El ple de l'Ajuntament decideix cancel·lar la campanya de Bons Reus

Des del Govern argumenten que van ser una mesura d'emergència per impulsar l'economia i comerç locals en el context de la pandèmia

Els Bons Reus tornen a editar-se a partir d'aquest dilluns
Els Bons Reus tornen a editar-se a partir d'aquest dilluns | Laia Solanellas
17 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:52h

La sessió plenària que ha tingut lloc aquest divendres 17 de novembre a l'Ajuntament de Reus ha tingut diferents punts 'protagonistes', però una de les principals novetats ha estat que el nou Govern descarta repetir la campanya comercial de Bons Reus per l'any vinent.

Amb 15 vots en contra, s'ha rebutjat la moció presentada per Junts x Reus que demanava al Govern donar continuïtat als descomptes amb una nova edició després de les festes de Nadal i les rebaixes del mes de gener. Montserrat Caelles, regidora de Promoció de ciutat en l'anterior mandat, ha incidit en els beneficis econòmics que les diferents campanyes van aportar.

Malgrat tot, l'actual responsable de la regidoria, Noemí Llauradó, ha recalcat que va ser una mesura d'emergència per reactivar l'economia i el comerç locals, amb motiu de la Covid-19. "Aquelles accions van comportar una injecció de diners per poder pal·liar les conseqüències", ha exposat Llauradó.

Per això, "ara aposten per continuar treballant amb el sector privat i les associacions de botiguers, captar inversions i fomentar les ajudes a la contractació, emprenedoria i generació de llocs de treball", ha indicat. Accions no conjunturals que, ha descrit, "van en l'arrel de la dinamització del comerç, donar suport a un sector molt important per al PIB de la ciutat". Caelles ha afegit, però, que "no serien incompatibles".

Imatge d'arxiu de les cues al Gaudí Centre per adquirir els Bons Reus Foto: Cedida

 

Residus contaminants a la Hispània

Des del grup municipal de la CUP, han presentat una moció que plantejava la modificació del projecte del pàrquing de la Hispània. Ja s'havia confirmat que les obres començaran el pròxim 21 de novembre i s'iniciarà, així, la transformació de la zona on es construirà un pàrquing subterrani de tres plantes i una seixantena d'habitatges, pràcticament totes d'HPO.

La portaveu del partit, Mònica Pàmies, ha apuntat que el Govern anterior no va comunicar a l'Agència Catalana de Residus (ACR) sobre el punt negre de contaminació a la zona, concretament, en els sectors S4 i, parcialment, S3.

"S'ha detectat presència de contaminants com plom, arsènic i mercuri, a nivells molt superiors als permesos o admissibles i que posen en greu risc la salut de les persones", ha descrit. Per aquest motiu, ha demanat que el projecte inclogui un procés de descontaminació del sòl, així com reduir a una planta el pàrquing subterrani.

La resta de membres del consistori han apuntat que caldrà resoldre la problemàtica dels residus -tot i que l'ACR no qualifica el solar de contaminant-, però no replantejar el projecte, que aposten perquè continuï endavant amb les bases actuals; sobretot, per no comprometre el finançament procedent dels Fons Next Generation.

Acord en àmbits socials

A més d'aprovar per unanimitat la proposta de declaració de la CUP per instar la Generalitat de Catalunya a frenar el tancament de la residència de gent gran de Reus, l'Ajuntament ha aprovat en el ple els convenis corresponents per garantir la prestació del servei -amb la corresponent ampliació de places públiques- a la residència Horts de Miró el 2024.

De la mateixa manera, s'ha portat al ple l'aprovació perquè la nova escola bressol, que s'ubicarà al sud de la ciutat -al costat de l'Escola Eduard Toda-, s'integri dins la Xarxa d'Escoles Bressol Municipals. Es formalitza així la seva construcció i es comunicarà a la Generalitat pròximament, amb l'objectiu que pugui estar operativa pel curs 2026-2027.

A més, han aprovat per unanimitat una col·laboració amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal del Baix Camp, Consell Comarcal del Priorat i Consell Comarcal de la Conca del Barberà que permetrà agilitzar el servei de valoració del grau de discapacitat i grau de dependència de la població al Camp de Tarragona sud.

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha agraït especialment als grups municipals el seu posicionament en qüestions d'àmbit social que "són importants per tothom i tenen un impacte real en la ciutadania". 

Al ple de l'Ajuntament de Reus s'han tractat altres qüestions com el projecte de la Hispània o la residència Horts de Miró Foto: Sandra Pérez

 

Oposició de la Brigada Municipal

Al llarg del plenari d'aquest mes de novembre, també han fet acte de presència part del personal de la Brigada Municipal, davant la proposta de creació d'una brigada d'intervenció ràpida de gestió privada per part de l'Ajuntament. Les seccions sindicals de CCOO i CGT s'oposen a la privatització i externalització dels serveis públics, així com a la duplicació d'aquests.

A partir d'una moció presentada pel Partit Popular, el consistori reusenc ha obert un debat ampli sobre nombrosos aspectes del barri del Carrilet. Principalment, focalitzant en l'àmbit de la Via Pública, des del Govern han justificat, per exemple, els plans de neteja i manteniment ja iniciats, a més de la voluntat de transformació urbanística de la zona sud de Reus.

També, s'han aprovat altres qüestions com les noves relacions de llocs de treball de Mas Carandell, Reus Promoció i Reus Cultura; o la reducció del capital social de Reus Serveis Municipals. Així mateix, s'ha debatut una modificació relativa als serveis de subministrament d'aigua potable, clavegueram i altres tarifes de serveis vinculats.

Arxivat a