferroviari i amb el traspàs de Rodalies sobre la taula dels governs català i espanyol. Des de la plataforma Dignitat a les Vies han fet propostes i esmenes al pla alternatiu de transport, però hi ha preocupació per la falta d'informació —que consideren que s'ha fet amb molt poca antelació—, la capacitat de l'estació de Sant Vicenç de Calders per absorbir tots els passatgers, el servei alternatiu per carretera, els serveis d'alta velocitat, la saturació de l'AP-7 i els autobusos entre Tarragona i Barcelona.
L'estació de la capital del Baix Penedès es convertirà en el node principal sobre el qual pivotarà aquest pla. En aquest sentit, a Sant Vicenç de Calders hi arribaran i sortiran, cada 30 minuts segons les previsions de la companyia, serveis de regionals que connectaran amb Barcelona. El problema, doncs, serà la comunicació entre les línies de les Terres de l'Ebre, la Costa Daurada i Tarragona i l'estació vendrellenca.
El pla alternatiu de Renfe
Renfe ha mobilitzat 87 autobusos i preveu que hi hagi més de 600 expedicions diàries, amb 30.500 places. En aquest sentit, hi haurà busos directes que connectaran Tarragona, Cambrils, Salou, Vila-seca i Hospitalet de l'Infant amb Sant Vicenç de Calders, on sortiran i arribaran trens amb Barcelona cada mitja hora. Pel que fa a Altafulla i Torredembarra, s'aturaran els busos que sortiran des de l'estació de Tarragona. A la capital tarragonina hi haurà dues parades, una a l'estació de tren —que donarà servei a aquells usuaris que arribin en tren procedents del sud— i a l'avinguda Roma, a tocar de l'estació d'autobusos de Tarragona.
Els usuaris de la línia R16, que connecta Tortosa amb Barcelona, podran arribar directament fins a Tarragona, tot i que aquells que vagin fins a Barcelona podran baixar també a l'Hospitalet de l'Infant, Cambrils o Vila-seca per agafar un bus fins a Sant Vicenç de Calders. Per fer el trajecte de tornada, els autobusos connectaran la parada de la capital del Baix Penedès amb Hospitalet de l'Infant, on podran continuar el viatge en tren fins a les Terres de l'Ebre.
Pel que fa a la línia R17, que fa el viatge entre Salou-PortAventura i Barcelona, els usuaris podran arribar en tren fins a Tarragona i des d'allí agafar un dels autobusos que connecten amb Sant Vicenç de Calders. Així mateix, també hi haurà un servei directe de bus entre la capital de la Costa Daurada i l'estació vendrellenca. Finalment, la línia RT2, entre Salou-PortAventura i l'Arboç, no circularà durant els cinc mesos d'obres.
🕝 Consulta els horaris que seran efectius a partir de l'1 d'octubre
— Rodalies Obres Roda Berà (@RodObresBera) September 29, 2024
R13-R14: https://t.co/HpV3zsnjHS
R14-R15: https://t.co/TjGgqctqDt
R16-R17: https://t.co/qyLiYUfpNP
🚊Sant Vicenç-Estació de França: https://t.co/mIygfa8hDW
🚍Autobusos: https://t.co/O4lWTpcfsKpic.twitter.com/1ARM3zny3q
Reus i Valls no disposaran de servei alternatiu per carretera, ja que hi seguiran passant trens, tot i que més temps de recorregut i amb el handicap que suposa la via única. La línia R14 unifica la seva circulació amb l'R13 i hi haurà un enllaç amb cinc combois per sentit entre Tarragona, Reus i la Plana-Picamoixons. Pel que fa a la línia R15, la circulació des de Reus es desviarà per Valls, amb un increment en el trajecte d'uns 15 minuts.
Finalment, a partir d'aquest 1 d'octubre, Renfe recupera la freqüència diària de l'Avant des de Tortosa, que sortirà a les 6.35 hores i arribarà a l'estació de Sants de Barcelona a les 8.23 hores. La tornada sortirà a les 18.30 hores de la capital catalana i arribarà a Tortosa a les 20.17 hores. En aquest sentit, els viatgers de les parades entre Tortosa i el Camp de Tarragona pagaran el preu habitual d'un servei de Rodalies.
En aquest sentit, el secretari d'estat de Transports del govern espanyol, José Antonio Santano, s'ha compromès a introduir els "ajustos" necessaris en el pla de mobilitat dissenyat per garantir el servei durant les obres. Santano considera que serà "suficient" per cobrir la demanda, tot i que ha assegurat que si es detecten deficiències en el funcionament, s'intentaran corregir.
