El govern de Reus admet que el subsol de l'antiga Hispània està contaminat. Segons ha alertat aquest dijous la CUP, els informes ambientals del projecte aconsellen replantejar-lo. Una possibilitat que l'Ajuntament descarta perquè, segons asseguren fonts municipals, la situació ja està prevista.
Els informes que evidencien la presència de contaminants es van fer el mes de març, moment en el qual el govern va ser-ne coneixedor. Els projectes executius es van aprovar al mes de juny, però no se n'hauria informat la Generalitat com marca el protocol segons denuncien els cupaires. Pel que es desprèn de la resposta del govern municipal, serà l'empresa constructora, quan hagi fet un nou estudi, qui ho haurà de fer.
El cost total del projecte, entre la part d'habitatge, la d'urbanisme i la de l'aparcament, és d'uns 15 milions d'euros. El mes de febrer passat es va detallar que cinc d'aquests milions han de servir per construir el pàrquing soterrat. Segons afirmen fonts de govern, en tot moment s'han seguit «escrupolosament els passos normatius per a la futura gestió dels residus».
Apunten que els materials contaminants es troben «en una àrea molt localitzada de la parcel·la». Un fet que no implica que l'àrea sigui petita, segons ha denunciat la CUP aquest dijous al matí. Amb tot, el govern de la ciutat manté que el projecte preveu que sigui l'empresa constructora qui faci un estudi del risc que implica l'obra.
L'Ajuntament manté el projecte «com té previst»
La licitació, que encara no s'ha publicat, també establirà altres requisits. L'empresa a la qual s'adjudiqui el projecte haurà de presentar una memòria de gestió dels residus. És a dir, que serà qui tindrà la responsabilitat d'extreure'ls, transportar-los i dipositar-los de la manera correcta.
També s'obre la possibilitat que la constructora hagi de contractar, alhora, un gestor de residus autoritzat. Segons el govern, aquests escenaris ja figuren al projecte de l'antiga Hispània. És per això, insisteixen, que «l'Ajuntament segueix endavant amb el projecte tal com té previst».
Segons denuncia la CUP, el que s'ha previst són els requisits estàndards d'un projecte d'obres, però no els que calen en una situació com aquesta. En un sector concret de la parcel·la hi ha quantitats de plom fins a 26 superiors a la mostra més alta presa que entra dins de la normativa. En alguns punts hi ha, dins dels límits establerts, entre 14 i 31 mil·ligrams de plom per quilo de terra.
Al sector quatre se n'han trobat concentracions de 450, 720 i 820 mil·ligrams per quilo de terra. És l'agent contaminant amb mostres més allunyades dels límits legals, però no l'únic. També s'han trobat concentracions d'antimoni, arsènic, cadmi, mercuri i seleni.
Tot plegat comportaria un risc per a la població de la zona si es remoguessin les terres sense els procediments necessaris. Uns procediments que, asseguren, encariran substancialment el cost del projecte perquè, com insisteixen, no estan previstos al pressupost. I encara hi afegeixen un altre element a tenir en compte, el pas de dues mines d'aigua, una sense canalitzar, per la zona contaminada.
La resposta del govern a través d'un comunicat no menciona l'impacte de la mina, com tampoc valora altres consideracions. La CUP ha carregat, també, contra la incompatibilitat que veuen amb el fet d'aplicar la Zona de Baixes Emissions a partir de l'any vinent. Una sèrie de mesures sobre mobilitat que consideren contradictòries amb la construcció de pàrquings que portaran més cotxes a la zona.