A casa nostra, el nou pla conté, un pla de vigilància del Camp de Tarragona, amb un pressupost de més de 3 MEUR; la implementació d’un pla d’acció a curt termini en casos d’alts nivells de contaminació atmosfèrica, incloent-hi nous contaminants com el benzè, o la millora dels sistemes d’informació de la qualitat de l’aire a la ciutadania.
En aquest sentit, el pla també inclou l'establiment de nous límits per a activitats industrials. En l’àmbit de la indústria i l’energia, s'establiran valors límit d’emissió per als compostos orgànics volàtils (COV), contaminants no regulats a la normativa actual per a la majoria de sectors i que són generadors d’O3 troposfèric.
Es regularan activitats que fins ara no ho estan
Així mateix, el pla preveu establir nous valors límit per a activitats que no els tenien regulats fins ara, com els forns crematoris de restes humanes, i valors més restrictius per a determinades activitats. També es revisaran les autoritzacions ambientals associades a grans focus emissors.En aquest àmbit, s'inclouen els forns de ciment, les incineradores, els forns de fabricació de vidre, les refineries, les grans instal·lacions de combustió de potència superior als 50 MWt i la indústria química orgànica de gran volum.
El Govern preveu 374 actuacions
Durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern d'aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha subratllat que un dels objectius del pla és que les Zones de Baixes Emissions es facin extensives a tot el país de la mà dels ajuntaments.El pla preveu 374 actuacions en els sectors del transport terrestre i la mobilitat; l’industrial i energètic; el domèstic; l’institucional i comercial; el ramader i agrícola; la planificació territorial i urbanística, i el transport marítim i l'aeri, entre d'altres.
El Govern calcula que els beneficis ambientals derivats de la implantació del pla superaran amb escreix els 82 milions d’euros en termes de millora de la salut i qualitat de vida.
Els objectius del pla
Les actuacions tenen l'objectiu "reduir les emissions dels contaminants amb una important influència en la salut de les persones i apropar-nos als nivells recomanats per l'OMS. Se segueix així la línia de la Comissió Europea, que està tramitant una nova directiva sobre la qualitat de l’aire ambient i a una atmosfera més neta.En aquest sentit, aquesta nova normativa que s'està treballant, explica el Govern, "previsiblement establirà uns valors límit de qualitat de l’aire molt més restrictius que els actuals, propers a les recomanacions de l’OMS".
El document compleix també els requeriments de dues sentències judicials (del TSJC, de 12 de desembre de 2022, i del TJUE, de 22 de desembre de 2022) perquè s'assoleixin els objectius establerts a la normativa comunitària i estatal per als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i ozó troposfèric (O3) en aquelles zones on s'han produït incompliments.
El pla quinquennal, segons el Govern, "ha de contribuir a rebaixar tots els contaminants que tenen una important influència sobre la salut humana", no només les partícules PM10 i l’NO2, com en els plans anteriors, sinó també l’O3 troposfèric, les partícules de diàmetre inferior a 2,5 micres (PM2,5) i el benzo(a)pirè (C20H12).