L'adjunta al Síndic de Greuges per a la defensa dels nens i els adolescents, Maria Jesús Larios, ha considerat que la supervisió de pares a menors en Internet i en la missatgeria instantània ha d'evitar envair la seva intimitat, excepte en casos extrems: "Els nens tenen reconegut el secret de les comunicacions per llei".
"Els nens no són només objectes de protecció, i per tant nosaltres no considerem que calgui, per exemple, permetre als pares accedir directament a les comunicacions dels seus fills", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press, en ser preguntada per com podria aplicar-se l'obligació dels pares de supervisar als seus fills a la xarxa que inclourà la nova llei de voluntats digitals.
Ha reconegut que hi ha casos extrems en els quals podria entendre's aquesta invasió, com la sospita d'un trastorn d'anorèxia, per exemple, però ha defensat que el paper dels pares implica educar i donar suport: "I, naturalment, establir límits, tant de continguts com d'accés a xarxes d'acord amb la seva edat. Això és molt important".
Aquesta llei, impulsada pel Govern i actualment en tràmit urgent en el Parlament, estableix la possibilitat de designar un hereu digital i reconeix als pares "el dret i l'obligació" d'evitar l'ús inadequat d'Internet per part dels menors, i Larios ha vist positiu que es reconegui aquest àmbit en la criança.
Des del Síndic han començat a abordar aquesta temàtica, analitzant problemàtiques en l'actualitat i recopilant informació, per elaborar recomanacions: "Hauria d'haver-hi molta més regulació i conscienciació i acord entre les mateixes empreses privades, que són les que proporcionen aquestes xarxes", ha avançat.
La institució ha vist augmentar les queixes a l'àmbit d'Internet, a més de detectar que l'ús que es fa de les xarxes no sempre és l'adequat, i Larios ha emplaçat la societat a traslladar al món virtual la protecció al menor, "que no és fàcil de fer al món real".
Cas Nadia
Sobre l'actuació d'ofici que va obrir el síndic, Rafael Ribó, després de veure vulnerada la privadesa d'una menor en el tractament informatiu del Cas Nadia -per part de mitjans i d'administracions-, ha alertat que detecten més situacions "en les quals una informació sobre uns fets, en exercici de la llibertat d'informació i l'interès públic que vol garantir-se, no sempre té totes les prevencions per garantir la intimitat dels nens".
"Necessitem millores en els codis deontològics i en la conscienciació de tots els mitjans per garantir que més enllà de tapar la cara, que és molt correcte, no es pugui conèixer la identitat d'aquell nen", tenint en compte la rapidesa de la societat de la informació.
'WhatsApp", el "drama nacional"
L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) i la Conselleria d'Ensenyament col·laboren en programes de formació a educadors i alumnes, amb els quals realitzen activitats per a primer i segon de l'ESO sobre l'ús d'Internet, les xarxes socials i la missatgeria, així com en el control del mateix rastre digital, a través de vivències personals posades en comú.
"La polèmica més gran, encara que sembli una ximpleria, és amb el Whatsapp: és el drama nacional", ha dit en declaracions a Europa Press l'assessora jurídica i responsable d'Educació Digital de l'ACPD, Gloria Freixa.
En les sessions -que es van iniciar fa tres anys amb la participació de 50 centres fins a arribar als 70 anuals actuals-, han detectat en poques ocasions casos de suplantació d'identitat i enviament de fotografies sense permís, i la majoria de problemes que els expliquen els alumnes són senzills, per la qual cosa el treball s'enfoca més a crear consciència.
"Hi ha un problema general de falta de consciència sobre la importància de la privadesa", ha reflexionat Freixa, que ha observat sovint aquesta falta en els pares, que donen molta informació en les xarxes socials.
Ha afegit que els pares que llegeixen les converses dels seus fills ho fan probablement perquè estan "desbordats" davant les noves tecnologies, i no entenen que llegir una conversa és comparable a escoltar d'amagat una conversa telefònica des d'un altre telèfon, quelcom que la gent acostuma a saber que no és correcte.
Dels procediments sancionadors oberts per l'Acpd en 2016, 24 estaven relacionats amb Internet i cinc eren de l'àmbit de l'ensenyament, entre els quals destaquen dues infraccions greus per posar en Internet fotografies de menors sense consentiment dels pares, un en un ajuntament i un altre en una escola.
El Síndic de Greuges recomana que el control a fills a Internet respecti la intimitat
Veu necessari reforçar el codi deontològic de mitjans després del cas Nadia
Ara a portada
-
Societat Transports inverteix dos milions per reparar set quilòmetres de l'A-27 entre Tarragona i la Pobla de Mafumet TarragonaDigital
-
Societat Transports confirma que arreglarà l'A-27 després de confirmar el mal estat de la carretera TarragonaDigital
-
-
Societat L'Ajuntament de Reus aplica nous tractaments per disminuir les plagues i les seves afectacions TarragonaDigital
-
Política ERC alerta que l'Ajuntament de Tarragona s'exposa a indemitzacions milionàries pel contracte de la brossa TarragonaDigital
Publicat el 16 d’abril de 2017 a les 22:17
Et pot interessar
-
Societat Unió de Pagesos convoca una nova manifestació al Camp de Tarragona per reclamar millores
-
Societat Sant Jordi lliura la rosa a la Princesa enmig del clamor popular de Montblanc
-
Societat Santa Coloma de Queralt ja disposa del nou Pla Local de Joventut
-
Societat Torna a Reus la jornada de lleure saludable «A la nit, entaula't!» amb propostes lúdiques i participatives