La Unió d'Empresaris de Tarragona (EdT) ha presentat formalment a la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Mònica Martínez Bravo, un exhaustiu estudi de viabilitat de més de 200 pàgines per al desenvolupament del projecte 'Startups Village Residencial Tarragona' en un espai de l'antiga Ciutat Residencial. Prèviament, la directiva de EdT ja havia mantingut diverses trobades per traslladar la proposta, entre d'altres a la delegada del Govern a Tarragona, Lucía López, i a la directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball, Mar Giné.
La iniciativa, impulsada per la patronal tarragonina, busca obtenir una concessió demanial per 75 anys sobre l'espai no destinat al projecte d'alberg de joventut que promou la Generalitat al mateix recinte. L'atractiu internacional del projecte queda palès en les cartes d'interès ja rebudes per EdT de diversos fons d'inversió i entitats estratègiques de Luxemburg, Armènia, Corea del Sud, Israel, Turquia i Kazakhstan, interessats a invertir, establir presència física o col·laborar en esdeveniments dins del futur Village.
"Inversió estratègica i viabilitat demostrada"
L'estudi, elaborat d'acord amb l'article 247.5 de la Llei de Contractes del Sector Públic, demostra "la sòlida viabilitat tècnica, econòmica i financera" per crear un ecosistema innovador de referència internacional, dissenyat per atraure i retenir talent tecnològic i emprenedor a Tarragona. El document detalla una inversió total estimada d'entre 8,5 i 9,3 milions d'euros, que inclou la rehabilitació integral d'edificis existents (7,6 milions) i les inversions necessàries per al llançament (tecnologia, màrqueting, equip inicial, fons de maniobra).
Es proposa un finançament mixt que combina l'aportació de capital privat, entre 2,7 i 3,1 milions d'euros, el deute bancari i públic, i la recerca activa de subvencions europees i nacionals. Financerament, segons els impulsors, el projecte demostra "una gran solidesa", calculant uns ingressos anuals superiors als 6,6 milions d'euros i un EBITDA recurrent per sobre dels 3,6 milions (marge >54%) un cop assolit el ple rendiment (estimat al 5è any).
Els indicadors de rendibilitat per als inversors són molt atractius, amb xifres que es veuen afavorides per la sol·licitud d'exempció del cànon concessional durant els primers 10 anys a causa de l'alta inversió inicial. L'anàlisi confirma la robustesa del model fins i tot en escenaris econòmics menys favorables.
Fins a 400 residents
El projecte 'Startups Village' es concep com un espai integrat 'live-work-accelerate-wellbeing', que combinarà allotjament flexible i modern (coliving, apartaments) amb capacitat per a més de 150 empreses emergents d'orientació tecnològica-digital i 400 residents. També hi haurà espais de treball (coworking, oficines privades, sales polivalents), una completa cartera de serveis de suport a l'emprenedoria (incubació, acceleració, mentoring, formació, accés a finançament) i instal·lacions per al benestar, l'esport i el lleure, aprofitant l'entorn natural de més de 14 hectàrees i la proximitat a la Platja Llarga.
Sebastià Cabré, president d'EdT, ha destacat que "aquest projecte neix amb vocació de sumar i complementar". En aquest sentit, ha afegit que "hem dissenyat 'Startups Village' perquè coexisteixi harmònicament amb el futur alberg de joventut, ocupant zones diferents del complex, però buscant activament sinergies en l'ús d'espais comuns com les zones esportives o els serveis de restauració, i fomentant una interacció enriquidora entre ambdós col·lectius d'usuaris". "Creiem que aquesta combinació converteix la Ciutat Residencial en un projecte de país encara més potent i únic", ha tancat Cabré.