El Casal de les Dones i les entitats reusenques programen activitats amb motiu del 8-M

La programació s'adreça especialment a les joves generacions amb exposicions, xerrades o clubs de lectura

Publicat el 28 de febrer de 2024 a les 11:54
Actualitzat el 29 de febrer de 2024 a les 10:45
Reus s'adhereix un any més a la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, amb la programació d'un conjunt d'activitats intergeneracionals coordinades pel Casal de les Dones, un equipament municipal que depèn de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus. 

L'objectiu és implicar les generacions més joves en la celebració d'aquest dia i conscienciar la ciutadania sobre la importància de continuar treballant a favor de la igualtat de les dones. La programació és fruit del treball conjunt entre diferents regidories municipals, les entitats que formen part del Consell Municipal de Polítiques de Gènere i altres organitzacions de la ciutat.

D'acord amb V Pla Municipal de Polítiques Feministes 2023-2026, el consistori es marca l'objectiu que la programació contribueixi a reivindicar i promoure una societat més justa, integradora, lliure i equitativa per a les dones i per als homes i a fer reflexionar sobre quines accions queden pendents per avançar en aquest sentit. 

 

Actes més destacats

L'acte institucional es farà el divendres 8 de març, a les 10 hores, al Saló de Plens de l'Ajuntament, que inclou la lectura de la declaració institucional, que enguany anirà a càrrec de Joves Referents d’Igualtat. L'objectiu és destacar la importància de la feina que fan a favor de la igualtat de gènere als centres educatius de la ciutat.

El dilluns 4 de març a les 18 hores, a la Sala Rentadors del Casal de les Dones, tindrà lloc la setena edició d'"Amb veu de dona", una jornada d'empoderament i de reflexió que vol visibilitzar la tasca que fan ciutadanes de renom del territori en els seus respectius àmbits, organitzada per SER Tarragona-Ràdio Reus. L'urbanisme amb perspectiva feminista i els referents femenins i la seva posada en valor seran els temes de les dues taules rodones centrals. Tothom qui vulgui pot assistir reservant prèviament la seva invitació.

El dijous 7 de març a les 18.30 hores, també a la Sala Rentadors, s'inaugurarà l'exposició d'il·lustracions d'Ame Soler - Tres Voltes Rebel, que ha estat la il·lustradora del cartell i el programa de les activitats del 8 de març. A continuació, a les 19 hores, a la sala tallers de la 1a planta del Casal de les Dones la mateixa il·lustradora impartirà el taller de collage feminista. Per participar en aquesta activitat cal inscripció prèvia.
 
Així mateix, la programació també inclou sessions de cinema, tallers diversos, debats, jocs socioeducatius, taules rodones, presentacions literàries i clubs de lectura. Es pot consultar el programa complet al web municipal.

Serveis municipals d'atenció a les dones

L'Ajuntament de Reus disposa de dos serveis d'atenció a les dones: el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV). El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s'escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar.

Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal. Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic siad@reus.cat. 

[noticiadiari]99/15277[/noticiadiari]

L'OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental...) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.

Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l'avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318).