L'any 2022 ha estat intens a la comarca de l'Alt Camp. Ha destacat, per sobre de tot, la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, l’avançament de les obres de l’A-27, la no obertura del Museu Casteller de Catalunya o la situació límit quant a la degradació que viu el nucli històric de la capital de la comarca.
Les Decennals de Valls 2021+1, tot un èxit
Les Festes Decennals de Valls 2021+1 han esdevingut tot un èxit i superant totes les expectatives dels organitzadors. Durant deu dies, entre el 28 de gener i el 6 de febrer, la capital de l'Alt Camp es va convertir en epicentre cultural de Catalunya, amb més de 500 actes programats, aconseguint rècords d'assistència i participació. Es van recaptar 543.000 euros amb la venda d'entrades, un 5,1% més que les previsions que s'havien fet abans de l'esdeveniment. Tot plegat, han convertit les Decennals 2021+1 en «les més participatives i concorregudes de la història», que ha comptat amb 150 periodistes i fotògrafs acreditats a Valls.
La pressió ciutadana fa repensar el PDU
El Departament de Territori estudia què fer amb el Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica de la Plana de l'Alt Camp després que els ajuntaments de Valls i el Pla de Santa Maria n'hagin demanat la seva retirada, segons han indicat fonts de la conselleria. El PDU es va presentar el passat 31 de març i aleshores cap consistori s'hi va pronunciar en contra. Qui des del primer moment el va rebutjar és la Plataforma Territori Sostenible del Camp.
El PDU de la Plana de l'Alt Camp abasta 3.700 hectàrees dels termes municipals de Valls, el Pla de Santa Maria, Alió i Vila-rodona, de les quals el 52% es destinaran a sòls de protecció de valors ambientals i paisatgístics, mentre que unes 835 hectàrees seran per a ús econòmic. També es preveu la construcció d'una estació intermodal per a mercaderies i un parc fotovoltaic.
Presumptes casos d'abusos sexuals a Valls
El 4 de maig, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valls, Marc Ayala (1988), va ser detingut i posat en llibertat per un presumpte delicte d'abús sexual. La detenció d'Ayala, que va anar a càrrec dels Mossos d'Esquadra, estaria relacionada amb uns fets que haurien tingut lloc durant l'any 2015. Llavors, el regidor de Cultura de Valls, que tenia 27 anys, hauria mantingut una relació d'abús amb un menor de 13 anys. Actualment, el menor de 13 anys té 20 anys i el regidor de Cultura, 33.
Per altra banda, els Mossos d'Esquadra han detingut un professor jubilat acusat de cometre els delictes mentre exercia al col·legi Baltasar Segú. De moment, són 5 les presumptes víctimes que han presentat una denúncia a la policia. Per aquest motiu, els agents han detingut el professor per tal de recollir-li la declaració sobre els fets. Finalment, ha estat posat en llibertat sense càrrecs al migdia. Els fets van sortir a la llum el passat 19 de novembre, quan Marc Pedraza va denunciar els fets. Des del Departament d'Educació van anunciar que s'investigarien els presumptes abusos sexuals comesos per un docent a un alumne de l'escola Baltasar Segur de Valls.

Aspecte surrealista: Indignació a Valls pel nou carril bici
Forta indignació a Valls per l'execució de les obres de creació del carril bicicleta que ha d’enllaçar l’estació d’autobusos, el passeig de l’Estació i el barri del Fornàs. A la zona del passeig de l'Estació, es va pintar amb pintura blanca les rajoles de l'interior del passeig. És un carril que ocupa bona part de l'espai central i que dona preferència a les bicicletes i patinets per sobre dels vianants. L'aspecte de l'obra va causar un fort rebuig entre la ciutadania i els establiments de la zona, ja que té un gran impacte estètic i logístic en l'ordenació urbanística de l'espai. Finalment, l'alcaldessa de la ciutat va ordenar la paralització de les obres i la neteja de l'espai.
400 fets delictius més a Valls a l'estiu
Valls va viure, durant l'estiu, una onada de fets delictius sense precedents. Xavier Hervàs, inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial,va dir a l'estiu que en 7 mesos la dada de resolució de casos es manté en un 33%, una dada habitual, tot i que «estaríem al voltant d’uns 400 fets més repartits en set mesos a la ciutat de Valls, sent els furts i les estafes les tipologies delictives amb més augment».Policialment el que més ocupa i preocupa són aquelles tipologies que generen més inseguretat, com les entrades als domicilis o robatoris amb violència a la via pública. De fet, per primera vegada Valls es troba a la par o un punt per sobre de la mitjana de delictes per mil habitants a Catalunya, segons l'inspector. També hi ha una dada d’increment de detencions per delictes de salut pública, que s’ha incrementat en 12 respecte a les 2 de l’any passat en el mateix període.
Valls inaugura l’Espai Gerhard
El nou espai dedicat al compositor vallenc Robert Gerhard a Valls ja és una realitat. El projecte és una iniciativa conjunta entre l’Institut d’Estudis Vallencs i l’Ajuntament de Valls, amb la complicitat de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Aquest nou equipament cultural té com a objectiu principal la generació de coneixement a partir de la figura del compositor vallenc Robert Gerhard i el seu apropament a la ciutadania, a través de continguts, activitats i esdeveniments participatius.
La proposta ha estat comissariada per Rosa Pera, crítica d’art, docent, assessora en gestió cultural i comissària d’art contemporani. Segons Pera, «l’Espai Gerhard reuneix el cos de treball del compositor i el contextualitza en diferents escenaris amb itineraris conformats per objectes, gravacions sonores, documents gràfics i audiovisuals i Robert Gerhard és el guia de tots i cadascun, a través de la seva obra i també de les seves reflexions, vivències i dels contextos històrics i culturals que el van acompanyar».

