Dow ha presentat el seu full de ruta per arribar a les zero emissions l'any 2050 al seu complex industrial de Tarragona. En aquest sentit, la companyia ha reivindicat la importància de l'hidrogen circular i l'emmagatzematge de diòxid de carboni (CO2) per assolir la neutralitat climàtica, en una presentació que ha anat a càrrec del president de Dow Chemical Ibèrica, Antonio Logroño, i el director del Complex Industrial de Dow a Tarragona, Ignasi Cañagueral, i que també ha comptat amb la presència de Paula Fernández-Canteli, cap de projecte a l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME-CSIC), i Marianne Berthelot, directora de Relacions Institucionals de Dow.
Ignasi Cañagueral, director del Complex Industrial de Dow a Tarragona, ha assenyalat que "estem convençuts que el que fem a Tarragona té futur i volem continuar produint aquí". Per aconseguir-ho, ha dit, "tenim un full de ruta de tres fases i que ja està en marxa". En aquest sentit, ha detallat que perquè sigui una realitat ha de tenir el suport de la societat, dels legisladors i de la mateixa empresa, "que al final és la que tindrà la decisió final".
Cañagueral ha dit que "la pregunta que ens hem de fer és si volem que el polietilè ens arribi en vaixells de la Xina, els Estats Units o l'Orient Mitjà o produir-lo aquí? Jo ho tinc molt clar". En aquest sentit, ha assegurat que "volem mantenir l'skyline, perquè la química necessitat torxes".
Un pla de descarbonització que s'allargarà durant tres dècades
El full de ruta de Dow a Tarragona va començar amb la parada de l'any 2021 al cracker, en què es van introduir diverses millores en la instal·lació. En aquest sentit, la previsió és reduir les emissions de CO2 en un 20% respecte de l'any 2020, gràcies a l'electrificació i l'execució de projectes d'eficiència energètica. Una de les fites arribarà l'any 2029 amb la parada del cracker, durant qual es completaran les millores que es van començar a implementar l'any 2021.
La segona fase, que s'estendrà durant les dècades de 2030 i 2040, suposarà la utilització de les anomenades tecnologies pont, com l'hidrogen circular o la captura i emmagatzematge de CO2. Amb l'aplicació d'aquestes tecnologies, les estimacions preveuen una reducció en les emissions del 90%. Ignasi Cañagueral ha afirmat que aquesta segona fase "serà clau", assegurant que "durant aquesta transició hem de continuar sent competitius".
La tercera fase, a l'any 2050, preveu haver arribat a la neutralitat climàtica, sense emissions de CO2 a l'atmosfera. En aquest sentit, el pla preveu la implementació de tecnologies com l'electrificació del cracker o l'aprofitament de l'hidrogen verd. Una vegada s'hagi completat aquest full de ruta, Dow deixarà d'emetre un milió de tones de CO2 al seu complex industrial de Tarragona.
El president de Dow Chemical Ibérica, Antonio Logroño, ha explicat que "estem orgullosos del que fem a Tarragona i de com ho fem". Logroño ha destacat que "la societat ens ha demanat que ens transformem i entomem el repte com un desafiament i una necessitat. Com que Dow i, més concretament, el nostre cracker, es troba a l'inici de la cadena de producció, la nostra descarbonització facilitaria en cadena l'eliminació o disminució d'emissions en molts altres processos".
Demanen la col·laboració de les administracions
Ignasi Cañagueral ha manifestat que cal garantir l'adopció de les tecnologies pont per assegurar la competitivitat de Dow a Tarragona en el context d'un mercat global. En aquest sentit, ha dit que "si volem i se'ns demana rebaixar les emissions de CO2 no podem esperar fins a l'any 2050 a disposar de les fonts d'energia òptimes. Hem de ser competitius durant tot el procés, mentre afrontem aquesta transformació tan rellevant com es la descarbonització. Si no garantim la producció d'un etilè de qualitat a un preu raonable la competència és ferotge i podem quedar-nos enrere".
Durant les intervencions s'ha constatat que a curt termini utilitzar hidrogen renovable com a font d'energia per al cracker no és una opció viable, ja que no és una solució prou madura. Marianne Berthelot, directora de Relacions Institucionals de Dow a Espanya, ha insistit que cal la col·laboració de les administracions i del conjunt de la societat per desenvolupar les tecnologies pont, tot destacant la rellevància que tindrà la nova legislatura del Parlament Europeu.
Berthelot ha manifestat que "tant la nova Comissió Europea, que ja contempla la captura i emmagatzematge de CO2 com una tecnologia clau per avançar en la descarbonització de la indústria, com el PNIEC espanyol, que menciona la tecnologia per a les indústries ‘hard to abate' i les emissions de procés, faciliten el desplegament tecnològic necessari per poder invertir".
La reputada investigadora Paula Fernández-Canteli, experta en recursos energètics, ha constatat que l'emmagatzematge de CO2 és una "tecnologia fiable, segura i contrastada, com ho demostren els nombrosos projectes ja en funcionament o en desenvolupament a diversos llocs del món, principalment als Estats Units i el nord d'Europa". En aquest sentit, ha posat com a exemple les instal·lacions en construcció a Noruega i als Països Baixos. Sobre aquesta qüestió, Ignasi Cañagueral ha assenyalat que Dow treballa amb la previsió de començar a emmagatzemar el CO2 entre 2030 i 2035.