Dow fabricarà un nou plàstic en una de les seves plantes de Tarragona

La companyia va tancar l'exercici econòmic del 2022 amb una facturació de 2.289 milions d'euros, un increment del 68% respecte del 2021

Planta de Dow a la Canonja on es fabricarà polietilè de baixa intensitat.
Planta de Dow a la Canonja on es fabricarà polietilè de baixa intensitat. | Arnau Martínez/ACN
27 de juny de 2023, 13:39
Actualitzat: 17:33h
Dow Chemical va tancar l'exercici econòmic del 2022 amb una facturació de 2.289 milions d'euros, un increment del 68% respecte al 2021 quan va arribar als 1.362 milions d'euros. El director de Dow Espanya i Portugal, Antonio Logroño, ha explicat que ha estat un any "de dos velocitats diferents". Durant el primer període, va haver una "alta demanda", mentre que després la demanda "va patir una caiguda molt elevada" a causa de l'increment del preu de l'energia.

D'altra banda, el director de Dow Tarragona, Ignasi Cañagueral, ha assegurat que el canvi climàtic i ser "competitius" són els "reptes" durant el procés de descarbonització. Logroño ha destacat les inversions en "seguretat, fiabilitat i eficiència energètica" a les plantes de Tarragona, tot i que no ha detallat les xifres.

En aquest sentit, durant l'any 2022 es va ampliar la planta de poliglicols i es va dotar de "més capacitats tècniques" el nou laboratori d'I+D.
 

Dow fabricarà a Tarragona un nou plàstic

La multinacional també ha anunciat la fabricació d'un nou producte a Tarragona, el polietilè de baixa intensitat, a finals d'any. Ara, Dow està condicionant una de les plantes tarragonines, conretament la de la Canonja, per elaborar aquest nou plàstic que serviria, entre altres usos, per l'elaboració de les ampolletes de col·liris.

Cañagueral ha dit que es farà una inversió "molt important", "de milions d'euros", però no ha indicat la xifra exacta. El director ha assenyalat que la companyia ha apostat per Tarragona "pel talent que tenim" i perquè "Dow ha considerat que era una aposta segura".
 

Competència amb els Estats Units

D'altra banda, Cañagueral, que també és el president de l'AEQT (Associació Empresarial Química de Tarragona), ha insistit en la necessitat de rebre finançament per reconvertir la petroquímica i assolir les zero emissions el 2050. El directiu ha dit que fins ara a Europa "érem els pioners, portàvem la iniciativa" pel que fa a l'economia verda.

Els últims mesos, però, els Estats Units han impulsat un programa d'incentius per descarbonitzar la indústria amb "un suport financer més alt i fàcil d'aconseguir", ha alertat Cañagueral. "Europa ens hem d'espavilar per no perdre el tren", ha sentenciat.

El màxim representant de l'AEQT també ha manifestat que "cal dotar de màxima circularitat la nostra economia". Ha destacat que "hem d'aconseguir que els residus que van a l'abocador o a una incineradora es reconverteixin en matèria primera per la indústria química".