La Pedrera del Mèdol s'incorpora als espais del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

El Departament de Cultura i Abertis han formalitzat la donació del jaciment romà, que passa a formar part de l'equipament del MNAT i obre la porta a nous projectes de recuperació i visita

  • Imatge de la Pedrera del Mèdol de Tarragona, un important patrimoni de la ciutat. -
Publicat el 12 de maig de 2025 a les 12:59
Actualitzat el 12 de maig de 2025 a les 13:00

La Pedrera romana del Mèdol, situada a Tarragona i declarada Patrimoni Mundial dins del conjunt arqueològic de Tàrraco, ha passat a ser propietat de la Generalitat de Catalunya després que Abertis Infraestructuras S.A. n'hagi formalitzat la donació a l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, entitat vinculada al Departament de Cultura. A partir d'ara, el jaciment s'integrarà al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), que impulsarà actuacions per a la seva preservació i dinamització.

Amb aquesta incorporació, el MNAT preveu iniciar una sèrie d'intervencions per millorar les condicions de l'espai i reforçar-ne la integració dins del circuit patrimonial de Tàrraco. Les primeres tasques se centraran en el manteniment, la millora de la senyalització i l'accessibilitat al recorregut exterior de la pedrera, així com en l'adequació dels miradors que permeten observar el Clot del Mèdol des de diversos punts.

El Clot del Mèdol, cavitat central de la pedrera, es manté tancat des de l'any 2014. El MNAT ha iniciat els estudis necessaris per valorar la seva reobertura, com ara anàlisis botàniques a càrrec d'AZ Medi Ambient i Paisatge, S.L. i estudis geològics realitzats pel Laboratori de Materials de l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona, de la UPC. L'objectiu és determinar si es pot permetre l'accés, encara que sigui parcial, a partir del darrer trimestre de l'any.

Treballant en un acord pel centre d'interpretació

Paral·lelament, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha començat a negociar amb la concessionària de l'àrea de servei de l'autopista AP-7 per signar un acord que permeti al MNAT gestionar també el centre d'interpretació ubicat a la zona. A més, s'està treballant per incloure la Pedrera del Mèdol en el programa 'Estiueja al MNAT', que oferirà itineraris guiats gratuïts tots els caps de setmana a partir de juliol.

La pedrera, amb una superfície d'onze hectàrees, va ser un dels principals punts d'extracció de pedra en època romana per a la construcció de monuments de Tàrraco, com les muralles, el fòrum provincial o l'amfiteatre. L'espai conserva una agulla de vint metres d'alçada al centre del Clot, testimoni de la cota original de la roca, i proporciona informació rellevant sobre les tècniques d'extracció de l'època.

El valor de la Pedrera del Mèdol

Més enllà del seu valor arqueològic, la Pedrera del Mèdol presenta també un elevat interès ecològic. El relleu i les condicions climàtiques del Clot han afavorit la creació d'un microclima amb presència d'espècies vegetals i animals singulars. Destaquen alguns exemplars mediterranis com el llentiscle i l'aladern, així com espècies protegides com la caragola sanguínia i el margalló. També s'hi poden observar diverses espècies de fauna com l'astor, el tudó, ratpenats o el dragó rosat.

Amb aquesta incorporació, el MNAT amplia a vuit els espais patrimonials que gestiona al Tarragonès, entre els quals es troben altres punts destacats del conjunt arqueològic de Tàrraco, com la Torre dels Escipions, la Vil·la romana dels Munts o l'Arc de Berà.