Deu dades curioses del 26-J

El 65% dels municipis de Catalunya ha votat majoritàriament partits independentistes | El PP ha estat el partit menys perjudicat per la baixa participació | Més de la meitat de municipis han canviat de força més votada

Publicat el 28 de juny de 2016 a les 19:03
En quin municipi ha batut el seu rècord de vots cada partit? On hi ha hagut una millor xifra de participació? Quina ciutat és més bipartidista i quina més independentista? NacióDigital ha analitzat els resultats de les eleccions espanyoles del 26-J i ha recopilat les deu dades més curioses.

1. Canvis en la primera força. ​Més de la meitat de municipis a Catalunya han canviat de força més votada. En Comú Podem només ha guanyat a 173 municipis, tot i que són els més poblats, ERC a 474 i CDC a 268. PSOE domina en 20, PP en 12 i Ciutadans en cap.

2. Transvasament de vots. Només a les capitals catalanes, En Comú Podem, CDC, Ciutadans i PSOE perden més de 73.000 vots entre tots. ERC i PP en guanyen més de 23.000.

3. Els municipis on triomfa el bipartidisme. Mas de Barberans (Montsià), Bossòst (Val d’Aran) i Bausen (Val d’Aran) són els municipis més bipartidistes (espanyols) de Catalunya. Santa Coloma de Gramenet és la gran ciutat on el PP i el PSC sumen un resultat més elevat, el 45%. Hi ha 148 municipis on PP i PSC junts no superen el 10% dels vots, i n’hi ha quatre on no han obtingut cap vot.

4. Els rècords de cada partit. A Viver i Serrateix (Berguedà), CDC gairebé va aconseguir el 80% dels vots. Esquerra ha aconseguit més de la meitat dels vots a 14 municipis i, en concret, a Blancafort (Conca de Barberà) és on va obtenir el percentatge més alt, amb un 57%. En Comú Podem només va aconseguir superar el 50% a un municipi, Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà) –el més petit de Catalunya-, amb el 53% dels vots. El PSC va aconseguir el seu rècord a Bausen (Val d’Aran), amb un 42%; i Ciutadans ho va fer a Arres (Val d'Aran), amb un 24%, on el PP ha aconseguit també el seu percentatge més alt, amb un 45%. 

5. Els municipis més independentistes. 618 municipis van emetre més del 50% dels vots als partits independentistes. Això suposa que el 65% dels municipis catalans han votat majoritàriament per partits sobiranistes. Per contra, a 42 municipis aquesta opció ha tingut el suport de menys del 20%. A Badia del Vallès, el cas més extrem, CDC i ERC sumats no arriben al 5%.
 
6. Quins municipis són més propers a la mitjana catalana? Cànoves i Samalús (Vallès Oriental) és el municipi amb un resultat electoral més proper al total de vots de Catalunya. Barcelona –per una qüestió de població- i Maçanet de la Selva completen el podi. Els municipis on els sis grans partits van obtenir un resultat més igualat van ser Roses (Alt Empordà), Reus (Baix Camp) i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp).

7. L'àrea metropolitana. La gran majoria de l'àrea metropolitana de Barcelona va ser dominada per En Comú Podem, però per primera vegada ERC va ser primera força a dos municipis, Sant Cugat del Vallès, que havia estat tradicionalment de CDC, i Sant Just Desvern. Barcelona exemplifica també aquest fenomen, perquè per primera vegada Esquerra va ser el partit més votat en tres barris.

8. El PP, el partit que més puja a les grans ciutats. Convergència i Ciutadans no guanyen vots a cap dels grans municipis, és a dir, on s'ha emès més de 10.000 vots per als grans partits. Al seu torn, En Comú Podem només puja lleugerament en dos, Olot i Tortosa. En canvi, ERC puja més d’un 10% a Castelldefels i Sitges i Ciutadans perd més d’un 30% a Valls. El PP puja més d’un 10% a 36 ciutats i va créixer un 26,5% a Sant Cugat, on CDC va cedir la primera posició a ERC.

9. La baixa participació. La participació només ha pujat en 74 municipis a Catalunya. Savallà del Comtat (Conca de Barberà) ostenta el rècord amb més d'un 87% de participació. En canvi, 122 municipis han tingut una participació inferior al 60%. A Les Valls de Valira (Urgell) no arriba al 44%. Aquesta baixa participació, com es mostra a l'últim punt, no ha afectat igual a tots els partits.

10. Els vots perduts. CDC ha perdut votants en un 92% dels municipis i n'encapçala la llista. El segueixen Ciutadans, que ha perdut vots en el 79% dels municipis, PSC, amb pèrdues en el 66% dels municipis, i En Comú Podem, amb davallades en el 48%. Finalment, els partits que menys vots han perdut són Esquerra, on n'ha reduït en el 30% dels municipis, i PP, que només n'ha perdut en el 20%.