
«Centcelles, el nostre objectiu» ha rebut el Premi Didascàlia en la XXII edició dels Premis Auriga, concedits per la revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació de la tradició clàssica a Catalunya. El Premi Didascàlia, a experiències docents, ha estat atorgat ex aequo al projecte educatiu impulsat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en col·laboració amb l’Ajuntament de Constantí i a l’experiència docent «Viquiclàssics», una col·laboració entre el Grau d’Estudis Clàssics de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Amical Wikimedia.
El projecte «Centcelles, el nostre objectiu» es va iniciar l’any 2013 amb el patrocini de l’empresa Repsol i la participació de tots els centres educatius de Constantí: Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Col·legi Turó i Institut Constantí.
«Centcelles, el nostre objectiu» és un projecte educatiu i de participació ciutadana envers el patrimoni que té com a objectius, entre d’altres:
· Introduir noves formes d’accés al coneixement de l’època romana, a partir d’un monument clau de Constantí i que és Patrimoni Mundial.
· Plantejar una experiència de participació ciutadana envers el patrimoni històric i cultural més proper, amb l’objectiu d’implicar els joves en el seu coneixement, valoració i difusió.
· Fomentar entre els participants el treball cooperatiu, que faciliti el desenvolupament d’actituds de respecte, valoració i defensa del patrimoni a través del coneixement i l’aprehensió del mateix.
· Incentivar propostes per al coneixement de Centcelles, que puguin ser utilitzades per la comunitat educativa i per la societat en general.
· Treballar a partir de les noves tecnologies.
Plantejat com un projecte de continuïtat, l’objectiu és considerar Centcelles un dels eixos de treball dins dels programes educatius dels centres escolars de Constantí. Metodològicament es planteja com un treball cooperatiu i amb la utilització de les noves tecnologies, amb la finalitat d’elaborar propostes, que aportin, a partir del treball dels escolars participants, coneixement i difusió d’aquest conjunt monumental.
Tots els treballs realitzats durant els curs 2013-2014 i 2014-2015 es troben accessibles a través dels webs del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, de l’Ajuntament de Constantí i dels propis centres.
Tota la informació i tots els treballs realitzats es poden consultar al web del MNAT .
El curs 2012-2013, en què es va iniciar aquest projecte, va donar com a resultat la realització d’un vídeo promocional sobre Centcelles —treball de l’Escola Centcelles—, espots publicitaris —realitzats per l’Institut Constantí— i els treballs preparatius per la formalització d’audioguies —de l’Escola Mossèn Ramon Bergadà.
Durant el curs 2013-2014, els centres participants han generat noves propostes, que es van presentar públicament l’abril passat, en el marc de la Setmana Cultural de Constantí i que es van concretar en:
· La realització del còmic El laberint de Centcelles (Alumnes de 5è d’EP de l’Escola Centcelles).
· El treball entorn als mosaics, amb l’elaboració de mosaics en diferents suports i la creació del detall del lleó de la representació de l’escena de Daniel a la fossa dels lleons del mosaic de la cúpula de Centcelles a partir d’imatges del procés de treball seguit durant tot el curs, utilitzant les noves tecnologies. (Alumnes de 5è d’EP de l’Escola Mossèn Ramon Bergadà).
· La realització d’espots publicitaris, tríptics informatius i dibuixos, a partir d’un treball transversal de les àrees de llatí, visual i plàstica i informàtica (Alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Constantí).
· L’elaboració d’un documental, com a crèdit de síntesi (Alumnes de 1r d’ESO del Col·legi Turó).
«Centcelles, el nostre objectiu» es planteja com un projecte de futur, en el qual els centres educatius de Constantí puguin tenir, en un element patrimonial proper i de primer ordre com és el conjunt monumental de Centcelles, una eina per accedir al coneixement de l’època romana amb propostes de treball innovadores i a la vegada desenvolupar un projecte de participació ciutadana i d’implicació en la recerca, coneixement i difusió d’un patrimoni que és de tothom i que té, en aquest ús i complicitat, la seva raó de ser.
La resta de premis atorgats en aquesta XXII edició dels Premis Auriga han estat els següents:
Premi Musa, a la millor exposició de món antic, atorgat ex aequo a les exposicions «Sexe en època romana» —produïda per Arqueoarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, i liderada pel Museu de Badalona, on es va inaugurar l’abril de 2013, presentant-se després al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona on va rebre 21.639 visitants— i «Déus i mites de l’antiguitat. L’evidència de la moneda d’Hispània», produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Premi Núria Tudela i Penya per a estudiants ha estat atorgat al treball «La batalla de Lleida», realitzat per Martí Esquirol Domènec, alumne de segon de batxillerat de Institut Serrallarga, de Blanes, i tutoritzat per la professora Montserrat Nogueras.
Montserrat Tudela, directora de la revista Auriga, ha declarat en fer públics els premis que «el conjunt de totes les candidatures als Premis Auriga i, sobretot, els cinc guardons d’enguany mostren la vitalitat del món clàssic als nostres dies i com l’herència clàssica s’adapta a tots els formats i expressions actuals».