Greus patologies al campanar de Sant Joan de Valls
El campanar de Valls ha fet 125 anys aquest 2022. Ara bé, s'haurà de sotmetre a unes obres importants per tal de reparar les patologies estructurals que té. Els últims estudis tècnics han posat de manifest danys de consideració al cos superior del monument. Els treballs, impulsats per la Comissió Ciutadana Pro-restauració de Sant Joan començaran l'any 2023, en una única fase. El projecte de rehabilitació té un pressupost estimat d'un milió d'euros. Per a cobrir les despeses, es comptarà amb l'aportació de la ciutadania, així com de les diferents administracions, empreses i institucions locals i territorials.
D'aquesta manera se seguirà la fórmula que ha permès que la ciutat de Valls hagi anat recuperant durant les últimes quatre dècades els diferents elements de l'església. L'Ajuntament de Valls ja ha confirmat la seva participació a la campanya.
Nova etapa al Museu de Valls
El Museu de Valls estrena nova etapa després d'una fase de reformes i ampliació de nous espais. En aquesta nova etapa, es presenta per primera vegada una col·lecció permanent, que comptarà amb 120 peces i portarà per títol De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art. Es tracta d'un recorregut per l'obra de catorze artistes vallencs que van des de Jaume Huguet (s. XV) a Robert Gerhard (s. XX). La mostra ha estat comissariada pel director del Museu de Valls, Jordi París. Per primera vegada, el Museu de Valls disposa d'una col·lecció permanent: De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art. El nexe comú entre els catorze artistes representats en aquesta mostra és el seu lloc de naixement, Valls, i viatja des del segle XV al segle XX a través de 120 objectes. Cada àmbit s'introdueix amb un breu text sobre la ciutat, i seguidament es parla dels artistes i del període històric en què es situen.
La col·lecció permanent representa la culminació d'una tasca que el Museu de Valls ha dut a terme els darrers 30 anys i que ha posat en relleu diversos artistes vallencs que han ampliat el seu reconeixement no només a Valls, sinó a nivell nacional i en alguns casos, internacional. Aquesta mostra permanent agrupa molts dels artistes que s'havien mostrat en les exposicions temporals prèvies.
El pare Joan marxa de Valls
El pare Joan ha deixat el Santuari de la Mare de Déu del Lledó de Valls. En la seva última missa, va dir que s’agafava un «any sabàtic», per tal de descansar i agafar noves forces a Sallent. L’onada de fets delictius que Valls arrossega fa temps i la sensació d’inseguretat han distorsionat la percepció de la bona tasca que ha fet el claretià en aquest temps a la ciutat. En aquest sentit, hi ha qui assegura que la caritat del pare Joan ha propiciat un «efecte crida» de persones conflictives i sense recursos que s’alimenten gràcies a La Taulada, protagonitzen ocupacions il·legals i contribueixen a la situació de col·lapse i d’emergència social que viu la capital de l’Alt Camp en els últims anys.
Joan Font ha estat al capdavant del santuari des de 1999 i fa nou anys va impulsar l’obertura del menjador social La Taulada. El servei, diàriament reparteix més d’un centenar de menús amb carmanyola i compta amb una trentena de col·laboradors, botigues i supermercats que fan possible aquesta tasca solidària tan necessària en la societat actual.

Mariona Escoda, guanyadora de la primera edició d'Eufòria
Mariona Escoda ha guanyat la primera edició d'Eufòria, l'exitós programa televisiu de TV3. La cantant vallenca ha aconseguit endur-se la victòria en la gala final va tenir lloc el dia 17 de juny. En aquesta ocasió, Escoda ha hagut de lluitar musicalment amb Triquell i la Núria per tal d'esdevenir la guanyadora del programa. La notícia ha causat una gran alegria a Valls, la seva ciutat natal. En aquest sentit, la capital de l'Alt Camp s'ha bolcat amb la cantant vallenca al llarg de les últimes setmanes. De fet, la ciutadana ha impulsat una campanya popular per tal de garantir el suport a la cantant vallenca, amb la finalitat de mobilitzar els fans i obtenir el major nombre de vots possible.