I és que segons el govern encapçalat per Rubén Viñuales (PSC) són necessaris "14 milions d'euros" per tal de poder bastir, a finals d'any, un "pressupost de mínims". A banda de la inflació, una de les causes és que ja no es podrà aprofitar el romanent per a despesa corrent, sinó només per amortització, a diferència del mandat anterior. Tot i revelar altres mesures recaptatòries -per cobrir 6,8 milions dels 14 necessaris-, Mascaró ha preferit no respondre preguntes sobre decisions pressupostàries per retallar el cost de l'estructura municipal.
En les darreres hores, els socialistes han optat per no mantenir algunes de les seves propostes, com ara fer gratuïts els abonaments del transport urbà o apujar el preu dels aparcaments soterrats, així com rebaixar l'IBI als clubs esportius històrics.
El que sí que hi ha encara sobre la taula és apujar l'IBI un 7,40%. Segons ha destacat Mascaró, la proposta és inferior a la inflació dels darrers anys i permetria recaptar "3,6 milions d'euros més" del que s'està fent actualment. Tal com ha posat d'exemple, un immoble del centre de 139 metres quadrats pagaria 43,41 euros més l'any, mentre que un del Serrallo de 45 metres quadrats passaria a pagar 16,12 euros més anualment. A Llevant, d'altra banda, la mitjana suposaria una pujada d'entre 40 i 50 euros l'any i a Ponent entre 13 i 20 euros.
Altres propostes versen al voltant dels habitatges buits i propietat de grans tenidors. En aquest sentit, passarien a pagar un 150% del que es paga actualment. També pagarien més els qui utilitzen la zona blava d'estacionament, un 20% més, i per tant la mitja hora sortiria a 0,35 euros i les dues hores a 4,80 euros (fins ara, 0,30 i 4 respectivament). A banda, la denúncia per haver sobrepassat el temps permès pujaria fins als 10 euros (fins ara 8).
La negociació té una línia vermella: no haver de tocar els serveis essencials del consistori. Mentrestant, altres iniciatives recaptatòries serien incrementar un 12% la taxa d'escombraries, que suposaria entre 1 i 2 euros més al mes per cada llar, de mitjana. Tot plegat es tractarà a la comissió informativa d'Hisenda del proper dilluns. "Tenim un problema de ciutat que requereix un acord de ciutat", ha explicat la regidora.
El PP s'hi oposa
Poca estona després d'anunciar-se la marxa enrere del govern, el Partit Popular ha emès un comunicat considerant que "la pujada d’impostos que planteja el govern és excessiva". D’aquesta manera, el grup continua en contra d’apujar els impostos com l’IBI, la taxa d’escombraries o la tarifa de la zona blava. Els populars creuen que "els ciutadans i ciutadanes ja estan patint les conseqüències de la pujada generalitzada dels preus i que no se’ls pot ofegar més"."Fa justament un any que la taxa de la brossa va augmentar un 28 per cent i ara, el nou govern municipal, vol tornar a fer-ho. Una pujada en dos anys del 40 per cent. La suma de tots els increments d’impostos es notarà en les economies familiars", ha expressat la portaveu dels populars, Maria Mercè Martorell.
Martorell també ha manifestat la seva disconformitat amb la pujada de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). “Si volem generar i desenvolupar una activitat econòmica a la ciutat i atraure inversions, no podem apujar aquest tipus d’impostos, precisament el que aconsegueixen és que es freni l’activitat econòmica”, ha conclòs Martorell.
L'oposició dels populars no és l'única, ja que fins i tot ERC posava de topall un 3,9% la pujada de l'IBI, la meitat de l'anunci dels socialistes.