Informació als usuaris
Renfe i el Departament de Territori han creat el compte @RodObresBera a la xarxa social X per informar de l'estat del servei mentre duri el tall ferroviari. A més, els usuaris poden continuar informant-se de l'estat del servei a través dels comptes de les xarxes socials: @rodalies i als perfils específics de les línies @rod13cat, @rod14cat, @rod15cat, @rod16cat i @rod17cat. Així mateix, més de 150 persones formen l'equip humà de Rodalies de Catalunya que s'encarregarà d'atendre el funcionament del pla alternatiu de transport en els principals punts i trens afectats.
Aquest operatiu, segons ha informat Renfe, compta amb 70 nous auxiliars d'informació al client que reforçaran les estacions de Sant Vicenç de Calders, Torredembarra, la Plana-Picamoixons, Altafulla, Valls, Tarragona, Tarragona-Battestini, Vila-seca, Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant, Salou-Port Aventura, Reus i Tortosa. A la resta d'estacions, els viatgers disposaran del personal habitual. També hi haurà personal a bord dels trens de les línies afectades, a més de reforçar el tram Vilanova – Sant Vicenç de Calders en els serveis de la línia R2 sud.
A part dels auxiliars d'informació, el pla inclou la instal·lació de tòtems informatius de gran format a les estacions d'Estació de França, Passeig de Gràcia, Sants, Sant Vicenç de Calders, Tarragona, Reus, Cambrils, l'Hospitalet de l'Infant, Tortosa i Lleida. Aquest dilluns s'han començat a repartir als trens i a les estacions 200.000 fulletons amb informació detallada del pla alternatiu de transport. El pla també reforça la informació digital als mupis d'onze estacions i a les 425 pantalles i monitors de la xarxa de Rodalies de Catalunya, així com a les pantalles dels trens, megafonia d'estacions i trens.
Es reforça el servei d'autobús entre Tarragona i Barcelona
La Generalitat també ha posat de la seva part per tal de minimitzar les molèsties als usuaris de Tarragona, amb un reforç en el servei d'autobusos entre la capital tarragonina i Barcelona. Així, el servei disposarà fins a nou expedicions directes per sentit, sis més que les actuals, que entraran a Barcelona per plaça d'Espanya i la Gran Via, acabant el seu trajecte a Passeig de Gràcia.
Així mateix, el Departament de Territori va anunciar fa dues setmanes que la targeta de transport T10/120 —deu viatges en els 120 dies posteriors a la primera validació— per al bus entre Tarragona i Barcelona costarà 40 euros. Això, suposa un estalvi del 70% sobre la mitjana del preu de viatge que pagaven fins ara els usuaris.
Quines millores aportaran les obres?
Les obres del túnel de Roda de Berà suposaran una inversió superior als 16 milions d'euros i permetran adaptar la infraestructura a l'ample internacional, mitjançant la posterior instal·lació del tercer carril, garantint així la connexió de Tarragona amb el nord de Catalunya i la resta d'Europa. Els treballs consistiran en l'adequació del túnel a la circulació de trens en ample convencional i estàndard (internacional), una actuació que permetrà incrementar la velocitat dels trens, millorar la qualitat de la infraestructura i potenciar la circulació de serveis de mercaderies en tots dos amples i el trànsit de viatgers.
Altres actuacions en l'àmbit del tram afectat pel tall ferroviari seran les obres a l'estació de Sant Vicenç de Calders, que permetran crear una nova configuració funcional de les vies. Així mateix, també s'actuarà en les estacions de Tarragona, amb l'adaptació de la capçalera nord a l'ample internacional; Altafulla, amb la posada en servei d'una nova via d'apartat i d'un nou sistema de gestió de trànsit; i Torredembarra, en la qual es col·locaran nous aparells de via d'ample mixt. Per tant, aquestes obres no només estaran orientades a la potenciació del trànsit de mercaderies per ferrocarril, sinó que també beneficiaran al transport de viatgers.
En aquest sentit, Adif assenyala que es disposarà d'infraestructures i instal·lacions més modernes i amb majors paràmetres d'eficàcia, eficiència, disponibilitat, funcionalitat, qualitat i confort. A això se sumarà la millora dels temps de viatge gràcies a l'eliminació de Limitacions Temporals de Velocitat, com la implantada actualment al pas pel túnel de Roda de Berà. A més, es racionalitzaran les necessitats de manteniment en comptar amb sistemes més robustos i de major durabilitat, que reduiran la probabilitat d'incidències.