Un estudi liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) determina que els homes que tenen els telòmers més llargs tenen una millor qualitat espermàtica. Estudis previs havien apuntat que pacients de clíniques de fertilitat amb dificultats per tenir fills tenien els extrems dels cromosomes de longitud reduïda. La URV ha investigat mostres d'espermatozoides i de leucòcits (glòbuls blancs) de 200 voluntaris sans i en edat reproductiva, entre 18 i 40 anys.
L'anàlisi ha revelat que els participants amb més longitud telomèrica tenien més espermatozoides i concentracions més elevades d'aquests gàmetes masculins. L'estudi conclou que els telòmers poden ser un biomarcador útil de la qualitat de l'esperma i, a la llarga, de la infertilitat.
Les mostres s'han recollit d'homes participants en el projecte internacional Led-Fertyl, un estudi transversal que avalua els determinants dietètics i d'estil de vida en la qualitat espermàtica, tenint en compte paràmetres com la concentració, quantitat, mobilitat, vitalitat i morfologia dels espermatozoides, entre d'altres.
Els investigadors de la URV assenyalen que la fertilitat ha disminuït dràsticament en els últims anys. La proporció estimada de població amb problemes de fertilitat va arribar al 17,5% l'any 2020, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Es calcula que la meitat dels casos són atribuïbles a problemes de fertilitat en els homes. Les causes d'infertilitat masculina són multifactorials i inclouen tant factors metabòlics o genètics, com ambientals o d'estil de vida. Combinats, poden donar lloc a una reducció important de la qualitat del semen, que pot causar infertilitat.