Aquest dilluns 18 de novembre, s'ha conegut la mort de la reusenca Maria Tarragó, als 102 anys, referent cultural i polític de la ciutat, pel seu ferm compromís amb l'educació, la cultura i la preservació del patrimoni. Nascuda el 1922, la seva vida va estar marcada per la guerra, va estudiar a l'institut de Reus, compartint aula amb figures com Gabriel Ferrater i Xavier Amorós; i després de la guerra, va començar a estudiar Filosofia i Lletres a Barcelona, que aviat -en acabar el segon curs- va decidir deixar per fer Magisteri a l'Escola Normal de Tarragona.
Aquesta decisió conduiria la seva trajectòria per ser professora, durant un temps, a l'escola Maria Cortina; però després de casar-se l'any 1948 i tenir dos fills i una filla, segons es descriu a la Revista del Centre de Lectura, va reprendre la primera llicenciatura i es va endinsar en el món dels arxius. L'any 1972, quan el doctor Vilaseca va reobrir l'Arxiu Municipal de Reus, Tarragó va entrar-hi a treballar per catalogar tota la documentació.
Així, es convertiria en arxivera municipal i, posteriorment, l'any 1979, en regidora de l'Ajuntament per Convergència i Unió, com a responsable de la delegació d'Arxius i Museus. La seva voluntat era aconseguir el fons arqueològic de Salvador Vilaseca i restaurar el Teatre Fortuny amb la constitució d'un Consorci amb la Generalitat, la Diputació i el consistori reusenc. En aquest sentit, seria cabdal el seu posterior càrrec (1981) com a delegada de Cultura a Tarragona.
Maria Tarragó, a més, va dedicar part de la seva vida a la catalogació de llibres antics i la preservació del patrimoni bibliogràfic, fins que es va jubilar l'any 1988. Amb tot, va continuar activa formant part d'entitats locals com el Centre de Lectura, El Círcol o el Club Natació Reus Ploms. La seva cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dimarts 19 de novembre, a les 11.30 hores, al Tanatori municipal de Reus.