L'Ajuntament de Reus instarà definitivament la Generalitat a frenar eltancament de la Residència de Gent Gran

Unes 200 persones s'han concentrat per donar suport a la proposta de la CUP al ple per exigir al Departament de Drets Socials un informe tècnic tangible i concloent

Unes 200 persones s'han concentrat aquest divendres 17 de novembre per frenar el tancament de la residència de gent gran de Reus
Unes 200 persones s'han concentrat aquest divendres 17 de novembre per frenar el tancament de la residència de gent gran de Reus | Sandra Pérez
17 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:52h

Familiars, treballadors i treballadores, i diferents representants dels sindicats IAC-CATAC i CCOO de Tarragona s'han tornat a mobilitzar amb la voluntat de salvar la residència i centre de dia de gent gran de Reus, única residència amb places 100% públiques a la ciutat.
 


Aproximadament 200 persones s'han acabat concentrant davant l'Ajuntament, coincidint amb el ple d'aquest divendres 17 de novembre, on la CUP ha presentat una proposta de declaració per aturar el tancament de la residència ICASS. 

Han iniciat una marxa des de la residència del passeig de Mata, a les 9.30 hores, que ha continuat pel passeig de Sunyer, carrer Sant Joan, plaça Prim, carrer Llovera i fins arribar a les portes del palau municipal. A més, una vintena de representants han assistit al saló de plens, des d'on s'escoltaven les piulades i crits "de esta residencia no nos moverán".

Unes 200 persones s'han concentrat aquest divendres 17 de novembre per frenar el tancament de la residència de gent gran de Reus Foto: Sandra Pérez

 

Unanimitat al consistori

L'objectiu de la proposta presentada pel grup municipal de la CUP era que l'Ajuntament de Reus -en bloc- insti al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya a frenar la reubicació dels usuaris de la residència fins que no arribi l'informe tècnic.

Així mateix, des del Govern han indicat que en Junta de Portaveus es van acordar dues esmenes a la seva proposta, que inclou plantejar una remodelació de l'edifici per plantes per evitar el cessament del servei públic o, en cas que el tancament sigui obligatori, contemplar el trasllat dels avis i el personal, conjuntament, a un mateix equipament.

En un comunicat previ al ple, des de la CUP afirmaven que "durant la reunió al Parlament del passat 9 de novembre, govern i grups parlamentaris els van assegurar que la gestió des del govern municipal era necessària, tot i no tenir-hi competències al respecte, com per exemple amb la cessió d'un nou espai per instal·lar la residència mentre es produïssin unes hipotètiques reformes".
 

Una vintena de representants de treballadors, familiars i sindicats han assistit al ple municipal Foto: Sandra Pérez

 


En aquest sentit, el vot a favor de tots els membres del consistori reusenc a aquesta proposta suposa un pas en ferm perquè l'Ajuntament demani definitivament que es freni la recol·locació dels usuaris, tenint en compte que no s'ha fet traspàs de cap informe tècnic que recomani el tancament de l'edifici.

 

Exigir transparència

Els diferents grups municipals s'han posicionat, també, a favor de la transparència, és a dir, han recalcat la necessitat que des de Drets Socials s'informi de l'estat arquitectònic de la residència ICASS de Reus. I, per tant, que no es generi alarmisme ni s'enganyi els primers afectats, com són treballadors, usuaris i famílies. 

Per part del Govern, la regidora de Serveis a les persones i Drets socials, Anabel Martínez, ha recordat que "no es pot perdre de vista que aquest informe no és competència de l'Ajuntament" i ha afirmat que "han aportat diferents alternatives perquè no podem renunciar a cap plaça pública a la ciutat".

Des de l'Ajuntament, continuaran treballant per mantenir el conveni de servei públic de residència i perquè no es perdin les places. La portaveu de la CUP, Mònica Pàmies, ha reivindicat, a més, els drets que ens afecten a tots i ha evidenciat que "diferents colors polítics a la Generalitat han seguit el camí de la privatització dels serveis", com a causa d'haver arribat al punt actual.

Unes 200 persones s'han concentrat aquest divendres 17 de novembre per frenar el tancament de la residència de gent gran de Reus Foto: Sandra Pérez

 

 

29 de novembre, pròxima mobilització

Un cop aprovada la proposta de declaració en el ple de l'Ajuntament, els representants que s'havien concentrat a la plaça Mercadal han celebrat que el 'soroll' és necessari i que "ho estan fent bé". Per aquest motiu, no cessaran en les concentracions.

El pròxim dilluns 20 de novembre, la directora territorial del Departament de Drets Socials a Tarragona, Mònica Alabart, ha convocat de nou als comitès, treballadors i familiars a la residència. I el pròxim 29 de novembre, es tornaran a reunir al Parlament de Catalunya i des de la CUP han convocat al secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, i el conseller Carles Campuzano.

Arxivat a