Èxit en la recollida selectiva als barris de ponent i d’interior

L'Ajuntament de Tarragona explica que s'ha passat del 54% d'impropis al 19% en les escombraries d'aquestes zones de la ciutat

Publicat el 15 de juliol de 2014 a les 17:50
Illa de contenidors del carrer Joan Maragall de Tarragona. Foto: Oriol Montesó.

Les campanyes iniciades enguany per l’Ajuntament de Tarragona per millorar la recollida selectiva d’escombraries a alguns barris de ponent i de l’interior ha donat els primers fruits. Joan Sanahujes, conseller de Neteja Pública del consistori, ha explicat a notíciestgn que d’un 54% d’impropis a les escombraries selectives d’aquests barris s’ha passat al 19%. Uns resultats tan positius que admet que no se’ls esperaven. «Ara iniciem una campanya a Llevant —on el nivell d’impropis és més baix i volta el vint i escaig per cent— amb la previsió de rebaixar-lo fins al 15%», comenta Sanahujes.
 
Un cop enllestida aquesta campanya, s’iniciarà la següent al centre de la ciutat. «Ho fem per barris per poder controlar millor els resultats», aclareix el responsable de Neteja Pública que admet que serà llavors quan «ens plantejarem si tornem a entrar a la Part Alta». El centre històric de la ciutat va eliminar el mes d’agost de l’any passat la recollida d’escombraries orgànica amb papereres temporals perquè el nombre d’impropis era massa elevat, tot i la campanya porta a porta que es va fer per conscienciar els veïns. Amb tot, Sanahujes considera que el percentatge de població de la Part Alta és petit en comparació amb la resta de la ciutat i que el més important és el reciclatge dels locals de restauració. «La majoria d’orgànica de la Part Alta és dels restauradors i és molt neta, amb menys d’un 10% d’impropis», explica el regidor.

Actualment, segons informa Sanahujes, la recollida selectiva a Tarragona està entre el 36 i el 37%. Les últimes dades que tenim de la ciutat de l'Agència Catalana de Residus són les referents al període 2012 i apunten un índex de recollida del 30,74% a la ciutat. Amb tot, des del consistori l'objectiu és arribar al 60% abans del 2020 tal i com marca el PRECAT. Aquest pla preveu pujades de preu immediates en les incineracions d'escombraries. «Tot el que passi del 40% de residus no reciclats que vagin a la incinedadora ens els faran pagar a preu d'or», explica el conseller de Neteja Pública del consistori.
 
Per facilitar la recollida de fracció orgànica, des de l’Ajuntament de Tarragona s’ha actuat de manera directa sobre els contenidors reduint les boques perquè els ciutadans no hi tirin residus de grans dimensions. Recordem que la recollida de brossa orgànica és una de les assignatures pendents del consistori tarragoní, que l’any passat va pedre uns 70.000 euros per no arribar als nivells de recuperació previstos al Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC) .

I això que el consistori tarragoní va adjudicar la recollida de residus de la ciutat a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per prop de 20 milions d’euros i sense treure-ho a concurs argumentant que s’havia d’adequar a la nova planificació sectorial de residus, el PROGREMIC. Fins i tot la Generalitat de Catalunya va alertar de possibles irregularitats en aquesta operació de modificació d’un contracte al qual, el 2010, quan es va fer, encara li quedaven tres anys de vigència.

«Jo, l’orgànica no la faig»
 
Arran d’aquesta afirmació, freqüent entre la població que recicla, des de Neteja Pública es recorda que un cop s’ha fet la separació de vidre, paper i envasos, la fracció de resta és mínima i la majoria dels residus que tirem són orgànica. A la resta només hi anirà el material sanitari (bolquers, compreses, raspalls, preservatius…), la cendra i les burilles, la pols i les bosses de l’aspiradora, la ceràmica i les fotografies, targetes o etiquetes. Uns elements fàcilment separables de l’orgànica, que ocupen poc espai i que no s’han de treure cada dia.
 
Des del consistori remarquen la importància de fer la selecció de les escombraries a casa i no al contenidor. Per aquest motiu, el consistori posa a disposició dels ciutadans un cubell per a la fracció orgànica i unes bosses de colors per al paper, vidre i envasos.

Si teniu dubtes sobre on va cada residu podeu consultar el web de Neteja Pública .