ENTREVISTA

Magí Seritjol, director de Tarraco Viva: «Al festival t'ho passes bé i, a més, aprens coses»

Tarragona celebra una nova edició del seu festival romà, Tarraco Viva, fins al pròxim diumenge 26 de maig amb més de 350 activitats

Magí Seritjol és el director del festival Tarraco Viva.
Magí Seritjol és el director del festival Tarraco Viva. | Antonio Ramos
15 de maig de 2024, 06:00
Actualitzat: 10:26h

La 26a edició de Tarraco Viva, dedicada al Mediterrani a l'antiguitat, va començar aquest dilluns 13 de maig amb projeccions d'audiovisuals, activitats escolars i la inauguració de dues exposicions al Moll de Costa del Port de Tarragona. A partir d'aquest dimecres 15 de maig, els actes del festival romà de Tarragona aniran in crescendo, amb conferències, presentacions i diverses activitats escolars que tindran el seu punt àlgid durant els caps de setmana, on el Port de Tarragona i el Camp de Mart seran els centres neuràlgics.

En aquest sentit, el programa inclou més de 350 activitats, la gran majoria d'elles gratuïtes, mentre que les de pagament tenen un preu simbòlic d'entre 3 i 5 euros. Els amants de la història tenen una cita amb el món romà a Tarragona, on es podrà gaudir de monòlegs, recreacions històriques, espectacles, conferències, presentacions de llibres, tallers, exposicions i gastronomia, entre altres propostes. De tot plegat, en parlem amb el director de Tarraco Viva, Magí Seritjol.

"Volem reflexionar sobre com era el Mediterrani a l'antiguitat per intentar entendre el present"

Per què es tria el Mediterrani com a eix central de Tarraco Viva?
Sorgeix d'una reflexió que vam fer després de l'edició de l'any passat. El 2023, el festival es va centrar en la ciutat de Tarraco perquè era el 25è aniversari de Tarraco Viva. I vam decidir anar d'un tema molt local a un més global com és el Mediterrani. Volem reflexionar sobre com era a l'antiguitat per intentar entendre què passa ara. La història és un viatge d'anada i tornada, perquè com deia l'historiador Marc Bloch, s'ha d'anar del present al passat per poder entendre el present.

Hem canviat molt?
Una vegada decidit el tema, vaig llegir un text que deia el següent: "L'economia de Grècia és un caos. Líbia, Síria i Egipte es veuen assaltades per rebel·lions internes les flames de les quals aviven gent de l'exterior i guerrers estrangers. Turquia tem acabar veient-se envoltada en el conflicte, de la mateixa manera que Israel. Jordània és plena de refugiats. L'Iran és bel·licós i amenaçador, mentre que l'Iraq s'enfonsa en el desordre". Això que podria semblar una crònica periodística d'ara és un fragment del llibre '1177 aC: El año en que la civilización se derrumbó'. Em vaig quedar glaçat perquè no hem canviat res.

Com era el Mediterrani antic?
Era i és un mar molt complicat. Petit, però complicadíssim. Té unes característiques molt interessants, que es poden veure mirant un mapa, que és una de les meves obsessions. Si mires el Mediterrani, està al mig de tres continents, connectant Àsia, Europa i Àfrica. Això, al llarg de la història, sempre ha implicat molts contactes, moltes interferències, moltes cultures que estaven relacionades, de vegades pacíficament i de vegades en guerra. Això dona un mar complex i un mar molt divers. Però també ens trobem amb alguns trets comuns, com podia ser el menjar, que a riba i riba del Mediterrani té com a elements comuns l'oli, el vi i pa.

"L'origen de Tarraco està en la voluntat dels romans de fer un port"

En una edició dedicada al Mediterrani, no podia faltar el Port com a escenari del festival.
Era obvi que si no programen al Port amb aquesta temàtica, quan ho fem? Serà el gran escenari del primer cap de setmana, però cal dir que el Port ja col·laborava amb el festival fa anys. L'any passat vam fer un esforç per créixer i fer més activitats i enguany hem fet un pas, jo crec, de gegant, amb activitats en diversos espais del Moll de Costa, que es convertirà en un gran espai de trobada de Tarraco Viva durant el primer cap de setmana. 

Què suposa el Port per Tarragona?
No hi ha dicotomia entre Port i ciutat, van junts. Si desapareix la ciutat, segurament el Port també. I si desapareix el Port, també ho fa la ciutat. De fet, el nostre origen, l'origen de Tarraco, està en la voluntat dels romans de fer un port, perquè volien un lloc en què desembarcar tropes i, posteriorment, mercaderies, persones, etc. Sense l'existència del Port la ciutat no s'explicaria, perquè no són només molls, rutes i vaixells. Port ve del llatí portus, és a dir, porta. Una porta al món. El Port és la nostra porta al món i que millor que la cultura com a producte per ensenyar al món.

