Diada de Sant Jordi 2023: Els municipis de Tarragona s'omplen de roses i llibres

El 23 d'abril, és, per antonomàsia, un dia festiu carregat de simbolismes i d'actes al carrer

Publicat el 22 d’abril de 2023 a les 19:00
La Diada de Sant Jordi és un dels dies més emblemàtics de l’any als municipis d'arreu de la demarcació de Tarragona. En aquest sentit, el 23 d'abril té el carrer com a protagonista i molts pobles i ciutats organitzen nombroses activitats. Entre les més destacades hi ha la venda de roses i llibres al carrers carrers i places. Avui, TarragonaDigital t'apropa els principals actes que es duran a terme durant tota la jornada al Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Baix Penedès.

A Reus, la festa a l'entorn de la plaça Mercadal

La celebració de la Diada de Sant Jordi 2023 porta als carrers de Reus una setantena d'entitats, 9 llibreries i 12 floristeries. A la plaça del Mercadal hi ha les llibreries, les floristeries, la parada de l'Ajuntament i la Diputació de Tarragona i, enguany, també, una parada amb un Punt Lila informatiu.

La resta de parades, d'entitats culturals, esportives, partits polítics i centres educatius, es repartiran per la plaça de Prim, el raval de Santa Anna, la plaça del Castell, el carrer de la Mar, el Fossar Vell, la plaça del Teatre i la plaça de Sant Pere. 
 

La Rambla, l'espai preferit dels tarragonins

A Tarragona, Sant Jordi té com a centre neuràlgic les parades de llibres i roses a la Rambla Nova, que estaran obertes durant tot el dia. A més, a les 19.00 hores hi haurà la tradicional ballada de sardanes a la plaça Verdaguer, i a les 20.00 hores es farà l'actuació castellera de les quatre colles de la ciutat al capdamunt de la Rambla Nova.

Entre el monument Roger de Llúria i els carrers Adrià i Sant Agustí hi ha els centres escolars, clubs esportius, agrupacions, colles castelleres i resta d’entitats amb seu al municipi de Tarragona. També professionals del sector del llibre i de la flor. Entre els carrers Adrià i Sant Agustí i els carrers Unió i Sant Francesc es troben les institucions i entitats d’àmbit nacional amb delegació a la ciutat, entitats ciutadanes sense ànim de lucre, mitjans de comunicació, partits polítics, sindicats, professionals del sector del llibre i de la flor.

Als carrers Unió i Sant Francesc i fins al monument als Despullats, és l'espai reservat únicament a llibreters i floristes amb establiment o concessió fixa a la ciutat, i els Despullats i la Font del Centenari hi ha entitats i associacions del tercer sector.
 

Imatge de la família reial 2023 Foto: Associació Medieval

 

Indispensable: La Setmana Medieval a Montblanc

Si una festa defineix la diada de Sant Jordi, és la Setmana Medieval de Montblanc. Entre els dos caps de setmana que volten la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril. Compta amb un extens programa d'actes, que es renova parcialment cada edició i s'enriqueix amb noves aportacions tecnològiques i artístiques. L'acte principal és la representació de la Llegenda de Sant Jordi. És el més emblemàtic i s'hi representen dues funcions. Aquest macro espectacle de llum i música es celebra amb les muralles del segle XIV de fons, on s'hi projecta un mapping.

També destaca el Mercat Medieval. És un dels primers que es va celebrar a Catalunya i aplega a 130 parades, exclusivament de productes artesans, distribuïts pels carrers i places del nucli antic gòtic. Pel que fa al Dracum Nocte, és un espectacle de gran format al punt més alt de la muralla. Un centenar d'actors donen vida a bruixes, barjaules i devots del diable. Explica la història de la metamorfosi del Drac dels Quatre Elements.
 

No et perdis la despertada dels dracs a Valls!

Per últim, a Valls un dels actes centrals de Sant Jordi és la despertada dels dracs, al Pati. De les 9.00 h a les 18.00 h, a l'escenari del Pati hi haurà els dracs de Valls exposats, a càrrec de la Unió Anelles de la Flama. Per altra banda, a les 11.30 h, a la capella del Roser tindrà lloc un microconcert amb la música del grup de grans de la coral Cors Alegres. Serà amb taquilla inversa, en suport al viatge a Bèlgica per assistir a la trobada internacional Europa Cantat del proper juliol.

A les 12.00 h, al Pati, tindrà lloc ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània organitzada per la UAF i Xarxa de Cultura de Valls. En el mateix indret, ja a la tarda, a les 18.00 h es durà a terme la tradicional despertada dels dracs amb una cantada participativa i balladeta dels dracs. Tot seguit, des del Pati fins a la plaça del Blat, cercavila dels dracs i balladeta final.

La cercavila passarà pel Pati, c. Gonzàlez Alba, pl. Alls, c. Forn Nou, pl. Pilar Prim, c. Forn Nou, c. Peixateria, c. de la Cort i pl. del Blat, on tornaran a ballar.
 

Imatge del drac de Valls Foto: Cedida