Engeguen a Tarragona el primer servei de salut sexual per a persones amb discapacitat

La Fundació Villablanca ha posat en marxa aquesta iniciativa pionera per respondre a una demanda creixent

Publicat el 13 de juny de 2023 a les 17:26
Actualitzat el 13 de juny de 2023 a les 17:28
La Fundació Villablanca ha posat en marxa un servei d'atenció a la salut sexual de les persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d'una iniciativa pionera que ofereix formació, assessorament i orientació també a les famílies i a les entitats i professionals que treballen amb aquest col·lectiu. Com a objectiu secundari, la fundació aspira que s'acabi incorporant a la cartera de serveis socials del país.

Ara s'ha posat en marxa a Tarragona per donar resposta "a la reivindicació creixent de garantir el dret a les persones amb discapacitat intel·lectual a una vida sexual i afectiva satisfactòria i responsable". El Grup de Treball de la Sexualitat i Afectivitat de Villablanca, que va néixer l'any 2016, ha sigut l'impulsor de la proposta.

Entre les mesures que s'han implantat hi ha l'habilitació d'habitacions amb llit de matrimoni per a les parelles que es creen entre els usuaris de la fundació. Segons han presentat aquest dimarts, també s'han dedicat esforços a millorar la intimitat i privacitat de les persones residents.

Amb aquest context previ, ara s'ha optat per "dissenyar un servei d'atenció a la salut sexual que s'adreça a les persones amb discapacitat intel·lectual", a les famílies i als professionals. Inclou tallers d'educació sexual sobre relacions afectives, gènere, identitat, orientació, erotisme, higiene, malalties de transmissió sexual, consentiment o riscos de les noves tecnologies entre altres temes.

També s'han preparat espais de reflexió i formació per a les famílies i els professionals de l'àmbit. El servei contempla una àrea per a l'orientació i la intervenció en casos individuals o de parella. Una pota en la qual se subratlla "les dificultats de comunicació que sovint acompanyen la discapacitat intel·lectual i la necessitat d'una atenció específica que tingui en compte aquestes dificultats específiques".