Com era l'antiga Tarraco? I el seu Port?
Tarraco, com a ciutat mediterrània, era multicultural i multiètnica, tal com passa ara. A l'antiga Tarraco no tots eren romans i vestien amb toga, i explicar això és un tema molt interessant. Sobre el Port no tenim moltes evidències, perquè tot el que podia donar-nos informació va quedar enfonsat quan es va construir el Port nou, perquè cal recordar que l'aigua arribava a l'actual barri del Port. Sí que sabem de la seva importància, perquè, a tall d'exemple, als segles I i II, mercaderies que sortien del Port de Tarraco arribaven fins a l'Índia. El Mediterrani era i és un mar petit, però no tancat. Estava connectat amb la Xina a través de l'Índia i també hi havia una ruta fluvial que connectava amb l'actual Ucraïna i el Bàltic. Era un món molt connectat i ho continua sent.

"Estem en els millors anys del festival, però tenim encara molt de marge per millorar"

Quines novetats destacaria d'aquesta edició?
Hi ha moltes novetats enguany. Dels 27 monòlegs, 14 són nous. La majoria dels espectacles de reconstrucció històrica són també nous. Projecte Phoenix presenta 'Portuenses', que és una reconstrucció sobre la vida en un barri portuari, Nemesis farà el 'Ta Mysteria', sobre el misteri d'Eleusis, que és molt interessant des del punt de vista de l'empoderament femení a Grècia. Mentre que Thaleia recupera i amplia 'Thermae et Balneae'. I podríem seguir amb més recreacions, tallers, conferències, teatre i activitats escolars. Aquells que vinguin al festival, no se l'acabaran. 

Hi ha un increment de pressupost important, arribant fins als 480.000 euros. Què suposa això?
Ens permet tenir dos caps de setmana, amb dos espais oberts en marxa. No podíem assumir la despesa de personal, infraestructura i altres. Més recursos econòmics permeten millorar aspectes que la gent, potser no veu, com infraestructura, personal, atenció a la gent. Ens ha permès anar més tranquils. Hem ampliat les activitats, passant de les 350. Estem contents de l'ampliació de l'aportació municipal, de l'ajuda generosa de la Diputació de Tarragona i del Port, que directament i indirectament, assumeix una part de la despesa. Estem en els millors anys del festival, però tenim encara molt de marge per millorar.

Veïns de Tarraco, una de les noves apostes del Tarraco Viva
Magí Seritjol, en una imatge d'arxiu, durant una activitat de Tarraco Viva.

Per on passa aquesta millora?
Passa per una implicació més gran de la generalitat, de l'Estat i d'Europa. Hem de buscar més complicitats, no per fer moltes més coses, sinó per millorar les que fem. Per exemple, ara hi ha coses que no ens podem permetre, com la producció de documentals. Tenim un cicle de documentals a Tarraco Viva, en col·laboració amb el Festival de Cine Arqueològic de Bidasoa, però hauríem de poder fer un documental cada any, amb gent d'aquí. És un camp que podem i hauríem de començar a pensar, però és un tema que no podem fer per motius econòmics.

Què queda per explicar?
Tot, perquè només hem rascat una mica. Hem explicat moltes coses, però encara hi ha molt per explicar. Fixat que no hem tocat Roma després de Roma, que és tema apassionant. Què passa quan s'acaba l'Imperi a occident? Hi ha l'Imperi Bizantí, el món andalusí, el Primer Califat, els Omeies i el Califat de Còrdova són clàssics, no hi ha un trencament. El món islàmic és un dels grans conservadors del món clàssic. La història de la conservació dels textos clàssics és apassionant. El potencial que hi ha és enorme. Més enllà del festival, que és molt important, la història té una quantitat d'implicacions que ens pot permet créixer en l'ambit cultural enormement.

"Ser rigorós no vol dir ser avorrit. I la història no és avorrida"

Divulgar la història és avorrit?
L'altre dia em deien que som molt rigorosos i jo els vaig contestar que ser rigorós no vol dir ser avorrit. I la història no és avorrida. Divulguem la història amb reconstruccions, monòlegs, xerrades i conferències, sempre amb la ciència com a base, no des de la indústria de l'espectacle. I això d'avorrit no té res, és apassionant. Un dels convidats d'enguany, l'hel·lenista Pedro Olalla, en el seu darrer llibre, parla que hi ha evidències de viatgers de Creta, al segle V aC, a la zona dels grans llacs del Canadà i del Carib. Farem un diàleg entre ell i el Joaquín Ruiz de Arbulo, i li preguntaré sobre aquest tema, perquè crec que és apassionant.

Per què no ens hem de perdre Tarraco Viva?
Perquè la història és apassionant, és fascinant i a Tarraco Viva t'ho passes bé i, a més, aprens coses. La majoria d'activitats són gratuïtes i les que són de pagament és una quantitat simbòlica. I a més hi ha varietat en les activitats, perquè tenim monòlegs, recreacions històriques, conferències, tallers, documentals, gastronomia i espectacles.