Educació planifica el curs 2025-2026 al Camp de Tarragona amb 13 línies menys d'I3 i 1r d'ESO

Tarragona i el Vendrell, amb el tancament de dos grups de 1r d'ESO, són els municipis més perjudicats de les comarques tarragonines

Al CAmp de Tarragona hi haurà 13 grups menys d'I3 i 1r d'ESO el curs escolar 2025-2026.
Al CAmp de Tarragona hi haurà 13 grups menys d'I3 i 1r d'ESO el curs escolar 2025-2026. | Neus Bertola/ACN
24 de febrer de 2025, 06:00

El passat divendres 14 de febrer, el Departament d'Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya va presentar la proposta de planificació de cara al curs escolar 2025-2026. En aquest sentit, es va anunciar que es preveu que a Catalunya hi hagi 3.004 grups d'I3 —25 menys que enguany— i 2.844 grups de 1r d'ESO —58 menys—. Aquestes xifres suposen una reducció de 83 línies a tot el territori català. Pel que fa al Camp de Tarragona, que inclou les comarques del Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès, les dades indiquen que hi haurà 13 grups menys, cinc a I3 i vuit a 1r d'ESO.

Així, segons s'ha informat des del Departament d'Educació i Formació Professional, a I3 s'han suprimit 12 línies i s'han afegit set, unes xifres que deixen la pèrdua neta de grups en cinc. Pel que fa als grups de 1r d'ESO, la planificació preveu la supressió de 12 línies i la creació de quatre, amb una disminució de nou línies. Això, dona un resultat global de 13 grups menys. En aquest sentit, fonts del departament han matisat que "estem parlant d'oferta inicial, i que finalment quan acabi el procés hi pot haver variacions. De fet, els darrers anys, la tendència és que en l'oferta final creixen els grups dels centres públics respecte l'oferta inicial i disminueixen els de la concertada".

La planificació del curs vinent preveu que al Tarragonès hi hagi 80 grups d'I3 i 73 de 1r d'ESO; al Baix Camp, 62 grups d'I3 i 60 de 1r d'ESO; a l'Alt Camp, 14 grups d'I3 i 13 de 1r d'ESO; al Priorat, 3 grups d'I3 i 3 de 1r d'ESO; a la Conca de Barberà, 5 grups d'I3 i 7 de 1r d'ESO; i al Baix Penedès, 39 grups d'I3 i 35 de 1r d'ESO. En aquest sentit, el factor que ha provocat la reducció de línies és el descens de la natalitat.

Les dades d'I3 al Camp de Tarragona

A les sis comarques del Camp de Tarragona, els grups d'I3 planificats són cinc menys que els d'aquest curs 2024-2025. Concretament, segons les dades proporcionades pel Departament d'Educació, se suprimeixen 12 línies i se'n creen set. En aquest sentit, els municipis que perden una línia d'I3 de cara al curs vinent són Bellvei (Baix Penedès); Altafulla, els Pallaresos i Vila-seca (Tarragonès); la Selva del Camp, Almoster, Castellvell del Camp, Vilanova d'Escornalbou i Riudecols (Baix Camp); Sarral (Conca de Barberà); i Nulles i Vilabella (Alt Camp).

Per contra, hi ha set municipis que sumen un grup més d'I3 a l'oferta d'aquest curs. Es tracta de la Bisbal del Penedès i Bonastre (Baix Penedès), Porrera (Priorat), Aiguamúrcia (Alt Camp), Mont-roig del Camp i Cambrils (Baix Camp) i el Catllar (Tarragonès).

Vuit grups menys de 1r ESO

La retallada també arriba a les línies de 1r d'ESO, ja que la planificació del Departament d'Educació preveu fins a vuit grups menys de cara al curs 2025-2026. En aquest sentit, els municipis més perjudicats són Tarragona i el Vendrell, que veuen com la previsió és retallar dues línies en cadascun. A banda de les capitals del Tarragonès i el Baix Penedès, també perden un grup de primer curs d'educació secundària, la Bisbal del Penedès i l'Arboç (Baix Penedès); Falset (Priorat); Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà); Torredembarra, Salou, el Morell i els Pallaresos (Tarragonès).

Pel que fa als municipis que guanyen un grup de 1r d'ESO hi ha Riudoms i la Selva del Camp, al Baix Camp, i Vila-seca i Roda de Berà, al Tarragonès. Finalment, tot i que s'havia treballat amb la possibilitat que Valls perdés un grup, finalment l'oferta a la capital de l'Alt Camp es mantindrà com aquest curs 2024-2025, segons les dades del Departament d'Educació.

Educació proposa iniciar el curs escolar el 8 de de setembre

Aquesta planificació és l'oferta inicial d'un curs escolar 2025-2026 que el Departament d'Educació i Formació Professional vol que comenci el 8 de setembre, segons va traslladar a diversos sindicats. La proposta és que aquell dia començarien les classes per a infantil, primària i secundària. Els sindicats s'oposen a aquesta data d'inici de curs i demanen que sigui després de la Diada Nacional de Catalunya, el divendres 12 de setembre.

Des del sindicat USTEC afirmaven la passada setmana que la data del 12 de setembre permetria "poder fer la preparació i començar el curs amb garanties". En aquest sentit, afegien que "l'argumentació de l'avançament en cap cas té un contingut pedagògic. És una mesura populista".